2024.3.7 18:44
Olvasási idő 5:08
Oláh Krisztina

Girlbossok Európa élén: ki Roberta Metsola és Ursula von der Leyen?

Girlbossok Európa élén: ki Roberta Metsola és Ursula von der Leyen?
Forrás Ian Waldie/Getty Images
UROPE EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ POLITIKA ROBERTA METSOLA URSULA VON DER LEYEN

Ritka pillanat, amikor egyszerre két nő áll az Európai Unió élén, és a közelgő EP-választás miatt talán már nem sokáig, így itt az idő, hogy ti is jobban megismerjétek Ursula von der Leyen és Roberta Metsola pályáját.

Az Európai Parlament történetében mindössze három nő büszkélkedhetett azzal, hogy sikerült megtörnie a férfiak uralmát, a Bizottság pedig még ennyit sem tud felmutatni – ott 2019 előtt egyetlen női vezető sem akadt. Arra pedig, hogy mindkét intézmény élén nő álljon, egészen 2022-ig kellett várni. Ursula von der Leyen és Roberta Metsola révén azonban most az Európai Bizottság és az Európai Parlament is női kézben van. De ki ez a két nő, aki aktív és jól látható szerepvállalásának hála mára Európa arcává vált?

Roberta Metsola, Fülöp belga király és Ursula von der Leyen. Forrás Olivier Matthys/Getty Images

Az Európa-párti brüsszeli harcos

Az EU legkisebb tagállamából származó máltai politikus, Roberta Metsola (születési nevén: Tedesco Triccas) karrierje már egyetemista korában elindult, amikor a 2000-es évek elején Málta EU-s csatlakozása mellett kampányolt. A fiatal jogászhallgatót ez az ügy győzte meg arról, hogy kevesebb időt töltsön a könyvtárban tanulással, és többet a politikai aktivizmussal. A Máltai Egyetem elvégzése után európai jogot tanult az EU-s tisztviselők kedvelt elitegyetemén, a College of Europe-ban, innen pedig egyenes út vezetett, vagyis csak vezetett volna az Európai Parlamentbe. Kétszer ugyanis alul maradt az európai választásokon, és végül csak 2013-ban sikerült EP-képviselővé válnia. A kudarcok azonban nem gyengítették, hanem később inkább növelték a renoméját mint erős nőét, aki a végsőkig képes küzdeni azért, amiben hisz.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 3 nappal ezelőtt

Metsola az EP-ben a jobbközép Európai Néppárt tagja, centrista politikusként sikeresen tud pártokon átívelő kompromisszumokat kötni, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne állna bele dolgokba. Képviselő korában kiállt például a kötelező menekültkvóták mellett, küzdött a korrupció ellen, bírálta Magyarországot és Lengyelországot a jogállamisági problémák miatt, még országa miniszterelnökébe is beleszállt, amiért nem tett eleget a meggyilkolt máltai újságíró, Daphne Caruana Galizia ügyében.

@eppgroup#RobertaMetsola#europeanparliament#epp#europe#eu#europeanunion#defence#diplomacy#foreignaffairs#freedomofspeech#security#eppgroup♬ Never Say Goodbye - BLVKSHP

Az egyetlen szépséghiba ezen az inspiráló listán Metsola abortuszellenessége. Máltaiként ez annyira nem meglepő tőle (a szigetország volt az utolsó EU-s tagállam, ahol engedélyezték a terhességmegszakítást, és a mai napig a legszigorúbb törvények uralkodnak e téren), a liberális feminista imidzsnek azonban nem tett túl jót. Emiatt többen kétségbe is vonták az alkalmasságát a vezetői posztra, de Roberta Metsola megígérte, hogy elnökként nem a saját, hanem a parlamenti többség álláspontját képviseli majd az abortusz kérdésében.

Kis érdekesség, hogy Roberta Metsola EP-elnök első uniós vezetőként látogatott Ukrajnába az orosz invázió kezdete után. Forrás Pier Marco Tacca/Getty Images

A Metsola-brand: nők, fiatalok, Ukrajna

A 2022. január 18-án, éppen a 43. szülinapján, elnökké választott Roberta Metsola a harmadik nő – az 1979-ben megválasztott francia Simone Veil és az őt 20 évvel követő honfitársnője, Nicole Fontaine után – az Európai Parlament élén, és talán nem meglepő módon az első máltai, aki betölti ezt a posztot.

Az EP legfiatalabb vezetője többször is bizonyította, hogy elkötelezett a nők és az LMBTQ-emberek jogai iránt, továbbá küldetésének tekinti, hogy megszólítsa és a közelgő uniós választásokon szavazásra buzdítsa a fiatalokat. Ennek érdekében pedig megválasztása óta rocksztárként turnézza körbe az EU-t, hogy a személyével is nyomatékosítsa az üzenetet.

Három hónapja sem volt még hivatalban, amikor az orosz-ukrán háború kitörése után az első uniós vezetőként Kijevbe látogatott, amivel trendszetternek bizonyult, és ettől fogva szorgalmazta Ukrajna uniós csatlakozását is. Az elnöksége legforróbb pillanatát azonban alighanem az elmúlt évtizedek legsúlyosabb brüsszeli korrupciós botránya, a Katar-gate hozta el, amelyben többek között az EP egyik alelnöke, Eva Kaili is érintett volt. Az elnök, aki még az egyik kollégája lakásán tartott rendőrsági razzián is kénytelen volt részt venni, nem bújt ki a felelősség alól, és az átláthatóság jegyében átnyomott egy – kritikusai szerint erősen felvizezett – reformcsomagot a képviselő-testületen.

@yessa_ttt so President Zelenskyy is still in beautiful Lviv and Roberta Metsola stopped by. not a bad saturday. and she'll hopefully get some new photos for her office 😅#zelensky#zelenskyy#зеленський♬ Obnimi (Remix) - Okean Elzi & Callmearco

Ami a magánéletet illeti, Roberta Metsola és finn férje, Ukko Metsola négy fiú szülei, az EP elnöke pedig magától értetődően szuperanya – hiszen női politikusként más nem is lehet az ember. Egy pártja által finanszírozott 2020-as imázsfilm tanúsága szerint 4 éve még volt ideje bolognait főzni és csirkét sütni vacsorára, de az is lazán belefért neki, hogy két megbeszélés között telefonon távnevelje az egyik gyerekét, aki túlságosan ráfüggött a Fortnite-ra.

Vidéki nőgyógyászból az EU elnöke

Roberta Metsolával ellentétben Ursula von der Leyen (született: Albrecht) már sokkal több magyarnak ismerős lehet, főleg mióta a propagandaplakátoknak köszönhetően lépten-nyomon az arcunkba tolják az arcát és a nevét. Pedig 2019-ben még Orbán Viktor is támogatta, hogy a kereszténydemokrata német politikus, aki mellett hét gyereke is érvként szólt, az Európai Bizottság élére kerüljön.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök hét gyermek édesanyja. Forrás Klar/ullstein bild via Getty Images

Ursula von der Leyen – vagy ahogy a külföldi sajtó becézi: VDL – politikai karrierje csak a negyvenes éveiben indult el, előtte egészen más pályán mozgott, ám ez nem jelenti azt, hogy korábban ne lett volna tűzközelben. Fun fact: már az apja is az Európai Bizottságban dolgozott, így történhetett meg, hogy ő maga a belga fővárosban látta meg a napvilágot, és egészen 13 éves koráig a brüsszeli buborékban nevelkedett, mielőtt a család Németországba költözött. A későbbi bizottsági elnök a 70-es években a Göttingeni Egyetemen, majd Londonban tanult közgazdaságtant, később azonban úgy döntött, inkább nőgyógyásznak megy.

Kiemelt tartalom
Csereprogramok, gyakornokság, önkénteskedés EU-s pénzből – összeszedtük, miért jó uniós fiatalnak lenni Csereprogramok, gyakornokság, önkénteskedés EU-s pénzből – összeszedtük, miért jó uniós fiatalnak lenni 2024.4.18 16:40

A 90-es évek végén az orvos-üzletember férjével, Heikóval Kaliforniából hazatérő VDL már a politikában kamatoztatta a tudását. Egy ideig csak helyi szinten politizált Alsó-Szászországban, 2005-ben viszont Angela Merkel család- és ifjúságügyi minisztere lett. Az exkancellár bizalma a jelek szerint töretlen volt az irányába, hiszen később munkaügyi és szociális, majd védelmi miniszterré is kinevezte, pedig Németországban korábban csak férfiak töltötték be ezt a tisztséget.

@political_mid in 2021 the president of the european commission ursula von der leyen, on a visit to turkey she stood while the two men present were sitting,minutes later she sat down on a sofa a little away, she said she felt alone as a woman in this situation. Another time in 2022 at a summit von der leyen was ignored by the minister of unganda, he passed in front of the president but did not greet her, only greeting the men present. #ursulavonderleyen#foryou#respectwomen#fpyシ#europeanunion#fy#minister#fyp#ignored#fpyシ♬ som original - RPM

Miniszteri évei alatt Von der Leyen többször is beállt olyan tradicionálisan liberális ügyek mögé, mint a melegházasság vagy a cégek menedzsmentjét kiegyensúlyozni hivatott női kvóta, de azt sem rejtette véka alá, hogy hisz az Európai Egyesült Államok víziójában. Ezek sok konzervatív párttársánál kiverték a biztosítékot, ugyanakkor védelmi miniszterként sem volt mindenki maradéktalanul elégedett a munkájával. Ez aztán odáig fajult, hogy Angela Merkel formálisan végül nem is támogatta, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen. Mindezek ellenére VDL-t korábban esélyesnek tartották Merkel utódjának és NATO-főtitkárnak is, 2019 decemberében mégis inkább az uniós intézmény vezetését bízták rá, illetve bízhatják rá újabb öt évre, mivel nemrég jelentette be, hogy újrázni szeretne.

Míg Metsola az EP harmadik női elnöke, addig a Bizottság vezető székében von der Leyen az első nő. Forrás Thierry Monasse/Getty Images

Az EU koronázatlan királynője?

Metsolához hasonlóan Von der Leyen is töretlen támogatója Ukrajnának az oroszok ellen vívott háborúban, a bucsai mészárlás színhelyére is ellátogatott. „Üzenem az ukránoknak: bíróság elé fogjuk állítani ezeknek a kegyetlenségeknek az elkövetőit. A ti harcotok a mi harcunk is” – írta ki akkor a Twitterre. A szavakból pedig azóta tettek lettek: szankciók az oroszok ellen, energiafüggetlenedés, uniós tagjelöltség Ukrajnának.

@euronews.tv

Ursula von Der Leyen has announced she is running for reelection as European Commission president.

♬ original sound - Euronews

Kiemelt szerepet kapott VDL ciklusa alatt a klímavédelem is, a nagy nehézségek árán összehozott zöld megállapodást a Bizottság elnöke a holdra szálláshoz hasonlította. Von der Leyen azzal is elismerést vívott ki magának, ahogy a koronavírus-járvány idején az EU-t kormányozta. A girlboss attitűd azonban sokakban visszatetszést keltett, például amikor kiderült, hogy az EU-s vakcinabeszerzést elvileg sms-ben tárgyalta le a Pfizer vezérigazgatójával, vagy amikor előzetes egyeztetés nélkül Izraelbe látogatott, hogy szolidaritást vállaljon az áldozatokkal a Hamász terrortámadása után.

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2024.4.14 9:54

Hogy Metsola és Von der Leyen duója marad-e a júniusi EU-s választások után, az majd elválik, addig mindenesetre élvezhetjük, hogy ha itthon nincs is, legalább Brüsszelben van két nő, aki elnökként képvisel bennünket.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy Metsola és von der Leyen az EU igazi girlbossai. Forrás Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.