2024.3.4 11:02
Olvasási idő 0:51
Maier Péter

Mi költünk a legkevesebbet az EU-ban, nyilvánvalóan azért, mert nincs miből

UROPE EURÓPAI UNIÓ GAZDASÁG KÖZÉLET PÉNZÜGYEK UROPE

Magyarországon volt a legalacsonyabb a fogyasztás tavaly az Európai Unió országai közül. A Nemzeti Bank elemzői szerint a magyar kormány gazdaságpolitikájában keresendő a hiba.

A magyar emberek fogyasztása volt a legalacsonyabb 2023-ban az Európai Unió országai közül. A 2022-es adatok szerint a bolgárok még mögöttünk voltak, de egy évvel később már ők is megelőztek minket – írja a Magyar Nemzeti Bank elemzőire hivatkozva a Népszava. A pénzügyi szakértők szerint a helyzet elkeserítő, és addig nem is lesz változás, míg a magyar kormány alapjaiban meg nem változtatja a gazdaságpolitikáját.

A magyar emberek azért költik a legkevesebbet, mert nekik a legalacsonyabb a jövedelmük az EU-ban, állítják az elemzők. Magyarországon olyan ágazatok telepedtek meg elsősorban, amelyek versenyképtelenek vagy alacsony versenyképességűek, ezáltal kevesebb jövedelmet termelnek, ráadásul a GDP-ből évente 3-4 százalék külföldre vándorol az ország eladósodása és a külföldi cégek hazautalásai miatt.

Igaz, hogy forintban 140 százalékkal nőttek a háztartások jövedelmei 2012 és 2022 között, ugyanakkor a hazai bruttó átlagkeresetek euróban az EU-átlag kevesebb mint felét érik el, vásárlóerő-paritáson (PPP) pedig csak 64 százalékát. A háztartások helyzetét tovább rontja az is, hogy a rendelkezésre álló nemzeti jövedelemből való részesedésük közel 10 százalékkal csökkent. A jövedelemnövekedés nagyobb része a vállalatokhoz és az államhoz vándorolt.

A helyzeten természetesen nem segít az infláció sem, amely tavaly 17 százalék fölé nőtt.

Az MNB szakértői szerint totális modellváltásra van szükség, a kormánynak el kell kezdenie tőkét vonzani olyan ágazatokba, amelyek növelik az itthon maradó bruttó nemzeti jövedelmet (GNI).

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.