2024.4.12 17:32
Olvasási idő 3:56
Maier Péter

Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni?

Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni?
Forrás Lionsgate
SPORT ÉLETMÓD FITNESZ

Ebben a cikkünkben szakértők segítségével magyarázzuk el, hogy milyen előnyei vannak a reggeli, illetve az esti sportolásnak, továbbá azt is, kinek melyiket ajánlják az emberi test mindentudói.

Gyakorlatilag mióta az ősember először emelt fel egy faágat úgy, hogy érzett valamit a bicepszében, és ezáltal rájött, képes rá, hogy különböző módszerekkel erősítse a testét*, azóta fennáll az ősi vita: mikor jobb edzeni, reggel vagy este? Szekértáborok alakultak ki a témában: valaki abban hisz, hogy éhgyomorra minden jobban üt, ráadásul az endorfinfelszabadulás a napot is szebbé teszi, míg mások egy egész napnyi gép előtt ülés után vágynak arra, hogy kiadhassák magukból a stresszt, és jobban aludjanak éjjel. De mit mondanak erről a szakértők? A GQ által megszólaltatott expertek szerint nyilvánvalóan mindkét megoldásnak komoly előnyei lehetnek, elmondjuk, mik is azok.

*Történelmi tény, hogy így történt, de azért ne keressetek rá, légyszi.

Ki korán kell, 6-pacet lel – a reggeli edzés extrái

Igaz, amikor a negyedik szundit nyomjuk le, lehet nem gondolnánk magától értetődőnek, de egyébként reggelente vagyunk a legfelkészültebbek arra, hogy nekiveselkedjünk az edzésnek. Ez elsősorban az úgynevezett cirkadián ritmus miatt van dr. Daniel Glazer klinikai pszichológus, az amerikai Therapy Rooms társalapítója szerint. A cirkadián ritmus azon biológiai folyamatok váltakozását jelenti, amelyek szabályos napszaki ritmusban ismétlődnek. 

Reggel a testhőmérséklet és a szívritmus természetes módon emelkedik, így ébernek és energikusnak érezzük magunkat. A testmozgás ilyenkor fokozhatja a jó közérzetet keltő endorfinokat, és segít koncentrálni az előttünk álló napra. Ezért egy korai edzés a hangulati vagy motivációs problémákkal küzdők számára hozhatja a legnagyobb előnyöket

– fogalmaz dr. Glazer.

Értelemszerűen jó úgy nekikezdeni a napnak, ha dúl bennünk az endorfin, ami a jó közérzetért felelős hormon. Ugyanakkor más haszna is van, a reggeli edzés szabályozza a kortizolszintünket. Ez a fontos hormon segít a túlélésben, de ha szintje túlságosan megemelkedik a szervezetünkben, az már nem annyira jó, a köznyelv ezekre a helyzetekre használja a „túl sok stressz“ kifejezést. „A kora reggeli testmozgás bizonyítottan csökkenti a kortizolszintet a nap hátralévő részében“ – mondja Alanna Kate Derrick személyi edző és a Gold BJJ vezető munkatársa. „Azzal, hogy ébredéskor mozgással stimuláljuk a testet, egészséges kortizolritmust alakítunk ki, és javítjuk a stresszkezelésünket“ – teszi hozzá.

Egy jó reggeli futás a napfelkeltében sose rossz
Egy jó reggeli futás a napfelkeltében sose rossz Forrás Getty Images

A reggeli edzés a rutin kialakítását is megkönnyítheti. A kortizolról ugyanis kiderült, hogy szerepet játszik a szokások kialakulásában, ami azt jelenti, hogy ha akkor kelünk fel, amikor ezek a szintek természetesen magasabbak, később nagyobb esélyünk van betartani a megfelelő fitneszrendet (és mi fontosabb és egyben nehezebb annál, hogy konzisztenciát alakítsunk ki?), és még a szervezetet is visszaállíthatjuk az egészségesebb alváshoz. „Azok számára, akik szeretnék szabályozni az alvási ütemtervüket, a reggeli edzés – különösen, ha természetes fénynek való kitettséggel párosul – segíthet az ideális cirkadián ritmus kialakításában“ – mondja Eloise Skinner londoni pszichoterapeuta és csoportos fitneszoktató. „Ez például különösen jó tipp azoknak, akik egy nagy utazás után szeretnék újrandítani a szervezetüket, vagy kezelnék a jetlaget“.

Nincs jobb napzárás, mint a sport – az esti edzés extrái

Értelemszerűen, ami reggel jól hat, az este is jól hat, csak ebben az esetben a stresszoldás nem a napközbeni funkcionálást, hanem az alvás minőségét segíti. „A hosszú nap utáni edzés értékes stresszoldással jár, és fokozza a relaxációt“ – mondja Derrick. „A fizikai aktivitás egészséges levezetésként szolgál, és segít feloldani a negatív gondolatokat, illetve ellazítani a feszült izmokat“. 

Sokan az esti edzésben hisznek, és ők sem tévednek nagyot Forrás Getty Images

Az esti órákban akár maximalizálhatjuk a fizikai teljesítményünket, ugyanis a maghőmérséklet, illetve a szív- és érrendszeri funkciók este 6 óra körül tetőznek, ami nagyobb erőt, gyorsaságot és állóképességet jelent dr. Glazer szerint.

Kiemelt tartalom
Így kellene élnünk, hogy megállítsuk a klímaválságot? Így kellene élnünk, hogy megállítsuk a klímaválságot? 2024.4.7 9:55

De az esti edzés egyes kutatások szerint annak is kifizetődő, aki fogyni szeretne. „Egyes kutatások szerint – kifejezetten a férfiak esetében – fokozottabb a zsírégetés, ha az edzés az esti órákban történik“ – fogalmaz Derrick. „Ez összefügghet a cirkadián ritmusukkal és a szervezet természetes hormoningadozásával a napi ciklus során.“

A szakértők ugyanakkor óva intenek attól, hogy túl későre toljuk az edzést, mivel az extra energiamennyiség visszaüthet alváskor: „A lefekvés előtti két órán belüli edzés egyesek számára nehezebbé teheti az alvást. A kognitív stimuláció és az adrenalinlöket hosszabb ideig ébren tartja az agyat“ – mondja dr. Glazer. Skinner, aki szerint érdemes inkább kerülni az elalvás előtti edzést, de más esti időpontok működnek, ha hagyunk elég időt alvás előtt.

Akkor döntsük el a vitát: este vagy reggel?

Ha az egész napos koncentrációd javítanád vagy energiát gyűjtenél, a reggeli edzés kiváló ezekre. Az erő és az állóképesség javításához pedig valószínűleg jobb eredményeket érhetsz el, ha este nyomod. Ez azonban csak egy kiindulópont: nagyjából bármilyen edzés jót tesz, napszaktól függetlenül. Megszámlálhatatlan és változatos előnyei vannak mind a reggeli, mind az esti sportolásnak attól függően, hogy ki vagy, és milyen az életmódod. Csodákra képes mindkettő, a lényeg a következetesség – ez a kulcsszó, amiben minden szakértő egyetért.

A napszak, amikor edzel, sokkal kevésbé számít, mint az edzés minősége, és az, hogy milyen gyakran edzel. Ha azt a napszakot választod, amelyik a legjobban működik számodra, és amikor a legjobban érzed magad, annak sokkal nagyobb hatása lesz, mintha a cirkadián ritmushoz próbálnád igazítani az edzéseket

– állítja Will Kennard, aki nemcsak erőnléti edző, hanem a Strongly alapítója is egyben. Ezzel arra utal, hogy az egyéni preferenciáidhoz igazítva érdemes elindulni, mert akkor nagyobb eséllyel fogsz kitartani az edzésterved mellett.

Forrás Getty Images

Van egy jolly jokerünk is: a délutáni edzés. „Rengeteg előnye van. Ha már ettél párszor, és elvégezted a napi munkát, fizikailag és szellemileg is felkészültebbnek érezheted magad az edzésre“ – fogalmaz Eloise Skinner.

Egy délutáni nyújtás is nagyszerű lehet, ha egész délelőtt az íróasztalnál ültél. Régóta  tudjuk, hogy a testmozgás számos előnnyel jár a hosszú távú egészségünkre nézve. Ha otthonról dolgozol, akkor is érezheted az előnyeit annak, ha egy edzéssel vagy fitneszórával szakítod meg a munkanapokat.

Ezt a vitát is a szokásos „kitérő“ válasszal tudjuk eldönteni tehát: az egyéni preferenciáid függvénye, hogy mi az ideális edzésidőpont. Találd meg, hogy mi az, ami illik hozzád, de úgyis egy a lényeg: a folyamatos, konzisztens sportolás, a nap mint nap jól meghozott döntések. Az egészséges életmód többek között erről is szól, illetve még nagyon sok másról: köztük az egészséges táplálkozásról, a minőségi alvásról, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, és hogy nem stresszeljük szét az agyunkat.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!