2024.2.29 13:26
Olvasási idő 2:17
Szöllősi Anna

Bántalmazó kapcsolatban élhetett a 25 évesen meghalt Bertók Kriszti, édesanyja most az áldozatoknak üzent

TÁRSADALOM BÁNTALMAZÁS BERTÓK KRISZTI ÖNGYILKOSSÁG

Az öngyilkosságot elkövető Bertók Kriszti édesanyja most a lánya tragédiáján keresztül szeretne üzenni a bántalmazó kapcsolatban élő nőknek.

A Bánkitó Fesztivál fotósa, a korábban modellként is dolgozó Bertók Krisztina mindössze 25 éves korában halt meg 2023. július 18-án. A fiatal tehetség a budapesti művészközeg ismert alakja volt. Édesanyja most a 444-nek beszélt arról, hogy a lánya párkapcsolati bántalmazás áldozata lehetett.  

Bertók Kriszti Debrecenben született, tanulmányait a Budai Rajziskolában folytatta grafikusként. A fotográfiával fiatalon, modellként találkozott először, a művészetét azonban teljesen autodidakta módon tanulta meg. Munkáit a karakterorientáció és az intimitás jellemezte, képeinek visszatérő elemei a neonfényekben táncoló, egymásba tekintő szerelmes párok voltak. Bertók Kriszti még életében tervezett egy kiállítást, melyet ezeknek a pillanatoknak szentelt volna.

Bertók Kriszti édesanyja, Takács Krisztina a fiatal fotós öngyilkossága után szembesült arra utaló jelekkel, hogy a lánya bántalmazás áldozata lehetett a párkapcsolatában. A lapnak adott interjújából az is kiderült, hogy Krisztina a saját magán elvégzett pszichológiai tesztek szerint kezeletlen depresszióban szenvedett. 

A nő tudomása szerint a lánya a partnerével beszélt utoljára. Az édesanya Bertók Kriszti utolsó napjáról így nyilatkozott: „Összevesztek, ő elment enni, és mire visszament… Nekem az is furcsa, hogy egy pár úgy összeveszik, hogy az egyikőjük megöli magát, a másikuknak meg nincs gyomoridege, hanem beül valahova enni.“

Takács szerint a kapcsolat elején gyermeke pozitívan nyilatkozott a fiúról, akinek a viselkedése azonban idővel megváltozott. 

A férfi alázta, és a legdurvább az volt, hogy el is hitte magáról, hogy a fiúnak igaza van. Teljesen magára maradt, annyira szégyellte ezt a kapcsolatot, hogy nem beszélt róla senkinek.

A kérdésre, hogy voltak-e fizikai bántalmazásra utaló nyomok a lányán, Takács azt válaszolta: „Június 9-én összetörte a fiú Kriszti lakását, a telefonját, az ajtót. A monitorját is szétverte, és az összetört darabokkal dobálta Krisztit. A szőnyeg tele volt apró szilánkokkal. Egy pudingot úgy a falhoz vágott, hogy 3’60-as belmagasság mellett a plafon is tiszta puding volt. Kriszti a húgának írt, hogy nem tudna-e neki kölcsönadni egy telefont, mert a fiú összetörte a telefonját. És akkor a húga meg a párja átmentek azzal, hogy elzavarják onnan, és Krisztinek segítségére lesznek, de Kriszti nem engedte be őket. Ott volt bent a fiú. A húga szerint Krisztinek kisebb szorításnyomok látszódtak a nyakán és a kezén. A combján dagadt, vörös nyomok voltak, ezt később le is fotózta Kriszti. A húga megtalálta a gépén, át is küldte a rendőrségnek. Ezt nem kézzel csinálták: vaskos hurka volt a combján. Ezek után a húga próbálta rávenni, hogy menjenek a rendőrségre, de Kriszti akkor azt mondta, hogy de hát ő is védte magát, meg ő is bántotta a fiút.“

Takács Krisztina az interjúban úgy fogalmazott:

Azt szeretném, hogy azok a nők, vagy akár férfiak, akik hasonló helyzetben vannak - mindenki, aki bántalmazó kapcsolatban él – önmagukat válasszák. Nem kell a másikat választani, önmagukat válasszák! Vannak lehetőségek, kérjenek segítséget, és kapaszkodjanak ki ebből, mert nem véletlenül hívják azokat az embereket túlélőnek, akik ebből kiszállnak.

„Meg a bántalmazók: hogy erősíti-e ezt a részt magában, vagy pedig ő maga segítségért fordul, és nem fog egy szörnyeteggé válni, aki tönkreteszi más emberek életét – ez mindenkinek a saját választása. És nem lehet felmenteni egy ilyen embert akkor sem, ha gyerekkori trauma miatt lett ilyen“ – mondta.

A 444-nek Bertók Kriszti egykori párja is nyilatkozott, aki tagadta, hogy bántalmazta volna a barátnőjét, azt azonban elismerte, hogy voltak konfliktusaik a kapcsolatban. Azt mondta: bűnbaknak érzi magát.

Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha pedig jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.