2024.2.5 11:11
Olvasási idő 0:43
Maier Péter

Rossz hír a gamereknek: egy friss kutatás szerint tartós halláskárosodással jár a videójátékozás

TECH-TUDOMÁNY EGÉSZSÉG FÜLHALLGATÓ GAMER VIDEÓJÁTÉK

Emberek milliói szenvedhetnek tartós halláskárosodással, amit a fejhallgatóval való videójátékozás okozhat.

Komoly halláskárosodást okozhat a videójátékozás egy friss tanulmány szerint – számol be róla a Science Alert. A kutatás, amelyet 50 ezer fős mintán végeztek, kimutatta, hogy akár emberek milliói szenvedhetnek a problémától, illetve, hogy a sok játékkal töltött idő akár fülzúgás kialakulásához is vezethet.

A tudósok úgy gondolják, hogy aki rendszeresen játszik fej- vagy fülhallgatóval, az a tartós halláskárosodást kockáztatja, és erre nem feltétlenül megoldás a hangerő csökkentése sem. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi álláspontja szerint 80 decibel erősségű hangokat vagyunk képesek elviselni akár heti 40 órán keresztül is. 90 decibel esetén – ami nagyjából egy kiabáló ember hangereje – ez a szám azonnal 4 órára csökken, míg egy 95 decibelnél (egy motor hangereje) csupán 1 és negyed órára.

Lövöldözős játékok esetében a fejhallgatók 88-91 decibellel dörögnek, de egy robbanás vagy közeli lövés 119 decibel erősségű hangot is produkálhat. 

Kifejezetten nagy veszélyben lehetnek az e-sportolók vagy streamerek, akik nyilvánvalóan a fenti óraszámoknál többet játszanak, ráadásul ahhoz, hogy minél jobbak legyenek, minden egyes zörejt pontosan hallaniuk kell, ezért sokszor kifejezetten magas hangerőn gémelnek.

A tudósok szerint fontos lenne hatékonyabban edukálni a fiatalokat a videójátékok lehetséges veszélyeiről.