2024.2.6 19:27
Olvasási idő 3:58
Szentgyörgyi Zénó

A könnyű nőcskétől Frankenstein feminista menyasszonyáig – Portrénk Emma Stone-ról

A könnyű nőcskétől Frankenstein feminista menyasszonyáig – Portrénk Emma Stone-ról
Forrás Searchlight Pictures
FILMEK + SOROZATOK EMMA STONE PORTRÉ SZEGÉNY PÁRÁK SZÍNÉSZEK

Emma Stone karrierje és filmográfiája kafkai átváltozáson ment keresztül, hiszen az egyszernézős vígjátékoktól jutott el odáig, hogy ma Hollywood egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb színésznője legyen, akiért nemcsak a közönség, de a szakma is rajong.

A 2023-ról átcsúszott Szegény párák az idei év egyik legjobban várt filmje, ami január 25-én debütált a hazai mozikban. Egyöntetűen dicsérő szakmai elismeréseket kapott, gyakorlatilag az összes valamire való filmes kitüntetés listáján szerepel, legyen szó a 11 Oscar-jelölésről vagy a már kiosztott Golden Globe-díjakról. Sikerét pedig nagyban köszönheti a főszereplő Bella Baxtert alakító Emma Stone magával ragadó játékának, így már igencsak illett készítenünk egy portrét a közösségi médiában ugyan inaktív, mégis az egyik legnépszerűbb amerikai színésznőről.

Emma Stone, Bella Baxter, Szegény Párák
Emma Stone Bella Baxter szerepében a Szegény Párákból. Forrás Searchlight Pictures

Ezüstkanál, Arizona, Los Angeles, Easy A

Emma Stone 1988-ban egy meglehetősen jómódú családba született az arizonai Scottsdale-ben. Az édesapja, Charles Stone cégvezető volt, akinek több hotelje és egy golfpályája is volt, így – Barry Keoghannel ellentétben – a stabil anyagi háttér nagyban megkönnyítette a lánya dolgát a színésszé válásban.

Kiemelt tartalom
13 nevelőotthont járt meg gyerekként, most sorban állnak érte Hollywoodban – Bemutatjuk Barry Keoghant, a Saltburn főszereplőjét 13 nevelőotthont járt meg gyerekként, most sorban állnak érte Hollywoodban – Bemutatjuk Barry Keoghant, a Saltburn főszereplőjét 2024.1.18 19:06

Stone elmondása szerint már kisgyerekként tudta, hogy színésznő szeretne lenni, még annak ellenére is, hogy gyerekkori pánikrohamai, majd az egyre erősödő asztmája nem segítette őt az érvényesülésben.


Ahogy sokan az iparágban, ő is iskolai színdarabokkal kezdte meg szakmai szárnypróbálgatásait. Kedvencei a vígjátékok és a musicalek lettek, énektudásának fejlesztése érdekében pedig különórákra járt. 11 évesen szerepet kapott a phoenixi Valley Youth Theatre Szél lengeti a fűzfákat (The Wind in the Willows) című darabjában, majd az ezt követő években 16 előadásban szerepelt, mellette pedig szülei kapcsolatai révén színészetből is magánórákat vett.

A középfokú tanulmányait egy katolikus magániskolában kezdte meg, de mivel egyrészt utált tanulni, másrészt csakis a színpad világa érdekelte, egy alkalommal azzal az ötlettel állt elő a szüleinek, hogy Los Angelesben kíván szerencsét próbálni. Annyira komolyan vette a tervét, hogy a szüleinek tartott kiselőadást egy PowerPoint-prezentációval tette érzékletesebbé, és lehet, hogy éppen ez volt a siker kulcsa, hiszen sikerült őket meggyőznie, édesanyjával pedig hamarosan Los Angelesbe költöztek.

Elszántságát jól mutatja, hogy képes volt elmenni minden egyes meghallgatásra, amit a Disney Channel szervezett, még úgy is, hogy egyik esetben sem járt sikerrel, mellette pedig nemcsak, hogy online folytatta a középiskolában megkezdett tanulmányait, hanem részmunkaidős állást is vállalt.

Az első lehetőségeket 2004-től kezdve kapta meg kisebb televíziós produkciókban, majd a Superbad című tinivígjáték volt az, amelyben először kapott filmes munkát Michael Cera és Jonah Hill mellett. Ezt követte a 2008-as A házinyuszi című remekmű, majd a 2009-ben nagy sikerrel bemutatott Zombieland. Az ezt követő évben már a Könnyű nőcske (Easy A) főszerepében láthattuk, ami nemcsak közönségkedvenc lett, de a szakma is elismerően írt Stone-ról, aki kapott is egy Golden Globe-jelölést az alakításáért.

Emma Stone portré
Emma Stone és Andrew Garfield a Pókember 2. sajtóturnéján. Forrás Jun Sato/WireImage

A színésznő igazi berobbanása valószínűleg A csodálatos Pókembernek köszönhető, amelyben Peter Parker szerelmét, Gwen Stacyt formálta meg. A színésznő körüli hájphoz az is nagyban hozzájárult, hogy nemcsak a vásznon, hanem – 2015-ös szakításukig – a való életben is egy párt alkottak filmbeli partnerével, Andrew Garfielddal.

Poszt-Pókember-éra 

A csodálatos Pókember második részével azonban lezárult egy korszak Stone életében. Bár díjnyertes drámákban is szerepet vállalt (mint például a 2011-es A segítség), sokáig úgy tűnt, inkább azoknál a zenés daraboknál, vígjátékoknál és az egyszernézős nyári moziknál marad, amelyek a szakmai komfortzónáit jelentik, illetve amelyek világa már kiskorától vonzotta őt.

Persze további munkáiban is megjelentek ilyen alkotások – például dolgozott Woody Allennel is, vagy később tiszteletét tette a Zombieland folyatásában is –, de a szakmai sikerek akkor jöttek igazán, mikor Alejandro González Iñárritu felkérte őt Sam Thompson, a színész apját (Michael Keaton) menedzselő drogfüggő szerepére a Birdmanbe. A film amúgy is nagy sikert aratott, de személyesen Stone számára különös jelentőséggel bírt, hiszen a legjobb női mellékszereplő kategóriában minden fontosabb díjkiosztón megkapta jelöléseit. Ezen felül lehetőséget kapott, hogy a Broadwayen a Kabaré című darabban játsszon, és gyerekkori álma teljesült azzal, hogy 2016-ban visszatérő szereplője lett a Saturday Night Live-nak. Egyébként itt ismerte meg későbbi férjét és kislánya édesapját, Dave McCaryt is.

Emma Stone portré
Emma Stone 2017-ben kapta meg első Oscar-díját a La La Landben nyújtott alakításáért. Forrás Eddy Chen/Disney General Entertainment Content via Getty Images

A hosszas befektetések gyümölcse végül 2017-ben érett meg, amikor Damien Chazelle, látva őt a Kabaréban, felajánlott neki egy vígjáték és dráma határán mozgó musical, a La La Land főszerepét, amelyben saját számokat is énekelhetett. Az alkotás letarolta a díjátadókat, Stone megkapta a nagy triumvirátus, a BAFTA-, a Golden Globe- és az Oscar-díjátadók szobrocskáit, a kritikusok pedig élete addig legjobb alakításának nevezték a filmet.

2017-re Emma Stone már nemcsak az egyik legkeresettebb arc lett a piacon, de az egyik legbefolyásosabb is, közel 26 millió dolláros vagyonával pedig a legjobban fizetett színművésznők ranglistájának első helyére került.

Jórgosz Lánthimosz múzsája

Emma Stone karrierje 2018-ban vett új irányt, amikor a színészeti ambíciókon túl elkezdett producerként dolgozni. Az első munkája a Netflix számára gyártott Maniac című minisorozat volt, amelyben a főszerepet is elvállalta. 2020-ban férjével megalapították saját produkciós cégüket, a Fruit Tree-t. Első független projektjük a When You Finish Saving the World című vígjáték volt Julianne Moore és a Stranger Thingsből ismert Finn Wolfhard főszereplésével, valamint Jesse Eisenberg rendezői debütálásával, amelyet 2022-ben mutattak be a Sundance Filmfesztiválon, majd ezt a tavalyi Problemista követte.

Emma Stone, Szegény Párák, Jórgosz Lánthimosz
Emma Stone és Jórgosz Lánthimosz a Szegény Párák forgatásán Forrás Searchlight Pictures

A projektjei miatt egyre kevesebb filmszerepet vállat és a felkéréséket is sokkal alaposabban megválogatta. Ennek egyik kivétele a Szörnyella mellett a 2018-as történelmi szatirikus dráma, A kedvenc volt. Ennek köszönhetően ismerkedett meg Jórgosz Lánthimosz rendezővel. Az akkor kialakult jó viszonynak köszönhetően most úgy tűnik, hogy Lánthimosz állandó alkotótársra talált a személyében, hiszen a nagyközönség számára idén januárban bemutatott Szegény párák főszerepe mellett a film producereként is dolgozott.


Stones állítása szerint nagyon élvezte a forgatást – ami nagyrészt itthon zajlott –, és azt nyilatkozta, hogy elképesztően felszabadító volt ennyire kilépni a komfortzónájából egy szerep kedvéért. A Lánthimosszal való közös munka pedig annyira bevált, hogy saját filmes projektjei mellett már a következő közös produkciójuk munkálatai is zajlanak, amely a Kinds of Kindness címet viseli.

Emma Stone, Szegény Párák, Jórgosz Lánthimosz
Emma Stone a Szegény Párákban. Forrás Searchlight Pictures

Kár lenne tagadni, hogy Emma Stone ezüstkanállal a szájában született, hiszen a támogató családi háttér nélkül valószínűleg nem érkezett volna meg 35 éves korára oda, ahol jelenleg tart. De azt se felejtsük el, hogy az a kitartás és áldozatvállalás, amit a hosszas sikertelenségek ellenére a céljai eléréséért tanúsított, igen ritka kincs, ami azóta is bőségesen kamatozik. Mi pedig csak bízhatunk benne, hogy nemsokára újra láthatjuk őt olyan kivételesen játszani, mint most a Szegény párákban.

Kiemelt tartalom
Bizarr és szerethető látványorgia a képzelet és a valóság határán – Megnéztük a Szegény párákat Bizarr és szerethető látványorgia a képzelet és a valóság határán – Megnéztük a Szegény párákat 2024.1.27 10:06
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!