2024.1.8 8:47
Olvasási idő 1:46
Maier Péter

Kiosztották az idei Golden Globe-díjakat: az Oppenheimer robbantott, a Barbie-ról elszállt a rózsaszín köd

FILMEK + SOROZATOK BARBIE GOLDEN GLOBE HAYAO MIYAZAKI HOLLYWOOD OPPENHEIMER

Az idei gála nagy nyertesei az "Oppenheimer" és az "Utódlás" voltak, de a "Szegény párák", a "Megfojtott virágok" és a "Holdovers" alkotói is örülhettek.

Az elmúlt évek botrányai után új irányt vett a Golden Globe: új tulajdonosi háttérrel, a korábbi döntőszervet teljesen feloszlatva indultak neki az idei díjkiosztónak, amelyet ismét egy országos tévécsatorna közvetített az Egyesült Államokban. A magyar idő szerint hétfő hajnalban megrendezett díjkiosztó gálának az Oppenheimer lett a legnagyobb győztese, leginkább csalódottak pedig a Barbie rajongói lehetnek.

A legjobb filmért, illetve rendezésért járó szobrot is az Oppenheimer nyerte, Christopher Nolan az atombomba atyjáról szóló filmjének színészei közül Cilian Murphyt és Robert Downey Jr.-t is díjazták, mindemellett pedig a zenét jegyző Ludwing Göransson is örülhetett. A Szegény párák alkotói sem mentek haza üres kézzel: a legjobb musical/vígjáték díja mellett a műfaj legjobb színésznőjének is Emma Stone-t választották.

Cillian Murphy és Robert Downey Jr., az Oppenheimer legjobb drámai férfi főszereplőként és mellékszereplőként díjazott színészei a 2024-es Golden Globe-gálán
Cillian Murphy és Robert Downey Jr., az Oppenheimer legjobb drámai férfi főszereplőként és mellékszereplőként díjazott színészei a 2024-es Golden Globe-gálán Forrás Trae Patton/CBS via Getty Images

A legjobb forgatókönyvnek jutó elismerést viszont nem egy hollywoodi szuperprodukció vitte el: a díjat az óriási hájpnak örvendő, az idegennyelvű filmek Arany Glóbuszát is elnyerő francia alkotás, az Egy zuhanás anatómiája kapta. De Martin Scorsese legújabb rendezése, a Megfojtott virágok sem maradt elismerés nélkül: Lily Gladstone-t választották a legjobb színésznőnek. A musical/vígjáték kategória legjobb férfi színésze Paul Giamatti lett Alexander Payne The Holdovers című filmjéből, a 2023-as év legjobb női mellékszereplője pedig a vele játszó Da’Vine Joy Randolph lett.

Kiemelt tartalom
Korkülönbség a filmvásznon: miért nem öregedhetnek meg a nők Hollywoodban?  Korkülönbség a filmvásznon: miért nem öregedhetnek meg a nők Hollywoodban? 2024.2.29 18:07

A Golden Globe-on sorozatokat is díjaznak, ezen a téren nem volt meglepetés: a drámák közül az HBO-n futó Utódlás tarolt nagyot, hiszen a legjobb sorozat mellett a férfi és női főszereplői, valamint férfi mellékszereplői díjakat (Kieran Culkin, Sarah Snook, Matthew Macfayden) is elhozták, a musicalek és vígjátékok közül pedig A mackó stábja ünnepelhetett, hiszen a fenti sort a mellékszereplőnek járó szobor kivételével megismételte. A korona idén egy elismeréssel vigasztalódhatott: a legjobb női mellékszereplő (Elizabeth Debicki) innen került ki. A minisorozatoknál a papírforma érvényesült, ugyanis a netflixes Balhé a két legfontosabb színészi díj mellett a saját kategóriáját is behúzta.

Az animációk közül Hayao Miyazaki sokat emlegetett új alkotása, a budapesti mozikban is futó A fiú és a szürke gém aratott diadalt, megelőzve az új Super Mario- és Pókember-filmeket. 

A legnagyobb csalódás talán a Barbie alkotóinak arcára ülhetett ki. A múlt év egyik legnagyobb sikerfilmje ugyanis az Utódlás mellett a legtöbb jelöléssel indult neki a gálának, a kilencből azonban csak kettőt tudott behúzni Greta Gerwig alkotása. Az egyik egy friss díj, amely a legnagyobb kasszasikernek jár, a másik pedig Billie Eilish és testvére, Finneas elismerése, ugyanis a What Was I Made For?-t díjazták a legjobb eredeti dalként.

Billie Eilish és Finneas veszik át a legjobb eredeti dalnak járó elismerést a 2024-es Golden Globe-gálán
Billie Eilish és Finneas veszik át a legjobb eredeti dalnak járó elismerést a 2024-es Golden Globe-gálán Forrás Sonja Flemming/CBS via Getty Images

Van még egy új kategória, amely a legjobb stand-up műsornak jár: ezt Ricky Gervais nemrég bemutatott, a Netflixen látható Armageddonja húzta be.

A mentőövet kapó Golden Globe úton van oda, hogy ismét releváns legyen, és az Oscar előszobájának számítson. A legnagyobb hollywoodi elismerésnek számító díjkiosztót egyébként március 11-én tartják majd, Cilian Murphynek valószínűleg nem lesznek álmatlan éjszakái előtte.