2024.1.24 13:21
Olvasási idő 1:00
Masszi-Rigó Csilla

Nem brit tudósok megállapították, hogy minél tovább tanulsz, annál tovább élsz

ÉLETMÓD EGÉSZSÉG ÉLETMÓD TANULÁS TOVÁBBTANULÁS

Norvég kutatók szerint egy-egy tanulással eltöltött év átlagosan két százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.

Az eddig ismertnél is erősebb összefüggés van a tanultsági szint és a várható élettartam között, sőt, az is megállapítható, hogy minden egyes oktatási rendszerben eltöltött év átlagosan két százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát – derül ki egy friss, a MedicalXpress által szemlézett kutatás eredményeiből.

A norvég tudósok által készített, a Lancet Public Health szaklapban megjelent tanulmány azt állítja: egy hatéves általános iskola elvégzésével átlagosan 13 százalékkal, a középiskola befejezésével közel 25 százalékkal, a 18 évnyi tanulás után pedig 34 százalékkal csökken a halálozási kockázat – statisztikailag legalábbis mindenképpen. 

Forrás CasarsaGuru

A tanulmány készítői az oktatás hatásait olyan kockázati tényezőkkel – a táplálkozással, az alkoholfogyasztással és a dohányzással – mérték össze, amelyek csökkenthetik, illetve növelhetik az élettartamot. Bár a tanulás önmagában nem járul hozzá a hosszabb élethez, ha például nem eszünk egészségesen, statisztikai szempontból azonban ugyanúgy csökkenti a korai halálozás esélyét, mint a tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás.

Kiemelt tartalom
Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? Az ősi fitneszvita: reggel vagy este jobb edzeni? 2024.4.12 17:32

Noha a fiatalok körében többnyire erősebben mutatkoznak meg az oktatás pozitív hatásai, akár azok is jól járhatnak, akik 50 év felett kezdenek el tanulni. Ellenpéldakánt viszont azt is megállapították, hogy a teljes iskolakerülés annyira csökkenti a várható élettartamot, mintha valaki napi öt vagy annál több adag alkoholos italt inna vagy napi 10 cigarettát szívna el.

Jó hír még az is, hogy a kutatók szerint nincs szignifikáns különbség az oktatás hatásaiban abból a szempontból, hogy mennyire fejlett országban tanulunk. Persze, ahogy arra a tanulmány is emlékeztet, nem azért élhetünk tovább, mert tanulunk, hanem azért, mert a több tanulás magasabb képzettségi szinttel, így jobb munkalehetőségekkel, magasabb fizetésekkel és jobb egészségügyi elláttással jár együtt.