2024.1.27 9:26
Olvasási idő 2:36
Kremmer Magdi

Fejleszt, erősít és boldoggá tesz: tégy magadnak szívességet, ezért menj ki télen, hidegben is a szabadba

Fejleszt, erősít és boldoggá tesz: tégy magadnak szívességet, ezért menj ki télen, hidegben is a szabadba
Forrás Paramoount Vantage/ Into the Wild
UTAZÁS DEPRESSZIÓ KIRÁNDULÁS MENTÁLIS EGÉSZSÉG TERMÉSZET TERMÉSZETJÁRÁS

Elcsigázottnak érzed magad, eleged van már a hidegből és a sötétből? Akármennyire nem vonz a szabadtér, talán pont egy kis kimozdulásra lenne szükséged ahhoz, hogy jobban érezd magad.

Az egyik legjobb dolog az évben, amikor végre beköszönt a tavasz és kisüt a nap. Kinyitnak a teraszok és a kerthelyiségek, a parkok hirtelen kizöldülnek és az utcák is egy csapásra megtelnek élettel. Most viszont még jócskán benne vagyunk a télben és vár még ránk jó néhány hideg és sötét este. Ez azonban nem szabad, hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy kimenjünk a természetbe.

Ha egy alig kétezer lelket számláló kistelepülésen nő fel az ember, ráadásul az erdő közvetlen szomszédságában, a szabadban töltött idő teljesen szokványos részét fogja képezni a mindennapoknak. A legszebb gyerekkori emlékeim nem a négy fal között, hanem a családi házunk tágas kertjében, a murvás utakon vagy a falu régi bányájának udvarán játszódnak. Életem nagy részében csupán a kertkapun kellett kitennem a lábamat és rögtön egy tölgyerdőben találtam magam. Így volt ez egészen addig, amíg be nem költöztem a fővárosba, ahol a fákat felváltották az épületek, a földutakat az aszfalt, a természetet pedig a beton.

Sokáig kimondottan vártam, hogy végre Budapestre költözhessek. Hiszen a fővárosban megvan minden, amire huszonévesen vágyhat az ember: barátok, közösségek, egyetem, munkahely, jó kávézók és éttermek, ideális randihelyszínek, na meg persze a szórakozás végtelen lehetősége.

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy rájöjjek, nekem bizony egy dolog nagyon is hiányzik a városból: a természet. Az évek során megértettem, hogy bár szeretek a városban lakni, igazán kikapcsolódni mindig a szabadban fogok. Ha elmegyek az erdőbe túrázni vagy futni, kifekszem egy tó partjára vagy evezek a Dunán, mindig úgy érzem, hogy tényleg elememben vagyok. A természetben nem ér annyi inger, ott le tudok lassítani és ki tudok kapcsolni.

Néhány óra a város zajától távol, és én fel is töltődtem, mégis gyakran előfordul, hogy a rohanó hétköznapok közepette nem szánok időt arra, hogy egy picit elszabaduljak az épített környezetből. Amikor már hetek telnek el úgy, hogy csak parkokban láttam fákat és végtelenül stresszesnek, elcsigázottnak érzem magamat, beugrik, hogy mi hiányzik annyira.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Chase Mountains (@chase_mountains) által megosztott bejegyzés

Az, hogy jobban érzem magamat, ha az erdőben sétálok, mint amikor Budapest utcáit járom, nem csak az egyéni preferenciámon múlik.

Az Oregoni Egyetem 2022-es kutatása szerint az emberi agy pozitívabban reagál a természetből érkező ingerekre, mint a városban látottakra és hallottakra. Richard Taylor fizikus szerint ennek oka az, hogy az épített környezetből hiányoznak a természetes fraktálok. A fraktálok önmagukat ismétlő geometriai mintázatok, amelyek megtalálhatók a természetben, a fák ágain, leveleken, felhőkben.

A természetes fraktálokra az agyunk pozitívan és pillanatok alatt reagál. A természetben kevesebb stresszt tapasztalunk és jobb a közérzetünk, esztétikus környezetre van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket. Az urbánus környezet jellemzően egyenes vonalakból és éles szögekből áll, hiányzik belőle a természet és a fraktálok.

Miért érdemes télen is kimozdulni a szabadba?
A természetes fraktálokra az agyunk pozitívan és pillanatok alatt reagál rájuk. Forrás GETTY IMAGES

Persze a természetben töltött időnek rengeteg más pozitív hatása is van. Összeszedtünk nektek néhányat, hogy meghozzuk a kedveteket a hétvégi kiránduláshoz az otthon punnyadás helyett.

Kiemelt tartalom
A norvégok ötöde csinálja, szinte kultusszá nőtt a 'friluftsliv', ami minden városi ember életét megváltoztathatja A norvégok ötöde csinálja, szinte kultusszá nőtt a 'friluftsliv', ami minden városi ember életét megváltoztathatja 2023.10.24 15:19

A természetben töltött idő fejleszti a kognitív képességeinket

Amikor az egész napot városi környezetben vagy egy irodában ülve töltjük, az érzékszerveink túlterhelődnek a rengeteg inger hatására. A természetben azonban a testünk és az elménk is ellazul. Több tanulmány is kimutatta, hogy a szabadban töltött idő növeli az örömérzetet és segíthet a koncentrációs képesség fejlesztésében.

Az erőnlétünk is javul a szabadban

Ha rendszeresen töltünk időt a szabadban, az előbb-utóbb arra késztet bennünket, hogy kipróbáljunk és minél gyakrabban űzzünk valamilyen mozgásformát: biciklizzünk, túrázzunk vagy épp kajakozzunk. A természet gyakori látogatása segít megtartani egy egészséges testsúlyt és a szabadtéri sportok mobilisabbá és erősebbé tesznek minket.

A természet a mentális gondokra is megoldást jelent

A rendszeres természetjárás csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit, segít levezetni a stresszt és a felgyülemlett feszültséget. Emellett jó lehetőséget teremt arra, hogy minőségi időt töltsünk el a szeretteinkkel és kapcsolódjunk egymással egy nyugodt környezetben.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!