2024.1.15 18:50
Olvasási idő 3:17
Hegedűs Eszter

Történelmi jelentőségű változás jöhet az EU-ban a migráció szabályozásával kapcsolatban

Történelmi jelentőségű változás jöhet az EU-ban a migráció szabályozásával kapcsolatban
Forrás Matt Cardy/Getty Images
UROPE EU EURÓPAI UNIÓ MIGRÁCIÓ

A migráció kérdésköre Európa-szerte, világnézettől függetlenül égető kérdés: az Unió területére érkező menekültek helyzetéről gondoskodni kell, függetlenül attól, hogy erről melyik tagállam milyen álláspontot képvisel.

2023 december 20-án, közel nyolc év után áttörés történt az egységes migrációs politikát illetően – ugyan a döntés még nincs jóváhagyva, elmondható, hogy az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok Tanácsa megegyezett az új migrációs csomag öt eleméről. 

Az EU-t érintő migráció 2015-ben érte el először azt az állapotot, amit már válságként emlegetünk. Ebben az évben hivatalos adatok szerint 1,3 millió menekült lépett be az Unió területére, akik közül több mint egymillió érkezett tengeri úton, míg néhány tízezer jött szárazföldön, Törökországon és Albánián keresztül. A bevándorlók java Szíriából érkezett, második és harmadik helyen pedig az Afganisztánból és Irakból menekülők álltak.

@66kochbar99

The Rising Tide: Europe's Refugees Wash Ashore in Greece

♬ original sound - UK🇬🇧

A migráció mértéke ingadozik ugyan, de állandónak mondható, ennek kezelése pedig nem csak a tagállamok problémája, arra EU-szinten is effektív és emberséges választ kell adni az ad hoc próbálkozások helyett. Ugyan az úgynevezett migrációs csomag öt elemének hivatalos jóváhagyására és ratifikációjára az EP és a tagállamok tanácsának szavazása után kerülhet sor, a paktum így is nagy eredmény, ami szó szerinti és átvitt értelemben is fáradságos munka gyümölcse. 

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? 2024.5.1 10:11

A megegyezésről december 20-án tartott sajtótájékoztatót Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, valamint az EP három képviselője és a csomag megalkotásának aktív résztvevője. Metsola az alkalmat történelmi napnak nevezte, és hozzátette, hogy sosem gondolta, hogy a menekültügyi csomag véglegesítése több mint tíz évre nyúlna.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke. Forrás Pier Marco Tacca/Getty Images

Ahogy az EP-elnök is hangsúlyozta, a csomag célja, hogy egyensúlyba helyezze a szolidaritást és a felelősségtudatot, vagyis emberséges legyen, védelmezze az arra szorulókat, ám biztosítsa az Unió és az uniós polgárok biztonságát. Metsola szerint a csomag ugyan nem tökéletes, de sokkal jobb, mint bármi, ami korábban orvoslatot adott a migráció kérdésére.

Mit tartalmaz a csomag?

A migrációs csomag értelmében minden tagállam felelős a migráció kezeléséért, ám ad némi mozgásteret. A paktum öt pontja szerint:

  • az Unió államainak szolidaritást kell vállalnia azon államok felé, amelyeket hatványozottan érint a migrációs nyomás. Ennek értelmében választhatnak a menedékkérők befogadása és a pénzügyi hozzájárulás lehetőségei között – utóbbi 20 ezer eurós költséget jelent minden menekült esetében – ez az úgynevezett „kötelező szolidaritás”;
  • a paktum magába foglalja a válsághelyzetek kezelését, vagyis a válságkezelési mechanizmust, amely olyan eseteket jelent, amikor egy tagállamba harmadik országból váratlanul beáramló menekültek miatt válságos helyzetet kell orvosolni. A szabályozás azokra az esetekre is választ kíván adni, amikor bizonyos szervezetek az EU destabilizálására használnák fel és generálnának a menekültáramlatot – ekkor az érintett tagállamoknak módjába áll határozottabban fellépni;
  • a menedékkérelmeket gyorsabb eljárással vizsgálnák meg, amely maximum hat hónapot vehet igénybe;
  • az EU-ba érkezők hatékony azonosítása egységes rendszeren keresztül, arckép és ujjlenyomat használatával történne, egészen hatéves kortól;
  • kötelező biztonsági és egészségügyi átvizsgálást vezet be azoknak, akik nem a határátkelőhelyeken érkeznek – amennyiben a szűrési folyamat során kiderül, hogy az érkező nem jogosult menekültstátuszra, úgy vissza kell küldeni a származási országába.
@cbcnews More than 8,000 people from North Africa have arrived on the Italian island of Lampedusa in the last week. That’s more than the island’s population. Migrants could be escaping economic and social turbulence in places like Tunisia, Libya and Sudan. The spike of people has overwhelmed the island's resources. The United Nations refugee agency says it's vital that people be relocated. "It's imperative to move people off the island because the resources there, the capacity, is so limited," said UNHCR spokesperson Matthew Saltmarsh. He also says that people arriving on the island were traumatized and in need of medical care. “It is hard to identify a single factor behind this recent spike in migrant arrivals on Lampedusa,” Saltmarsh said. #Italy#Lampedusa#Migrants♬ original sound - CBC News

A csomag értelmében tehát csak olyanok léphetnek az Unió területére, akik nagy valószínűséggel jogosultak a menekültstátuszra, ezzel bőven redukálva a belső mozgást. A bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint ezzel biztosítanák, hogy a csempészek helyett az EU döntsön a menekültek sorsáról. A csomag ugyancsak kísérletet tesz arra, hogy könnyítse azoknak az uniós tagállamoknak a helyzetét, amelyek különösen ki vannak téve a migrációnak – ilyen többek között Olaszország, amit rendkívül nagy mértékben érintett a beáramló menekültek problémája.

Európában jelenleg több menekültútvonal is létezik. Sokan Észak-Afrikából a Földközi-tengeren keresztül próbálják megközelíteni kontinensünket. Nem ritkák ilyenkor a balesetek, hiszen a legtöbb esetben ezek az emberek kis csónakokba tömörülve utaznak. A Statista statisztikai honlap szerint 2014 óta több mint 25 ezer menekült fulladt a Földközi-tengerbe. Forrás Christopher Furlong/Getty Images

Nem mindenki találja megfelelőnek a csomagot

Míg az EP-elnök és kollégái történelmi áttörésnek értékelik, addig civil szervezetek szerint a csomag az emberi jogok kárára köt kompromisszumot – legalábbis ezt sugallja azon nyílt levél címe, amelyet a European Network Against Racism (ENAR) tett közzé a paktumról való megegyezésre reagálva. Ebben az aláíró civil szervezetek arra sarkallják az EU döntéshozóit, hogy álljanak el a migrációs paktumtól annak jelenlegi formájában, ugyanis álláspontjuk szerint az egy „rosszul működő, költséges és kegyetlen rendszert” hozna létre.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

„Ha a jelenlegi formájában fogadják el, úgy normalizálni fogja a bevándorlók önkényes őrizetbevételét, akár a gyermekek és a családok esetében, növeli a faji profilalkotást, „válságkezelési“ eljárásokat alkalmaz a visszaszorítások érdekében, és visszaküldi az egyéneket az úgynevezett „biztonságos harmadik országokba“, ahol az erőszak, a kínzás és az önkényes bebörtönzés veszélyének vannak kitéve“ – áll az ENAR nyílt levelében.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.