2024.1.1 15:27
Olvasási idő 2:27
Kremmer Magdi

Új év, új én? – 7 tipp, hogy végre ne bukj el az újévi fogadalmakkal már az első héten

Új év, új én? – 7 tipp, hogy végre ne bukj el az újévi fogadalmakkal már az első héten
Forrás Bridget Jones’s Diary (2001) - Studio Canal
ÉLETMÓD FOGADALOM PSZICHOLÓGIA ÚJÉV ÚJÉVI FOGADALOM

Te is évről évre megfogadod, hogy januártól egészségesebben eszel, többet sportolsz, leteszed a cigit és kevesebbet költesz majd? Te is évről évre elbuksz február környékén az új életmóddal? Elmondjuk hogyan és mit fogadj meg, hogy tartani is tudd.

Az óév elbúcsúztatása és az újév ünneplése nem modern találmány. Már az ókori babiloniak is napokig tartó fesztivállal kezdték el az évet, igaz nem januárban, hanem márciusban. Az ünnepély része volt többek között az is, hogy a résztvevők megfogadták, mit fognak másképp, jobban csinálni a következő évben. Ők az isteneiknek tettek esküt, hogy visszafizetik majd a kölcsöneiket és rendezik a tartozásaikat, mi pedig, 4000 évvel később magunknak ígérjük meg, hogy az új évben jobb, egészségesebb és összeszedettebb emberek leszünk.

Mi és az újévi fogadalmaink december 31-én és egy héttel később.
Mi és az újévi fogadalmaink. December 31-én és egy héttel később… Forrás reddit/dankmemes

Sokak szerint az újévi fogadalmak igenis fontosak. Egy újabb év elteltével megállunk egy pillanatra és reflektálunk arra, hogy mi minden történt az elmúlt 12 hónapban. A befelé figyelés és önértékelés ideje ez, ami lehetőséget ad arra, hogy végiggondoljuk, hogy mi mindent értünk el és merre tartunk. Ilyenkor természetes, hogy kitűzünk magunk elé új célokat és elhatározzuk: a kezünkbe vesszük az irányítást és változtatunk azokon a dolgokon, amikkel nem vagyunk megelégedve. Azonban gyakran esünk abba a hibába, hogy irreális elvárásokat állítunk magunk elé és olyan dolgokat fogadunk meg, amiket szinte lehetetlen betartani. Most összeszedtük nektek, hogy mire érdemes odafigyelni, hogyha újévi fogadalmat tesztek.

Kiemelt tartalom
„Legjobb verziója önmagamnak én vagyok” – Ezért kell (vagy nem kell) elvárni magadtól mindig a maximumot „Legjobb verziója önmagamnak én vagyok” – Ezért kell (vagy nem kell) elvárni magadtól mindig a maximumot 2023.4.17 15:46

Fontos az elköteleződés

A sikeres fogadalmak alapja az elköteleződés. Olyan célt tűzz ki magad elé, amit tényleg szeretnél megvalósítani, ami kapcsán motivált és lelkes vagy. A fogadalmad ne az önmagaddal szembeni elégedetlenségből, sokkal inkább önszeretetből fakadjon, azért akarj változtatni, mert törődsz magaddal és szeretnél odafigyelni a testedre és a lelkedre. Ha tényleg elhiszed, hogy jobb lesz neked az új szokásaidnak köszönhetően, könnyeben képes leszel betartani azokat.

Kis lépésekben haladj

Az év utolsó napjain úgy érezheted, rengeteg minden van, amin változtatni tudnál. Szeretnél többet sportolni, egészségesebben enni, eljárni kiállításokra, elolvasni minden hónapban legalább egy könyvet és persze az sem ártana, ha kevesebbet költenél felesleges dolgokra. Ahhoz viszont, hogy egyszerre minden „rossz” szokásodat megváltoztasd, nagyon sok szabadidőre és erőforrásra lenne szükséged. Gondold végig, hogy mi az, ami jelenleg számodra a legégetőbb kérdés és kezdd azzal a változást. Tűzz ki reális célokat és inkább haladj lassan, de biztosan.

Érkezik az új Bridget Jones
Forrás Bridget Jones’s Diary (2001) - Studio Canal

Foglald írásba

A fogadalmad leírása egyszerű, de hatékony módszer arra, hogy tudatosítsd magadban a céljaidat. Írj egy levelet a jövőbeli önmagadnak, amiben megfogalmazod, hogy mit, miért és hogyan szeretnél elérni a következő egy évben. Apró emlékeztetőt is tarthatsz magadnál, ami folyamatosan eszedbe juttatja a célt és motivál arra, hogy folytasd.

Tervezz

Nem elég kitűzni egy célt, meg is kell tervezned, hogyan fogsz eljutni oda. Lehet szó valamiről való leszokásról vagy új szokások kialakításáról, sokat segít, ha előre kitalálod, hogy hogyan fogsz haladni a következő hónapokban. Határozz meg “mérföldköveket” és jutalmazd meg magadat, hogyha elérted őket.

Kiemelt tartalom
Vennél egy új lendületet sulikezdés előtt? Íme a 21/90-es szabály, amivel jobban fog menni a diéta vagy a cigiről való leszokás Vennél egy új lendületet sulikezdés előtt? Íme a 21/90-es szabály, amivel jobban fog menni a diéta vagy a cigiről való leszokás 2023.9.2 9:24

Légy türelmes magaddal

A fogadalmakat gyakran fekete fehérnek látjuk. Ha egyszer valamit “elrontunk” úgy érezzük, hogy elbuktunk. Valójában a fejlődés és a változás soha nem egy folyamatos és egyenes út, tele van elágazásokkal és lejtőkkel. Teljesen rendben van, ha néha kicsit lassabban mennek a dolgok vagy “hibázol”, esetleg máshogy haladsz, mint ahogy tervezted. Ne légy túl szigorú magadhoz, és ne büntesd magadat feleslegesen.

Arra koncentrálj, amit csinálni fogsz és ne arra, ami tilos

Az újévi fogadalmak gyakran szólnak arról, hogy valamit megtiltunk magunknak: nem eszem majd cukrot, nem vásárolok fast fashion üzletben, nem veszekszem felesleges dolgokon. Ahelyett, hogy megtiltasz magadnak dolgokat, koncentrálj inkább arra, hogy mi az, amit csinálni fogsz: egészségesen étkezem, megpróbálom fenntarthatóvá tenni a ruhatáramat és kommunikálom az érzéseimet.

Nem kell újévnek lennie ahhoz, hogy változtass

Hogyha valami miatt nem sikerül tartanod a fogadalmad, ne keseredj el. Nem kell január 1-jének lennie ahhoz, hogy új szokásokat vezess be, vagy változtass az életmódodon. Bármikor eldöntheted, hogy változtatsz, az elhatározás a fontos, nem a dátum.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!