2023.9.2 9:24
Olvasási idő 2:36
Kremmer Magdi

Vennél egy új lendületet sulikezdés előtt? Íme a 21/90-es szabály, amivel jobban fog menni a diéta vagy a cigiről való leszokás

Vennél egy új lendületet sulikezdés előtt? Íme a 21/90-es szabály, amivel jobban fog menni a diéta vagy a cigiről való leszokás
Forrás Netflix / Sex Education
ÉLETMÓD DIÉTA ÉLETMÓD

Mindjárt itt az ősz, kezdődik az új tanév és itt az ideje végre nem leereszteni a hideg hónapokban. Ha vennél egy új lendületet a sulikezdés előtt, megmutatjuk hogyan működik a 21/90-es szabály, ami segít az új szokások kialakításában.

Elkezdesz egy diétát, de pár hétnél tovább nem bírod tartani. Ráveszed magadat, hogy heti rendszerességgel eljárj futni, de egy hónap után abbahagyod. Eldöntöd, hogy végre leszoksz a cigiről, de pár nap és újra rágyújtasz. Mindannyian jártunk már úgy, hogy a fejünkbe vettük: most tényleg változtatunk a mindennapi szokásainkon, aztán rövid időn belül meghiúsult a tervünk. Aztán pár hét múlva újra próbálkozunk, de mindig beleesünk ugyanabba a hibába: a kezdeti lelkesedés alábbhagy és többé már nem vagyunk motiváltak a folytatásra. De akkor mégis hogyan tudunk valóban változásokat elérni a mindennapokban?

Új szokásokat kiépíteni egyáltalán nem egyszerű. Nem csupán arról van szó, hogy valamit egy ideig csinálni akarsz, szeretnéd, ha valami teljesen máshogy történne az életeben, mint előtte. Az új szokások tulajdonképpen sokszor életmódváltást jelentenek, amihez időre és elhatározásra van szükség. Ha te is többször futottál már bele abba, hogy pár hét után feladod egy elhatározásod ez a cikk most neked szól. Megmutatjuk, hogy egy kedvelt módszer hogyan segít az új szokások kialakításában, abban, hogy kihozzuk magunkból a maximumot.

Forrás Columbia Picture / Karate Kid (2010)

A 21/90-es szabály: mire elég 3 hónap?

Ha eddig te is mindig belebuktál az életmódváltási kísérletekbe, van egy jó és egy rossz hírünk. A jó hír, hogy 90 nap után bármilyen szokás, változtatás beépül és állandósul. A rossz hír pedig, hogy ki kell bírnod 90 napig. Szóval hogy is van ez a szabály?

A 21/90 kiötlői szerint 21 nap kell egy új szokás kialakításához, és 90 nap ahhoz, hogy az adott dolog az életmódod részévé váljon. 90 nap után az új szokás ugyanolyan magától értetődő része lesz az életednek, mint a reggeli kávé vagy a fogmosás.

A módszer leginkább olyan dolgokra alkalmazható, amiket mindennap tudunk gyakorolni: napi 30 perc séta, minden nap 20 oldal elolvasása vagy nyújtás lefekvés előtt. Azonban három hónap alatt jellemzően azok a szokások is beépülnek, amik nem mindennaposak, de heti szinten ugyanolyan rendszerességgel csináljuk őket. Ha három hónapig minden héten 3-4x edzel, a végén már rosszul fogod érezni magadat, ha valami miatt nem tudsz eleget mozogni. 21/90-es módszer lényege tulajdonképpen ennyi: ha végig tudod csinálni 3 hónapig, nyert ügyed van!

Forrás Picturehouse / Run Fatboy Run

Haladj apránként!

Amikor valaki elhatározza, hogy életmódot vált, könnyen esik abba a hibába, hogy egyszerre akar mindent megváltoztatni: átrendezné a lakást, új ruhatárat szeretne, megfogadja, hogy egészségesen fog étkezni és rendszeresen sportol majd.

Ennyi mindent persze egyszerre nagyon nehéz megváltoztatni és betartani. Próbáld meg szétszálazni, hogy mi mindenen kellene változtatnod a céljaid elérése érdekében és egyszerre csak egy dologba fogj bele.

Tekints rá úgy, mint egy projektre!

Ahhoz, hogy egy új szokás tényleg beépüljön, időre és energiára lesz szükséged. Hiába döntöd el, hogy heti háromszor fogsz edzeni, ha nincs meg az időpont, amikor le tudsz menni a terembe. Ugyanúgy, ahogyan egy iskolai vagy munkahelyi feladat, a saját projektünk is akkor lesz sikeres, ha tudatosan kezeljünk. Ez azt is jelenti, hogy érdemes megtervezni előre, hogyan fogod kivitelezni a dolgot és menet közben figyelemmel kíséred a folyamatot. Addig, amíg be nem épül az új szokás, kiemelt figyelmet és elhatározást igényel, hogy ki tudj tartani mellette.

Konkrét célkitűzések

Lehet, hogy hosszútávon az a vágyad, hogy rendszeresen meditálj, de ha egyszerűen csak azt mondod magadnak, hogy holnaptól hetente egyszer meditálni fogok, könnyen belebukhatsz a dologba. Próbálj meg minél specifikusabb tervvel előrukkolni, jelöld ki a napot, az időt és időtartamot, amikor az adott dologgal foglalkozni fogsz. Ha például elhatározod, hogy „minden héten szerda este 7-től 30 percet meditálsz“, könnyebb dolgod lesz, mintha rendszer nélkül próbálnád betartani az új szokást.

Legyél magaddal megengedő!

Persze nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogyan azt szeretnénk. Egy váratlan esemény keresztül tudja húzni a számításainkat, de ez nem szabad, hogy kibillentsen bennünket. Nem történik semmi, ha valami miatt egy héten kihagyod az edzést vagy olyat eszel, ami nem illik a diétádba. A lényeg, hogy ne add fel és folytasd onnan, ahol abbahagytad. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!