2023.12.26 16:02
Olvasási idő 3:19
Szentgyörgyi Zénó

A legtöbbet érő filmek 2023-ban: Super Mario mindenkit meglepett, Barbie mellett Dominic Toretto is felrobbantotta a mozikat

A legtöbbet érő filmek 2023-ban: Super Mario mindenkit meglepett, Barbie mellett Dominic Toretto is felrobbantotta a mozikat
Forrás Universal Pictures
FILMEK + SOROZATOK A KIS HABLEÁNY BARBIE FILM FILMEK OPPENHEIMER SUPER MARIO

Ahogy közeledünk az év végéhez, arra gondoltunk, összeszedjük azokat a 2023-as mozifilmeket, amik a legnagyobb sikert aratták a pénztáraknál. Az idén hét legtöbb bevételt hozó filmet hoztuk most el nektek.

Bár nagy élvezettel osztanánk meg személyes filmélményeinket, most mindenféle szubjektivitást nélkülözve, a listát kimért és racionális emberekhez méltó módon, szigorúan kvantitatív adatokat figyelembe véve állítottunk össze, vagyis az egyes filmek befolyó bevételei alapján igyekszünk egy képet adni arról, miket is fogyasztottak szívesen a moziba járók ebben az évben.

A kis hableány

Költségvetés: 250 millió dollár

Összbevétel: 570 millió dollár

Forrás Disney / A kis hableány

A Disney az elmúlt években igencsak rágerjedt arra, hogy a klasszikusnak számító rajzfilmjeiből („ingyen pénz” céljából) élőszereplős remake-eket készítsen. Ennek esett áldozatul idén A kis hableány is, ami sokaknál már akkor kiverte a biztosítékot, mikor kiderült, hogy Arielt színesbőrű színésznő formálja meg. Ugyan financiális szempontból a filmet azért katasztrófaként nem lehet elkönyvelni, de a kritikák kivétel nélkül lesújtó véleménnyel voltak róla, ötlettelennek és feleslegesnek ítélve a 89-as mesefilm újraalkotását.

 

Pókember – A Pókverzumon át

Költségvetés: 100 millió dollár

Összbevétel: 690 millió dollár

Ezek voltak a legnézettebb filmek 2023-ban
Forrás Sony Pictures Releasing Magyarország:InterCom Zrt.

A Pókverzumon át az óriási szakmai és közönségsikernek örvendő 2018-as Pókember: Irány a Pókverzum! folytatásaként jelentkezett a mozikban. A filmmel szemben támasztott korai szkepticizmus ellenére sikerült megugrania az első rész által felhelyezett lécet. A látványvilág nemcsak vizuális minősége, hanem annak gazdag és konnotatív eszköztára miatt már önmagában megéri végig ülni a majd két és fél órát. A karakterek részletes kidolgozottsága és a két főszereplő közötti dinamikák pedig kiválóan szolgálják a film azon igényét, hogy egy képregényadaptáción keresztül beszéljen a felnövésről és az otthontalanság érzéséről.

 

Halálos iramban 10. 

Költségvetés: 340 millió dollár

Összbevétel: 705 millió dollár

Ezek voltak a legnézettebb filmek 2023-ban
Forrás Universal Pictures / UIP-Dunafilm

Halálos iramban-sorozatról nehéz bármi újat vagy érdemlegeset mondani. Valljuk be, szinte már csodaszámba megy, hogy a tizedik epizódot is megélte a széria, az meg még inkább, hogy így is az év ötödik legtöbb bevételt hozó filmje lett. De hát ízlés ide, pofon oda, Dominic Toretto csapatának még mindig óriási a rajongótábora és egy a lényeg: atschalád az tschalád!

 

A Galaxis őrzői: 3. rész

Költségvetés: 250 millió dollár

Összbevétel: 846 millió dollár

Ezek voltak a legnézettebb filmek 2023-ban
Forrás Marvel/ Disney

A lassan tíz éve debütáló Galaxis őrzői első része meglepő sikereket hozott, így kérdés sem fért ahhoz, hogy a filmben feltűnt karakterek szerves részét képezik majd a MCU-nak. Egy szűk évtizeddel később viszont már a legtöbben azt találgatják, hogy vajon mikor fog teljesen kidurranni a Disney és a Marvel által agyonfújt lufi, hiszen minden erőfeszítés ellenére (vagy talán pont amiatt) leáldozóban van a szuperhősfilmek csillaga. Ettől függetlenül a James Gunn által dirigált befejező epizód egészen jól szerepelt a kasszáknál (nem úgy, mint a Hangya második része vagy éppen a csúnya kudarcnak számító Marvelek) és a mozi a kritikák szerint is méltó lezárásnak bizonyult Űrlord trilógiává bővülő kalandjainak.

 

Oppenheimer

Költségvetés: 100 millió dollár

Összbevétel: 952 millió dollár

Ezek voltak a legfelkapottabb filmek 2023-ban
Forrás Universal Pictures

Azért az egy kicsit szomorú, hogy az itt felsorolt összes film közül az Oppenheimer az egyetlen, amely ugyan történelmi eseményekre alapozva, de egy eredeti koncepciót dolgoz fel, és nem egy már létező franchise-ra vagy jól bejáratott brandre épít biztonsági jelleggel. Sajnos ez a kiváltság csak olyan, sokat bizonyított direktorok privilégiuma, mint például Christopher Nolan, aki viszont most sem okozott csalódást. A film, ami a J. Robert Oppenheimer vezette Mannhattan Projekt, vagyis az amerikaiak nácikkal folytatott atombombaverseny történetét dolgozza fel, Nolan perspektívájából új értelmezést nyer.

Az alkotás az amerikai történelem dicsőséges, patrióta ábrázolása helyett a címszereplő szenvedéstörténetére fókuszál, amit nemcsak az elképesztő atmoszféra és a több idősíkban futó cselekmény tesz igazán feszülté, hanem a kiváló színészi játék is, köztük a főszerepben Cilian Murphy-é. Ha még nem láttad volna a filmet, azonnal irány a streamingre, hidd el jobban jársz vele, mint a Reszkessetek betörőkkel huszonhatodjára.

Super Mario Bros. – A film 

Költségvetés: 100 millió dollár

Összbevétel: 1,36 milliárd dollár

Ezek voltak a legnézettebb filmek 2023-ban
Forrás Universal Pictures/ UIP-Dunafilm

Talán kissé meglepő módon a régóta ígért Super Mario-adaptáció a második helyig csúszott fel a bevételeket tekintve a listán, de a kritikák szerint a film nem okozott csalódást, felülmúlta a várakozásokat. Bár a mozi elsődlegesen a fiatal közönségre targetál, a különböző kikacsintások és popkulturális utalások, illetve a nosztalgiafaktor miatt a kötelező családi program kényszere alól mentesülő felnőtteket is bevonzotta a mozitermekbe.

Barbie

Költségvetés: 145 millió dollár

Összbevétel: 1,44 milliárd dollár

Forrás Warner Bros. Pictures

A stúdiónak van miért örülnie, hiszen a Barbie nemcsak az idei év, hanem a Warner Bros. teljes történetének legnagyobb bevételt hozó filmje lett, de a számokon túl is az egyik legizgalmasabb vállalása. A Barbie igazi bravúrja, hogy képes volt túllendülni azon, hogy csak egy színes-szagos giccsparádé legyen, ami nem több egy egyszernézős nyári szórakozásnál a csajoknak a HR-ről vagy a 11.b angol faktjáról.


A Gerwig-Baumbach szerzőpáros zseniális módon használja a női uralom téziséből és a patriarchátus antitéziséből gyúrt szintézist arra, hogy a szemünk elé tárja, mind a modern nőknek, mind a modern férfiaknak megvannak a hétköznapi harcai, egzisztenciális krízisei és arra, hogy a világot nem szélsőséges elnyomások, hanem kompromisszumok mentén érdemes szervezni. Greta Gerwig rendezésében az elmúlt évek egyik legváratlanabb és legszórakoztatóbb moziját kaptuk, amit ha még nem láttál volna, őszintén ajánlunk mind a Barbie-t kedvelőknek, mind a Barbie-t utálóknak, de leginkább az önkritikus, gondolkodó felnőtteknek.

A filmről részletesebben itt írtunk: 

Kiemelt tartalom
Tégy mindenkinek egy szívességet és nézd meg a Barbie-t – Férfiszemmel az év legjobban várt filmjéről Tégy mindenkinek egy szívességet és nézd meg a Barbie-t – Férfiszemmel az év legjobban várt filmjéről 2023.7.27 16:37

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!