2023.10.19 16:39
Olvasási idő 1:48
Masszi-Rigó Csilla

Két magyar animációs film is esélyes az Európai Filmdíjra

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM BUDA FLÓRA ANNA CANNES-I FILMFESZTIVÁL EURÓPAI FILMDÍJ MAGYAR FILM MŰANYAG ÉGBOLT

Bánóczi Tibor és Szabó Sarolta "Műanyag égbolt" című filmje, illetve Buda Flóra Anna "27" című, Arany Pálmával díjazott alkotása is esélyes egy-egy díjra.

Első egész estés magyar alkotásként az év legjobb animációs filmjének járó Európai Filmdíjra jelölte Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című alkotását az Európai Filmakadémia. Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban Arany Pálmával díjazott alkotását pedig a legjobb rövidfilm díjára jelölték. A magyar animációs szakma sikerszériájának újabb állomása, hogy az Európai Filmdíjak mintegy négy évtizedes történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában.

A Műanyag égbolt 2123-ban játszódik, egy olyan jövőben, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét.
A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.


A Műanyag égbolt filmtervként az Inkubátor Program nyerteseként indult, és hamar kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi a program kereteit – írják a közleményben, hozzátéve, hogy az egyedülálló animációs sci-fi a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta, és magyar-szlovák koprodukcióban készült el.


Világpremierje a Berlinalén volt az év elején, és azóta sikerrel járja a nagy presztízsű fesztiválokat Amerikától Ázsiáig, legutóbb a legjobb film Ezüst Mélies-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról. A cseh mozikban október közepétől, Hollandiában november elejétől, Szlovákiában pedig november közepétől vetítik, és tavasszal a franciaországi moziközönség francia szinkronnal láthatja.


Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott animációs filmjét a legjobb rövidfilm díjára jelölte az Európai Filmakadémia. A 11 perces film főszereplője a huszonhét éves Alíz, aki még a szüleivel él. Születésnapján, egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.


Mint Buda Flóra Anna az MTI-nek Cannes-ban elmondta, tíz évig készítette 27 című animációs művét, alapvetően a lakhatási válságról szeretett volna filmet készíteni. „A film arról szól, hogy egy fiatal nőnek hogyan kapcsolódik a szexuális fantáziájához az a bezártság, amit felnőttként egy szüleinél élő nő megél. Ezért egy szociopornót készítettem” – mondta.

A 27 című rövidfilm a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában készült, a producerei Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A film hangmérnöke Lukács Péter Benjámin, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte.

Kiemelt tartalom
A harcos környezetvédő történetétől kezdve a sokkoló katasztrófafilmig: 13+1 film a környezetvédelemről A harcos környezetvédő történetétől kezdve a sokkoló katasztrófafilmig: 13+1 film a környezetvédelemről 2024.5.25 10:05

Az Európai Filmdíjakat december 9-én Berlinben 36. alkalommal adják át, a díjakról 4600 filmakadémiai tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában. A magyar versenyfilmek száma még nem végleges, Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje ugyanis bekerült a legjobb nagyjátékfilmek negyvenes shortlistjére, amelyet november 7-én szűkítenek le a végleges jelöltekre.