2023.10.18 16:01
Olvasási idő 1:41
Szécsi Krisztián

Fiatal újságírók rántották le a leplet 2023 egyik legnagyobb katasztrófájáról, díjat kaptak érte

TÁRSADALOM BEVÁNDORLÁS ÍRÁS ÚJSÁGÍRÁS

Az Adriana halászhajó tragédiáját feltáró oknyomozóknak járt a Daphne Caruana Galizia-díj.

Az Európai Parlament ismét kiosztotta a máltai újságírónő után elnevezett Daphne Caruana Galizia-díját azoknak az újságíróknak, akik munkájukon keresztül az európai alapértékeket és alapelveket – így például az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot és az emberi jogokat – védik és támogatják.

Idén az elismerést több neves sajtóorgánum és portál újságírója közösen vehette át, kiknek nyomozása azt tárta fel, hogyan vezettek a görög parti őrség elhibázott lépései a közelmúlt legtöbb emberáldozatot követelő hajószerencsétlenségéhez. Munkájuk nyomán a görög hatóságok hivatalos tájékoztatóinak következetlenségeire is fény derült – derül ki az Európai Parlament szerkesztőségünk részére elküldött közleményéből.

@oceanwindandwaves Over 500 people presumed to be dead after the #migrantship, #Adriana capsized in the Mediterranean heading towards Italy. The vast difference in coverage and resources for this tragedy is astounding in comparison to the #lostsubmarine carrying 5 people. I think this speaks volumes as to how we view human life. #oceangate#titanicsub#shipwreck#pakistani#pakistan#lybia#compassionforall#CapCut♬ original sound - Heidi

A díjra 2023. május 3. és július 31. között lehetett pályázni. A 27 uniós országból több mint 700 újságíró nyújtott be pályaművet. A győztes alkotást a zsűri által legjobbnak ítélt 12 pályamű közül választották ki.

Az oknyomozók a Líbiából Görögországba tartó Adriana tragédiájának körülményeit vizsgálták. A halászhajó a Görögország délnyugati részén található Pílosz partjaitól mintegy 50 tengeri mérföldre szenvedett hajótörést idén június 14-én, a fedélzetén utazók közül több mint 600 bevándorló halálát okozva.

Az újságírók több mint 20 interjút készítettek a túlélőkkel, valamint bírósági iratokba és a parti őrség feljegyzéseibe is betekintettek. Az információkból arra derült fény, hogy a hatóságok több lehetőséget is elszalasztottak a mentésre és figyelmen kívül hagyták mások felajánlását a segítségnyújtásra. A túlélők elmondásaiból az is világossá vált, hogy éppen a görög parti őrség vontatási manőverei süllyesztették el végül a halászhajót. A parti őrség mindvégig tagadta, hogy vontatni próbálta volna a hajót.

Kiemelt tartalom
Az EU védené, a magyar törvényhozás bombázná a független sajtót – Elmagyarázzuk, miért olyan fontos az objektív újságírás Az EU védené, a magyar törvényhozás bombázná a független sajtót – Elmagyarázzuk, miért olyan fontos az objektív újságírás 2023.12.11 19:57

A végzetes éjszaka eseményeit a parti őrség hajónaplója és a mentőhajó kapitányának tanúvallomása alapján, valamint repülési útvonalakból, tengeri forgalmi adatokból, műholdfelvételekből, a közelben tartózkodó hajók videófelvételeiből és más források felhasználásával, interaktív háromdimenziós modellezéssel rekonstruálta a Forensis.

Mi az a Daphne Caruana Galizia-díj?

A máltai újságíró után elnevezett díjra állampolgárságtól függetlenül bármilyen hivatásos újságíró és szakmai csoportosulás pályázhat. Olyan oknyomozó anyagot kell benyújtani, amely a 27 uniós tagállam egyikében megjelent vagy elhangzott a nyomtatott sajtóban vagy más médiában.

A független zsűri a 27 uniós tagország sajtóorgánumainak és civil társadalmának tagjaiból, valamint a Nemzetközi Újságíró Szövetség egy képviselőjéből áll. Az elismerés és a 20 ezer eurós pénzdíj jelzés értékű: azt mutatja, hogy a Parlament elkötelezetten támogatja az oknyomozó újságírást, fontosnak tartja a szabad sajtót.