2023.10.20 17:45
Olvasási idő 3:42
Szöllősi Anna

Hogy befolyásolja a menstruációs ciklus a berúgást, és mit tesz velünk a rendszeres kocsmázás? Így hat a testedre az alkohol

ÉLETMÓD ALKOHOL EGÉSZSÉG

Tényleg jó ötlet meginni esténként egy pohár bort? A ciklus melyik szakaszában rúgnak be gyorsabban a nők? Elmagyarázzuk, milyen folyamatokat indít el az alkohol a szervezetben és az agyban.

„Egy pohár vörösbor lefekvés előtt nem árt, csak jobban alszom tőle! És hát a franciák, ugye! Nekik a vérükben és a kultúrájukban van a vörösbor iránti szeretet, és milyen sikkesek meg boldogok!“ – romantizálják gyakran az alkoholfogyasztást az alábbi passzusokkal. Viszont az, hogy a bor vagy bármilyen alkohol kis mértékben orvosság, csupán egy mítosz, amit egy átfogó tanulmány is alátámasztott: a tudomány szerint a kis mennyiségű alkohol fogyasztása sem hosszabbítja meg az életünket, épp ellenkezőleg: már napi egy ital is növeli a rák kockázatát.

Hogyan hat a testedre? 

Amikor belekortyolsz egy sörbe, vagy lehajítasz egy felest, annak csak a 20 százaléka szívódik fel a gyomorban, 80 százaléka a vékonybélben, az emésztőrendszerből pedig a véráramba kerül. Az alkohol először az agyra hat, majd a vesékre, a tüdőre és a májra. A véráramba kerülés után a vérnyomás csökken és az erek kitágulnak, ennek „köszönhető“ a melegségérzet vagy az arcpír. Ez a fázis azért trükkös, mert bár úgy érzed, hogy pillanatok alatt átmelegedtél, a hő legalább ilyen gyorsan távozik a testedből, a testhőd pedig valójában csökken.

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

Az agyad is hamar kapcsol, és az irányítóközpont meggyőz arról, hogy viccesebb, bátrabb és okosabb vagy részegen, ezért tűnhet kiváló ötletnek fára mászni vagy sms-sekkel bombázni az exedet. Az alkoholfogyasztás számos neurokémiai folyamatot befolyásol, ami hozzájárul az idegrendszer megnyugtatásához, valamint növeli a dopamin, azaz a boldogsághormon szintjét. Képzeld el, hogy egy kisördög ül a válladon, aki folyamatosan azt súgja neked: igyál megint, legutóbb is milyen jól érezted tőle magad! De tény, hogy az átivott évek alatt az agysejtjeid zsugorodni kezdenek, amitől biztos, hogy nem leszel okosabb. 

Forrás IMDB / Másnaposok

A nemed is befolyásolja, hogyan rúgsz be

Az, hogy milyen gyorsan száll a fejedbe az alkohol, függ a nemtől, az életkortól, a testsúlytól, az alkohol erősségétől és típusától, illetve hogy mennyit és mit ettél előtte. A pezsgőt valószínűleg gyorsabban fogod érezni, mint a sima bort, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy utána a másnapod is erősebb lesz.

A nők gyorsabban érzik meg az alkohol hatását, mert több zsír és kevesebb víz van a szervezetükben, mint a férfiaknak, ráadásul alacsonyabb az alkoholt lebontó enzim szintje. És még a menstruációs ciklusuk is befolyásolja, hogyan rúgnak be: hamarabb érzik meg az alkohol hatását menstruáció előtt és az ovuláció alatt, míg a fogamzásgátló tabletták lassíthatják a berúgást.

Könnyebben kapsz el kisebb betegségeket, de végzetes következményei is lehetnek 

Rémisztő, hogy a rendszeres kocsmázás milyen könnyen felboríthatja az immunrendszerünket: a túlzott alkoholfogyasztás után akár 24 óra is eltelhet, mire a szervezet teljesen visszanyeri a fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. Tehát ha benyelünk valami bacit egy átmulatott éjszaka után, nagyobb az esélye annak, hogy lázzal és kaparó torokkal ébredünk. Mivel az alkohol miatt a szervezet kevesebb fehérvérsejtet termel, az alkoholisták sokkal nagyobb valószínűséggel kapnak tüdőgyulladást vagy tuberkulózist.


Néhány sör vagy pohár bor után sanszos, hogy junk food vagy valami édesség után kezdünk sóvárogni, mivel az alkohol csökkentheti a leptin, vagyis az étvágyat elnyomó hormon, és az étel felszívódását gátló GLP-1 hormon hatásait. (Helló, plusz kilók!) 

Forrás IMDB / Warner Home Video. / Elf

Ha a gyomornedv keveredik az alkohollal, az idővel a gyomornyálkahártya irritációjához, gyomorhuruthoz vezethet, és az alkoholisták gyakran szenvednek gyomorfekélyben is. Emellett az alkohol a gyomorégésnek sem használ, mivel ellazíthatja a nyelőcső alsó záróizmait, ami miatt a gyomorsav könnyebben visszaáramolhat a gyomorból.

Körülbelül egy óra kell a májunknak ahhoz, hogy lebontson egy egységi alkoholt (például egy pohár bort vagy egy kis vodkát.) Idővel a túlzott alkoholfogyasztás hatására a máj is elzsírosodik, ami korlátozza a véráramlást – a májsejteknek nem lesznek ideális feltételei a túléléshez, amik ha elhalnak, a máj elhegesedik, működése pedig leáll. Ezt a súlyos betegséget májzsugornak nevezik, és gyakori az alkoholisták és a nagyivók körében.

Az alkohol jelentős hatással van a tested legfontosabb izomzatára, a szívedre is: az italozás következtében a szívizmok megnyúlnak, mint egy régi gumiszalag, hosszú évek alatt pedig szívritmuszavar is kialakulhat. Emellett a hosszantartó, masszív ivászat a vérnyomásra is hatással van, ami megemelkedik, az agy ezért stresszhormont szabadít fel. Ez összeszűkíti az ereket, így sokkal erősebben kell a szívnek erőlködnie, hogy vért pumpáljon a testbe. 

Rossz alvás

Lehet, hogy néhány pohár bor után könnyebben elalszol, viszont nem valószínű, hogy ez az alvás pihentető lesz. Az alvási időszak akkor mondható jónak, ha összesen hat-hét REM-szakaszon esünk át egy éjszaka alatt, ugyanis ekkor zajlanak a legfontosabb regenerációs folyamatok. Ha lefekvés előtt alkoholt iszunk, összesen egy vagy két ilyen ciklusról beszélhetünk, tehát a legfontosabb REM-fázisok szkippelődnek, ezért jó eséllyel az éjszaka felriadsz és forgolódni fogsz. Arról nem is beszélve, hogy a vizelési inger is fokozódik: józanul az agy termeli a hormont, ami megakadályozza, hogy a vesék túl sok vizeletet termeljenek alvás közben. Amikor azonban alkoholt iszol, a hormontermelés csökken, emiatt gyakrabban kell majd a mosdóba járkálnod – a veséid kvázi így túlóráznak, és több évnyi ivászat után a kimerülés határára is kerülhetnek.

Csökkent libidó és termékenység 

A masszív alkoholfogyasztásnál csökkenhet a férfiak tesztoszteronszintje, ami a libidó csökkenésében, merevedési zavarokban, de akár impotenciában is megnyilvánulhat.  Emellett a sör a komlótartalma miatt fitoösztrogént és prolaktint tartalmaz, amik növelhetik a szervezet által termelt ösztrogént, a test erre pedig egy idő után alacsonyabb tesztoszteronszinttel reagál. A férfiak spermiumszáma az utóbbi években rohamosan csökken, a szakértők szerint ez a túlzott alkoholfogyasztásnak és az egészségtelen életmódnak tudható be.

Forrás Unsplash / Wil Stewart

Az évtizedekig tartó, mértéktelen alkoholfogyasztás után a szervezet annyira hozzászokik az alkoholhoz, hogy egy ital esténként már nem lesz elég, és előrehaladott állapotban a következmények visszafordíthatatlanok lehetnek. Az alkohol bizonyítottan rákkeltő anyag, így mielőtt a pohár után nyúlnánk esténként, hogy megigyuk a „jutalomsörünket“ vagy „jutalomfröccsünket“ a nap végén, érdemes kétszer is átgondolni, hogy megéri-e.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!