2023.10.16 18:49
Olvasási idő 5:20
Krajnyák Petra

Százéves lett a Disney, több generációnyi gyerek egyik legfőbb mesefilm-beszállítója – 14 alulértékelt film a jubileum alkalmából

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM DISNEY FILMAJÁNLÓ FILMEK FILMIPAR MESEFILM RAJZFILM

Egy évszázados fennállása alatt a Disney a filmipar domináns nagyhatalmává, a popkultúra egyik fő irányadójává vált. A jubileum alkalmából most 14 alulértékelt filmes csemegével készültünk nektek.

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1923. október 16-án alakult meg a Disney stúdió, amely már hosszú évtizedek óta szolgáltatja a mesés és ellentmondásos pillanatokat egyaránt.

Az alapító Walt Disney azon az őszi napon valószínűleg nem sejtette, hogy a nevével fémjelzett vállalkozás egy nap majd nemcsak a popkultúra egyik befolyásos főszereplője lesz, hanem a szórakoztatóipart domináló mamutvállalat is.

A Pixar Animation, a Lucasfilm, a Marvel, a Searchlight, és a 20th Century filmstúdiókat bekebelező vállalat státusza megkérdőjelezhetetlen, így most 14 elfeledett alkotással emlékezünk meg kortalan sokszínűségéről.

1. Atlantisz – Az elveszett birodalom (2001)

Ezt a méltatlanul kevés figyelmet kapott animációs kalandfilmet receptre írnám fel minden egykori történész- vagy régészaspiránsnak. Milo Thatch, a fiatal nyelvész a nagyapja nyomdokaiba lépve folytatja Atlantisz szenvedélyes kutatását.

 

Az ókor elveszett csodájának felkutatására egy csapat szórakozott tudóssal indul expedícióra, amely szó szerint zátonyra fut. Megannyi kalandot és felfedezést követően azonban küldetésük már nem a legendás világ felkutatása, hanem annak megmentése lesz. Nem csak lebilincselő vizuális táplálék, outfitinspirációnak sem utolsó.

2. Volt (2008)

A fordítók megérezhették a személy- és ételszállító cég letelepedését hazánkban, így az eredeti címet Boltról Voltra változtatták. A címszereplő svájci fehér juhászkutyát Penny – akinek angol hangját Miley Cyrus kölcsönzi – fogadja örökbe, akivel öt évvel később sorozatsztárok lesznek. A szupererővel bíró Volt és Penny elszántan üldözi a rosszfiúkat a képernyőn, de a valósághűség érdekében a készítők abba a hitbe ringatják a kutyust, hogy az események és képességei is valóságosak, így Volt soha nem hagyhatja el a díszletet. Egy nap azonban megszökik a forgatásról, és a véletlen folytán New Yorkban köt ki, ahol arcul csapja a valóság. 

3. A kőbe szúrt kard (1963)

Az Artúr király legendáját feldolgozó szatirikus kalandfilmben a lovagi álmokat dédelgető Wart és a szenilis Merlin kalandjait követhetjük nyomon. A bohókás, de tehetséges varázslónak a lovagi rangon túlmutató tervei vannak az ügyetlen fiúval, így egyszerre próbálja meg különböző állatokká változtatva kiképezni Wartot az életre és a trón megszerzésére is. Mindeközben nemezisével, Madame Mimmel csatározik, aki a Disney egyik legszerethetőbb gonosztevője.

4. Hős6os (2014)

2032-ben járunk, San Fransokyo, Tokió és San Fransisco szerelemgyereke ad otthont Hiro Hamadának, a 14 éves robotikazseninek. Hiro szabadidejében – nem túl családbarátnak hangzó – illegális földalatti robotviadalokon vesz részt, ám bátyja, Tadasi kirángatja őt az alvilági körökből, és bevonja a San Fransokyó-i Technológiai Intézetben működő kutatólaboratórium munkálataiba. Itt megismerkedik Go Góval, Wasabival, Honey Lemonnal és Freddel, valamint a felfújható egészségügyi robottal, Baymaxszel.

Hiro a bátyja halála után magára marad ebben az alternatív világban, melyet az 1906-os földrengés után szinte teljesen a japán bevándorlók építettek újjá. Társa a világ alighanem legártatlanabb robotja, Baymax lesz, akinek bájos mozgáskultúráját a készítők egy teli pelenkás csecsemő mozgása alapján modellezték.

5. Pirula Panda (2022)

Domee Si, az Oscar-díjas animációs filmrendező meséje felett kicsit elsiklott a tekintetünk. Mei Lee kamaszkorát pattanások helyett transzgenerációs pubertásátok fémjelzi: bármilyen heves érzelmi kitörés következtében hatalmas vörös pandává változik. A film egyszerre reflektál a serdülők természetesen ingadozó hormonháztartására, az érzelmeknek parancsolni nem tudó nő sztereotípiájára és a fiatalokra nehezedő társadalmi nyomásra is. Mei felnövéstörténetében bárki önmagára ismerhet, hiszen mindannyiunknak van egy jól titkolt állatias énje.

Női szemmel a vörös panda olvasható a kamaszkor fordulópontját jelentő menstruáció szimbólumaként is. A természetes, ám tabusított biológiai folyamatról nem esik elég szó a médiában, így sokaknak felnőttként is frusztrációt okoz.

6. Macskarisztrokraták (1970)

Ideje leporolni a régi Disney-klasszikusok elfeledett darabját. Remélem inkább memóriafrissítőként, mintsem az újdonság totális erejével hat e rövidke ismertető. A századforduló Párizsában élő arisztokrata hölgy szeretett cicáira hagyja vagyonát.  Madame Adelaide Bonfamille örökségének másik potenciális várományosa, a pénzsóvár komornyik utcára teszi a jómódú macskákat, akiknek a kóbor macskák nélkül kevés esélyük lenne a túlélésre Párizs utcáin.

Nemcsak a cica és kutyapártiak, hanem a történelemkedvelők figyelmébe is ajánlom miliőteremtő musicalt, mely még egy TikTok-trendet is elindított. Elvégre nem minden filmben találkozhatunk Lafayettenévre keresztelt basset hounddal.

7. Ágygömb és seprűnyél (1971)

Ha bírtad Mary Poppinst, imádni fogod Eglantine Price-t is. A levelező tagozatos boszorkány egy uniformisokból álló hadsereggel kívánja felvenni a harcot az ellenséggel, azonban a háború miatt a boszorkányképző is bezárja kapuit. A németek támadását követően kénytelen befogadni pár Londonból vidékre evakuált gyereket. Miután fény derül Eglantine képességeire, egy elvarázsolt ágygömb segítségével megpróbálják megmenti Angliát.

8. A kincses bolygó (2002)

Meglepő módon Robert Louis Stevenson A kincses sziget című könyvének futurisztikus adaptációját nem kapta fel a nagyközönség, pedig meg merem kockáztatni, hogy ez a Disney egyik legkreatívabb sci-fije. Jim Hawkins rábukkan a kincses bolygó térképére, és a kissé dilis Doppler professzor társaságában nekivág a végtelen űrnek. Persze nagyravágyó terveik nem egyedülállóak, kiborg kalózok tömkelege áhítoznak a régi űrkalózok legendás kincsének térképére.

9. Frankenweenie - Ebcsont beforr (2012)

Tim Burton a rá jellemző groteszk humorral interpretálta Frankenstein történetét. A fiatal tudós-filmrendező, Victor Frankenstein kétségbeesik, amikor Sparky nevű kutyáját elüti egy autó. Fejébe veszi, hogy feltámasztja négylábú legjobb barátját, kísérlete pedig sikerrel jár. Azonban az eb összeforrasztásának nem várt következményei lesznek, mikor nyilvánosságra kerül a kisállat feltámasztásának módszere. A horrorkomédiák mestere sajátos módon riasztja el az emberiséget attól, hogy istent játsszon.

10. Nem férek a bőrödbe (2003)

A kereskedelmi tévék előszeretettel tűzik műsorra, azonban a médium hanyatlásával feledésbe merülhet a Lohan-életmű fénypontja. Tess és tinédzser lánya egymás szöges ellentétei: a mindig önmérsékletet gyakorló pszichológus és a lázadó kamasz állandó civódását még az univerzum is megelégeli. Egy brutális veszekedés után két szerencsesütibe zárt jóslat hatására testet cserélnek, így a másik bőrébe bújva kell egymás iránt empátiára ébredniük. Bár a testcserés sztori nem újdonság, Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan bravúros párosa kompenzálja a kliséket.

11. 101 kiskutya (1961)

A 101 kiskutya nélkül a 2021-es Szörnyella előzményfilm sikere sem valósulhatott volna meg. Ha eddig csak a tébolyult tekintettel száguldó Szörnyellás mémekből ismerted az eredeti művet, amely mellett az élőszereplős verzió elbújhat, akkor itt az ideje bepótolni!

Roger Radcliffe zeneszerző agglegényként él Londonban dalmatájával, aki egy alkalommal kiszemeli magának az utcán sétáló dalmatát és gazdáját. A furcsa négyes randi összehozza Rogert és Anitát, Pongót és Penditát, aki később 15 kölyökkutyával gazdagítja az állatbarát háztatást. Szörnyella de Frász, Anita egykori osztálytársnője értesül a termékeny dalmatáról, és ajánlatot tesz az egész alomra, azonban elutasításra talál, így az áhított dalmatabunda elkészítéséhez elraboltatja a kiskutyákat.

12. Eszeveszett Birodalom (2000)

A kortalan animációk iskolapéldája tele van olyan poénokkal, amelyek nem mennek át a gyermeki ártatlanság szűrőjén, de felnőtt fejjel jót röhöghetünk rajtuk. Kuzko Dél-Amerika legönzőbb uralkodója, legújabb fényűző terve a Kuzcotópia vízividámpark megépítése egy közeli napsütéses hegyoldalon. Az már részletkérdés, hogy ott lakik Pacha, a hegyi pásztor is, a hegyoldalban elterülő falu vezetője. A trónra pályázó udvari boszorkány, Yzma véletlenül lámává változtatja Kuzkót, aki így Pacha otthonához kerül.

Yzma a Disney legikonikusabb antihőse, Kuzko pedig tökéletesen megtestesíti a „nép van az uralkodóért“ mentalitást, azonban a valósággal ellentétben ráébred vezetői képességeinek hiányára.

13. Raya és az utolsó sárkány (2021)

Elmaradt a felhajtás az egyik legújabb fantasy körül, mely Kumandrába repít, ahol emberek és sárkányok egykor harmóniában éltek egymással. A sárkányok azonban az emberiség megmentése érdekében feláldozták magukat. Amikor ismét felüti fejét a káosz, Rayára hárul a feladat, hogy felkutassa az utolsó sárkányt, akivel egyesítheti a széthullott birodalmat. 

14. Oroszlánkirály 2 - Simba büszkesége (1998)

A Disney nem igazán remekelt a közönségkedvencek folytatása terén, de akadnak kivételes gyöngyszemek – ilyen például az Oroszlánkirály második része is. Stílszerűen az újabb nemes oroszlánbébi, Kiara felkenésével indul a történet. Simba és Nala uralják a szavannát, míg Zordon egykori követőit Zira vezeti, aki kisebbik fiát, Kovut nevezte ki utódjának. Majd megérkezik az újszülött lány híre, aki neméből adódóan nem jogosult a trónra. 

Kiara egyszeriben tiltott területen találja magát, ahol találkozik Kovuval, és természetesen megkedvelik egymást. A stúdió állatmesébe oltott Rómeó és Júlia-története méltó folytatása az 1994-es klasszikusnak.

Ünnepi hangulat a Disney+ felületén

A Disney százéves jubileumi ünnepsorozatának részeként mától elérhető a Disney Animation „Volt egyszer egy stúdió" című vadonatúj rövidfilmje. Forrás Disney+

A Disney százéves jubileumi ünnepsorozatának részeként mostantól elérhető a Volt egyszer egy stúdió című rövidfilm, mely több mint 85 filmet és közel 550 Disney-figurát mutat be hagyományos, kézzel rajzolt és modern, számítógépes animációban, így tisztelegve a történetmesélés, a művészet és a technológiai vívmányok elmúlt száz éve előtt. Emellett a felület Disney100 gyűjteményében évtizedek szerint rendszerezve streamelhetik a rajongók kedvenc filmjeiket és tévésorozataikat. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!