2022.11.25 16:01
Olvasási idő 2:21
Masszi-Rigó Csilla

Minden harmadik nőt érint, tehát MINDENKIT érint – Ezért fontos a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja

Minden harmadik nőt érint, tehát MINDENKIT érint – Ezért fontos a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja
Forrás GETTY IMAGES
TÁRSADALOM CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK EGYENJOGÚSÁG

November 25-e a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja, a következő 16 napban pedig számos olyan eseményen vehetünk részt, melynek célja felhívni a figyelmet a társadalom egyik legégetőbb problémájára.

Világszerte égető probléma, sok helyen mégsem foglalkoznak vele eleget. A Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja alkalmából november 25-től egy összesen 16 napon át tartó akció veszi kezdetét, melynek célja, hogy a nők ellen elkövetett erőszak problémaköre minél nagyobb figyelmet kapjon mind társadalmilag, mind politikailag. 

62 évvel ezelőtt ezen a napon végezték ki a Dominikai Köztársaságban élő három testvért, a Mirabal-nővéreket, kiknek mártírhalála által sikerült meggyengíteni, végül pedig megdönteni a véres kezű diktátor, Rafael Trujillo rezsimjét.

Az ENSZ még a kilencvenes években nyilvánította ki ezt a napot a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapjává, azóta pedig az Európai Unió országaiban is kiemelten fontos téma felhívni arra a figyelmet, hogy egy ember felé sem elvárás egy bántalmazó kapcsolatban együtt élnie az erőszakkal. 

Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja Forrás NANE Egyesület

Mi a helyzet? 

A NANE Egyesület minden évben ezen a napon szervezi meg a Néma Tanúk névre keresztelt felvonulást, melyen azokról a nőkről emlékeznek meg, akiket aktuális vagy volt partnerük, más férfi családtagjuk, vagy egy általuk visszautasított férfi ölt meg.

Kiemelt tartalom
A halálával forradalmat indító nő és emberi jogi öröksége – Mi is a Szaharov-díj, amit idén Mahsza Amini kapott? A halálával forradalmat indító nő és emberi jogi öröksége – Mi is a Szaharov-díj, amit idén Mahsza Amini kapott? 2023.12.17 3:12

Az ENSZ statisztikái szerint 2021-ben minden órában több mint öt nő vagy lánygyermek életét vette el saját családtagja, ez nagyjából egész évre levetítve 45 ezer nőt jelent. Uniós adatok szerint minden harmadik nő 15 éves kora óta átélt már fizikai vagy szexuális erőszakot, öt nőből kettő pedig tapasztalta már a pszichológiai erőszak valamilyen formáját a jelenlegi vagy korábbi partnere részéről – erről számolt be az Amnesty International is. 

Magyarországon átlagosan hetente egy nő hal meg volt partnere által, és minden ötödik nő olyan családban nő fel, ahol maga is átélte a családon belüli erőszak borzalmait. A hatóságok sok esetben tehetetlenek addig, amíg nem folyik vér, a tettes felelősségre vonása pedig nem megfelelően, egyes esetekben pedig egyáltalán nem történik meg, de az sem ritka, hogy a hivatalos szervek az áldozatokat hibáztatják a családon belüli erőszak miatt.  

„Családbarát politika”

Az Európai Tanács által létrehozott Isztambuli Egyezmény elsődleges célja a nők elleni erőszak megelőzése, az áldozatok védelme, a családon belüli erőszak megelőzése és felszámolása, valamint az, hogy az elkövetők tettükhöz mérhető büntetést kapjanak. Az egyezményt Magyarország is aláírta 2014-ben, a parlament kormánypárti többsége 2020 tavaszán azonban végül határozatban lépett vissza az egyezmény támogatásától. 

Merjünk beszélni róla! Forrás Getty Images

Tavaly novemberben egy olyan törvény lépett hatályba, amely lehetővé teszi, hogy a bíróság a közös szülői felügyeleti jog gyakorlását az egyik szülő kérésére is elrendelhesse, még akkor is, ha nincs megállapodás mindkét oldalról. Akkor a NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség úgy nyilatkozott, hogy a kormány ezzel a módosítással több jogot ad a bántalmazók kezébe  a családon belüli erőszak áldozatainak kárára. 

Kiemelt tartalom
Október 11. az előbújás napja, ti pedig elmeséltétek, hogyan is coming outoltatok Október 11. az előbújás napja, ti pedig elmeséltétek, hogyan is coming outoltatok 2023.10.11 17:54

A nők ellen elkövetett erőszakos viselkedés sokszor nem kizárólag fizikális formában jelenik meg, az érzelmi alapon történő bántalmazás azonban szintén képes ugyanolyan káros formákat ölteni és maradandó sérüléseket ejteni a másik felen. A Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Világnapja világszerte lehetőséget ad arra, hogy a nőkkel szembeni és a családon belüli erőszak ne legyen tabutéma. Ma már számos civil szervezet és közösség dolgozik azért, hogy az érintettek őszintén, magukat biztonságban érezve beszélhessenek problémáikról, melyekről beszélni KELL. 

A Néma Tanúk felvonulása november 25-én 17.15- től várja a gyülekezőket a Városháza parkban, innen együtt indul el a menet a Kossuth Lajos térre. 

A 16 akciónap keretein belül számos programon és beszélgetésen lehet részt venni egészen december 10-ig, további részletes információkat az eseményről itt találsz

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, Magyarországon az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz fordulhatsz a nap 24 órájában  a +3680 20 55 20-as telefonszámon. A NANE Egyesület segélyvonalán szintén lehet segítséget kérni, ez a +36 80 505 101-as számon érhető el hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18-22 óra között és szerdán 12-14 óráig.

Forrásaink voltak: 1;2;3