2023.9.15 16:33
Olvasási idő 0:55
Krajnyák Petra

Nincs több heresimogatás a budai Várban: minisztériumi utasításra vetnek véget a diákbabonának

UTAZÁS BUDAI VÁR BUDAPEST BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT HERESIMOGATÁS UTAZÁS

Sok budapesti középiskolás a sikeres érettségi reményében simogatja meg Hadik lovának szerencsehozó heréit, de most a Budavári Önkormányzat lépni kényszerül.

A babona szerint Hadik András lovasszobrának heréje szerencsét hozhat a dolgozat vagy vizsga előtt álló tanulóknak, sőt, sok budapesti középiskolában a sikeres érettségi zálogának tartják a heresimogatást.

Ennek a hagyománynak azonban – minisztériumi nyomásra – véget vet a Budavári Önkormányzat, amely pénteken egy nyilvános Facebook-bejegyzésben számolt be a fejleményekről.

Mint írják, az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkára levélben jelezte, hogy Hadik András lovasszobrát egyes idegenvezetők sok esetben igen méltatlan módon mutatják be.

Az önkormányzat szerint:

Ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény.

A minisztérium továbbá arra kérte az önkormányzatot, hogy táblával vagy a közterület-felügyelet eszközeivel szüntessék meg a bántó gyakorlatot. Az önkormányzati válaszlevélben nem csak a hiedelem hátterét, és más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó legendáriumokat ismertették, hanem azt megemlítették, hogy a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor heréjének simogatása miatt.

Kiemelt tartalom
10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 2024.4.24 12:56

Immár nemcsak a Hadik-szobor, hanem az évek alatt fényesre csiszolt herék is turistalátványosságnak számítanak, már az ide látogató külföldiek is előszeretettel másznak fel a lólábak közé. Így nem nem ez az első eset, hogy a baleset- és műemlékrongálás veszélye miatt a Budavári Önkormányzat visszaszorító intézkedéseket fontolgat.

A 2011-ben kiadott etikai kódexében az I. kerületi önkormányzat már kitért Hadik András lovasszobrának védelmére is. Akkor felmerült biztonsági kamerák, valamint őrszolgálat bevetése is Hadik heréinek védelmében.