2023.8.11 13:49
Olvasási idő 2:42
Kovács M. Dávid

"A bántás nem menő!" – T. Danny, Péterfy Bori, Lil Frakk és más magyar zenészek üzentek hadat az iskolai bántalmazásnak

TÁRSADALOM BAGOSSY BROTHERS COMPANY BULLYING IRIE MAFFIA LIL FRAKK MAGYAR ZENE PÉTERFY BORI T.DANNY UNICEF

Ismert magyar zenészekkel karöltve buzdít az iskolai kortárs zaklatás elleni fellépésre az UNICEF Magyarország #NENÉZZFÉLRE kampánya, amivel együtt egy hasznos mobilapplikáció is érkezik.

A Bagossy Brothers Company, Péterfy Bori, T. Danny, a Halott Pénz, Lil Frakk, valamint az Irie Maffia előadói, Sena és Columbo bevonásával buzdít az iskolai zaklatás elleni fellépésre az UNICEF Magyarország.

"Jelezd, hogy a bántás nem menő!" – üzeni T. Danny, az UNICEF Magyarország #NENÉZZFÉLRE kampányának egyik arca. Forrás UNICEF Magyarország

A dübörgő fesztiválszezonban induló #NENÉZZFÉLRE kampány a bullying elterjedtségére, veszélyességére, valamint az ilyen helyzeteket sokszor csak néma szemtanúként átélő kortársak szerepének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Bárkit érhet rosszindulatú megjegyzés vagy csúfolódás, főleg az általános iskolában, velem ez például a görög származásom miatt történt. Ahhoz, hogy tompítsam a negatív üzenetek hatását, mindig a zene jelentett nekem kiutat. A szavaknak hatalmas ereje van, onnantól, hogy valaki kimond valamit, valósággá válik. A felelősségünk abban áll, hogy eldöntsük, milyen valóságot építünk fel szavainkkal

– idézi Babaitisz Jorgosz, azaz Lil Frakk, szavait a Refresher Magyarországhoz eljuttatott pénteki közlemény.

Az UNICEF Magyarország tavalyi felmérése szerint a magyar középiskolások 85 százaléka számolt be arról, hogy már zaklatták az iskolában, 66 százalékukat pedig rendszeresen érte vagy éri fizikai, lelki vagy verbális erőszak a kortársaitól.

"Már egy jó szó is sorsfordító lehet!" (Lil Frakk) Forrás UNICEF Magyarország

A gyermekjogi szervezet a téma fontosságára és súlyosságára igyekszik nyárvégi kampányával felhívni a figyelmet, de kifejezetten azokat a fiatalokat szólítja meg, akik szemlélőként tanúi a bántalmazásnak és módjukban állhat segíteni. „Egy segítő közösség lehet a bántalmazás leghatékonyabb megelőzése“ – hirdetik.

Kiemelt tartalom
Aggasztó statisztika: az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok az európai serdülőknél Aggasztó statisztika: az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok az európai serdülőknél 2023.5.23 12:24

A figyelemfelkeltésen túl az UNICEF Magyarország célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akiknek módjában áll jelezni az illetékes felnőttek felé, kiállni az áldozatok mellett, vagy más módon fellépni az iskolai kortárs bántalmazás ellen, valamint hogy tudást és eszközöket adjon a kezükbe a segítség megfelelő formáival kapcsolatban.

A bántalmazás sajnos több mint egy egyszeri konfliktus, ugratás vagy csipkelődés. Olyan ismétlődő és agresszív viselkedésforma, amellyel a másikat szándékosan megalázzák akár testi erőszakkal, akár szavakkal. A bullyingnak három szereplője van: a bántalmazó, a bántalmazott és a szemlélő. Sokszor azt gondoljuk, hogy a szemlélő nincs befolyással a történésekre, a legtöbb gyerek nem is tudja, mit tehet ilyen esetekben, vagy nem akar belekeveredni. Az áldozat számára az egyik leginkább traumatizáló mozzanat a bántalmazás kapcsán nem is maga az erőszak, hanem a társak némasága, tétlensége, részvétlensége – rosszabb esetben aktív bekapcsolódása

– mondta Dr. Balás Borbála, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa. 

A szervezet kifejezetten a tinédzser korosztálynak fejlesztette ki a HelpApp nevű mobilalkalmazást, amelynek segítségével nem csupán tájékozódni lehet a témában, hanem akár segítséget is kérni. Az erőszak elleni applikáció útmutatót ad a fiataloknak, hogyan segíthetnek áldozattá vált társaikon – írják.

"Eltűröd, csak mert mindenki más hallgat?" (Péterfy Bori) Forrás UNICEF Magyarország

A kutatási eredmények alapján az érintettek fele 6 és 10 éves kora között tapasztalt először kortárs bántalmazást az iskolában, ráadásul minden harmadik gyerekkel, akit napi szinten zaklattak, előfordult, hogy emiatt nem ment be az óráira. Az erőszak azonban az egész közösséget mérgezi. Kiemelten fontos, hogy a passzív kívülállók aktív segítőkké lépjenek elő, kifejezzék együttérzésüket, és ne hagyják magára az áldozatot – már egy jó szó is sorsfordító lehet.

A gyerekek viselkedése elválaszthatatlan a felnőttek viselkedésétől és a társadalomtól, amiben felnőnek, igaz ez az erőszakos viselkedésre is: iszonyatos teher van gyerekeken egy ilyen szituációban – az elkövetőn az áldozaton és a szemlélőkön is. Hatalmas dilemmát élnek át a szemtanúk is, számos oka lehet, hogy nem mernek szólni. Pedig nagyon fontos lenne, hogy megtalálják azt, aki segítő kezet nyújt

– mondta Péterfy Bori, aki szerint nem lehet a gyerekekre hárítani a probléma kezelését, a zaklatás megállítása, elfojtása és megelőzése a körülöttük élő felnőttek felelőssége.

Tudd, hogy van hova fordulnod: lépj fel a zaklatás ellen!

 Az UNICEF #NENÉZZFÉLRE kampánya a Sziget Fesztivállal összehangolva indul, a zenészek arra buzdítják a közönségüket, hogy ne hagyjanak senkit magára, legyen az övék az első jó szó, amivel pozitív változásokat érhetnek el. A kampány a kutatás tanulságaira építve igyekszik visszaszorítani az iskolai kortárs bántalmazás mértékét, lehetőségeket mutat arra, hogy mi segíthet annak, akit bántanak.

Hálásak vagyunk, hogy ennyien átérzik a fiatalok helyzetét és csatlakoztak a küldetéshez. Az iskolai bullying elterjedtsége rendkívül nyugtalanító, szakemberként és szülőként egyaránt, ezért a tudatosság növelése mellett a kézzelfogható megoldásokról is beszélnünk kell. Pedagógusok és szülők számára elérhetőek edukációs anyagok a tudástárunkban, maguk a leginkább érintett fiatalok pedig a korosztály tartalomfogyasztásának megfelelően kialakított applikáción keresztül is tájékozódhatnak és kérhetnek segítséget

– mondta el a kampányról Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

"Legyen a tied az első jó szó!" (Sena) Forrás UNICEF Magyarország

További információ az iskolai bántalmazásról, a HelpAppról és a #NENÉZZFÉLRE kampányról az UNICEF Magyarország weboldalán érhető el.