2023.8.10 16:21
Olvasási idő 0:55
Masszi-Rigó Csilla

Elhunyt Jamie Reid, akinek a Sex Pistols ikonikus megjelenését köszönhetjük

ZENE HALÁL

A grafikusművész 76 éves volt.

Elhunyt Jamie Reid grafikusművész, akinek többek között a Sex Pistols emblematikus albumborítóit és plakátjait köszönhetjük. A férfi a brit punk meghatározó arca volt, 1977-ben ő tervezte meg a zenekar logóját, a Never Mind The Bollocks stúdiólemez és a God Save The Queen kislemez grafikáját is. 

A God Save The Queen borítója éppen a királynő ezüst jubileumának évében készült, az eredeti portréfotót Cecil Beaton készítette. Forrás Sothesby's

Reid 1947-ben született Londonban, a Wimbledon Art Schoolban, majd a Croydon Art Schoolban tanult, ahol találkozott a Sex Pistols későbbi menedzserével, Malcolm McLarennel. Az 1970-es évek elején Reid a Suburban Press című radikális lapnak dolgozva kezdte el használni jellegzetes, sokak számára filmekből ismert váltságdíjas stílusát, amelyben az egyes betűk úgy tűnnek, mintha külön-külön vágták volna ki őket az újságok címlapjaiból. Reidet később egy levélben kérte fel Malcolm McLaren, hogy dolgozzon az új zenekarának tervein.

Kiemelt tartalom
Aki hülye, haljon meg? – 6+1 Darwin-díjas, akiknek nagyon buta módon ért véget az élete Aki hülye, haljon meg? – 6+1 Darwin-díjas, akiknek nagyon buta módon ért véget az élete 2024.4.22 10:22

A God Save The Queen album borítója nemcsak azért lett ikonikus, mert Reid eredetileg szvasztikát illesztett a királynő szemeibe, szájába pedig egy biztosítótűt szúrt, de azért is, mert a helyi lemezborítót gyártó cég annyira dühös lett a II. Erzsébetet kifigurázó Reidre, hogy nem volt hajlandó vállalni a nyomtatást. Sőt, Reidnek még a lábát is eltörte egyszer egy csapat dühös ember, miután a férfi saját tervezésű pólójában sétált az utcán. 

Plakátokat és terveket készített az Occupy mozgalom, az Extinction Rebellion, a Pussy Riot és az iraki háború elleni tiltakozások támogatására. Reid művei olyan híres múzeumokban lelhetők fel, mint a Tate Britain, a New York Museum of Modern Art és a houstoni Museum of Fine Art.