2023.8.10 17:54
Olvasási idő 3:52
Szécsi Krisztián

Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk?

Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk?
Forrás Steven Puetzer
TECH-TUDOMÁNY ASZTEROIDA ASZTRONÓMIA CSILLAGHULLÁS CSILLAGJEGY NASA SZERELEM ŰRKUTATÁS

Vajon az emberi ösztönből jön? Netán az életünket behálózó hiedelmeknek köszönhető? Most minden kérdéseteket megválaszoljuk.

A nyári éjszakák legnagyobb öröme a lámpafényre konyhádba tévedő lódarazsakon, kezeletlen szúnyoginvázión, meg a szabadban történő óvszer nélküli szexen kívül mindenképpen a hullócsillageső, mely tankönyvszerűen minden év augusztusában éri el csúcsát. Csak képzeld el, kint ülsz valahol a szabadban kiszemelteddel, egy madársz*ros Fradi-színekre lefestett padon, már elfogyott az olcsó, 600 forintos Irsai Olivér. Érzed, hogy meg szeretnéd csókolni a lányt, érzed, hogy meg szeretnéd csókolni a fiút. S a pillanat hirtelenségében égő pont villan s húz el az agyonfényszennyezett égbolton. Egy hullócsillag. Lehunyod szemed, erősen vizualizálod gondolatod, s kívánsz. Te, a kis halandó porszem, aki olyan rendkívül pici a világűr rejtelmeihez viszonyítva, teljes szíveddel kívántál s rendűletlenül hiszel is benne. Vajon teljesül, vajon meghallgattatik? De ami a legfontosabb, miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk?

Forrás Underwood Archives / Contributor

Csillag, ami nem is csillag

Kezdjük ott, hogy a hullócsillag igazából nem is egy csillag. Sőt, nem is hullik. A választ egészen egyszerűen a kevésbé jól hangzó meteorokban kell keresnünk.

A meteor az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek (meteoroidok) keltenek a légkörben, miközben, a nagy sebesség miatti súrlódástól felizzva, ionizálják azt. Népies nevük hullócsillag.

Naponta több millió meteor kerül be a Föld légkörébe, de túlnyomó többségük annyira picike, hogy az alapvetően is fényes nappali, vagy szennyezett éjszakai égbolton nem izzanak fel megfelelően, hogy láthatóvá váljanak. 

@mz.outdoors Shooting star - make a wish #nightsky#shootingstars#goprovideo#nightlapse#milkyway#nightphotography♬ original sound - Justin Mola

Egyébként az 1800-as évek előtt a hullócsillagokat, azaz a meteorégést a villámláshoz hasonló légköri jelenségnek tekintették, sőt, már az űrkövek neve is ennek állít emléket, hiszen a meteor szó az ógörög 'μετέωρος' (meteórosz), majd latin átvétellel a 'meteorum' szóból származik. Jelentése: valami, ami a magasban lóg.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Az 1800-as évek elején és közepén a nagyobb csillagászati kutatások végül tisztázták, hogy a meteorok eredete a földi légkörön kívülre esik. Teljesen különböző irányokból és forrásokból származhatnak, többek között üstökösökből, aszteroidaövekből vagy a Holddal való meteorütközésekből származó kőkilövellésekből. A leghíresebb meteorrajok: a Leonidák, a Lyridák, a Quadrantidák, vagy az augusztusban folyamatosan visszatérő Perseidák. 

Mik is azok a Perseidák?

A Perseidák, más néven Szent Lőrinc könnyei, az egyik legismertebb, fényes meteorraj. Az első megfigyelések a Kr. u. I. századig nyúlnak vissza, de az újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet belga csillagász nevéhez fűződik, aki 1835-ben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös. (Az alábbi ábrán lilával jelölt a Swift-Tuttle, citromsárgával a Nap, kékkel a Föld, zölddel a Jupiter, pirossal a Szaturnusz és naranccsal az Uránusz.)

Animation of 109P/Swift–Tuttle orbit.gif

A meteorraj maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, a köztudatban emiatt augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik. A raj megannyi apró porszemcséből tevődik össze, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ilyenkor láthatók legnagyobb számban.

Kiemelt tartalom
Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes 2024.3.29 9:43

Eredettörténetük egyébként a görög hitvilágból táplálkozik. A mitológia szerint Asztériát, a hullócsillagok titán istenségét a titánok bukása idején Zeusz üldözőbe vette. Az istenség madár alakot öltött, és hullócsillagként zuhant alább az égből. A tengerbe hullott és a Szicíliához tartozó Ortigia szigetévé változott.

Mi, bűnös lelkek

Mivel az emberek minden kultúrában természeti jeleket, földöntúli szimbólumokat és válaszokat kerestek az égbolton sorsukkal, mindennapi ügyes-bajos dolgaikkal kapcsolatban, nem meglepő, hogy léteznek hullócsillagokra épülő babonák is.

Asztéria, amint hárfával üldögél. Forrás Museum of Fine Arts, Boston/ Wikipedia

A legelterjedtebb hiedelem szerint szerencsét hoz, ha valaki hullócsillagot lát. Ez leginkább ritkaságukkal magyarázható, ám a mi európai kultúránk valószínűsíthetően a hellén mitológiai történetekből inspirálódott. 

A Kr. u. II. században a görögül beszélő, de római csillagász, Ptolemaiosz azt feltételezte, hogy ezek a jelenségek annak az eredményei, hogy az égi istenek bánattal szívükben tekintettek le a földi halandókra. Látva a megannyi fájdalmat, kínt, melyet az emberek egymásnak okoztak, könny szökött szemükből – ezeket a könnyeket azonosították a hullócsillagokkal. A fényes tünemények feltünésekor mindig kívántak, hiszen úgy vélték, ha megértés és empátiából megsiratják a gyarló emberi létet, biztos figyelmesebbek, előzékenyebbek, megbocsátóbbak is ilyenkor. 

Forrás Peter Paul Rubens: The Birth of the Milky Way

Az 1830-as években a csillagkívánságok csak erősödtek a menőnek vélt keleti és ókori spiritualitás felemelkedésével. Akkoriban úgy gondolták, hogy egy meteor látványa az ígéret és a jó szerencse jele. A legelterjedtebb nézet szerint erős pénzenergiákat manifesztálhattak egy-egy meteorral, így amint elsuhant egy hullócsillag az égen, háromszor elsuttogták, hogy „pénz“, ezzel is bevonzva az anyagi bőséget. A hullócsillagozás volt gyakorlatilag a modernkori MLM-manifesztáció.

@halmibence Nulla munkával milliók holnapra? Ne ez nem az! IG: @halmibence #networkmarketing#mlm#truestory#magyar#foryou#nekedbe♬ Intro - The xx

 Holt lelkek, új lelkek

Népenként, kultúrkörönkét újabb és újabb csillagértelmezésekkel találkozhatunk. S bár a fentebb említett antik, majd 19. századi felfogás a meteorok szerencsehozó mivoltát helyezte előtérbe, a kelet-ázsiai hiedelmek szerint kifejezetten tilos hullócsillagok felizzására kívánnunk, hiszen azok elhunyt szeretteink lelkei. Többek között Mongóliában a mai napig rendkívül erőteljesen él ez az elképzelés. Ródd le tiszteleted, s gondolj tiszta szívvel a számodra kedves emberekre – ez minden, amit tehetsz. Egy másik babona is azt mondja, hogy nem túl szerencsés hullócsillagokat számolni. Sőt, mire elérnéd a százat, te magad is meghalsz.

Forrás Fadel Dawod / Stringer

Egyébként nem kell a világ túloldalára átutaznunk, hogy ennek a babonának a szöges ellentétét megleljük. Nagy-Britanniában és a kelta kultúrákban a hullócsillag pont nem a halált, hanem az új élet eljövetelét jelentette – azaz, születni fog egy kisbaba. 

Szerelmi mágia

Na de mi van, ha nem akarsz meghalni, sok pénzre se vágysz, meg hát a CSOK-ot se vennéd fel? Te csak egyszerűen szerelmes szeretnél lenni, ugye? Na az ilyen embereknek létezik egy szerelmi praktika, ami enyhén már súrolja a folklórvarázslatot is. Bár az imént azt írtuk, semmiképpen sem ajánlatos hullócsillagokat számolni, mégis egy néphit azt mondja, hogy a szerelmet kereső egyedülálló fiatalok bizonyos keretek között, de listázhatják a kis égő meteoritokat. Hét egymást követő éjszakán legfeljebb hét csillagot számolj össze. A nyolcadik éjszakán az első ember, akinek megfogod kezét, az lesz az igaz szerelmed. 

Forrás Oleh_Slobodeniuk
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!