2023.7.31 17:01
Olvasási idő 5:42
Szöllősi Anna

A nő mindig eljut a csúcsra, az első szex pedig csodás élmény – Hogy csapta be a filmipar a tiniket az irreális szexjelenetekkel?

A nő mindig eljut a csúcsra, az első szex pedig csodás élmény – Hogy csapta be a filmipar a tiniket az irreális szexjelenetekkel?
Forrás IMDB / Warner Home Video / Szerelmünk lapjai
FILMEK + SOROZATOK FILMEK FILMIPAR ORGAZMUS SZEX
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Hogyan néz ki az első szex, orgazmus vagy szerelem? A sorozatok és filmek nagyban formálták az ezekről alkotott képünket, ám a prekoncepciók aligha találkoznak a valósággal, és némelyik filmművészeti alkotás több kárt okozott, mint amennyit használt.

A szerelmesek összenéznek, égnek a vágytól és szenvedélyesen egymásnak esnek a konyhapulton vagy a szakadó esőben. Mindkét partner készen áll előjáték nélkül belecsapni a lecsóba, és egyszerre jutnak a csúcsra, ami természetesen minden szexnél be is következik – a filmekben legalábbis biztosan. 

Nemcsak a pornóból, de a képernyőről is gyakran hiányoznak a nem mindig szexi testnedvek, a szex okozta bizonytalanság, a szexuális úton terjedő betegségek. A filmes szexjelenetek mellőzik a vicces szexbakikat, az összekócolódott hajat, a kényelmetlen pózokat, senki sem szomjazik meg közben, kap lábgörcsöt és a pisilés sem túl gyakran jön rá a karakterekre. A nők nem menstruálnak, a legnagyobb akadály (és ősrégi sztereotípia) pedig, ha a nőnek „fáj a feje.“

Az előjáték hiányából pedig arra következtethetünk, hogy a karaktereket csak úgy elkapja a spontán vágy (spontaneous sexual desire), és azonnal készen állnak az aktusra, holott a derült égből jött vágy ritkább, mint gondolnánk: Emily Nagoski szexterapeuta szerint a férfiak 75 százaléka, és a nők csupán 15 százaléka él meg hasonlót rendszeresen. A tanulmányok azt is megerősítették, hogy a spontán szex nem jobb, mint ha tervezzük. Épp itt az ideje a világnak felébrednie a televíziós őrületből, és elhinni: bármilyen szex lehet marha jó, még akkor is, ha a legelső csók után nem robban fel a vágytól a méhed.

Nagoski szerint a nők nagy része főleg úgynevezett érzékeny (responsive sexual desire) vagy kontextuális vágyat (contextual sexual desire) tapasztal: az első halmazba tartozó emberek a test és nemiszervek ingerlésétől jönnek izgalomba, míg utóbbinál a vágyat nagyban befolyásolja a légkör és a körülmények (például, hogy ezer elvégezendő feladat vár-e rád, vagy, hogy a szomszéd szobában alszik-e a kistesód vagy a gyereked, hiszen ezek a körülmények nyilván nem könnyítik meg, hogy felizgulj...) Nagoski megjegyzi: a legtöbb ember nemtől függetlenül az érzékeny és a kontextuális vágy közös metszetébe esik. 

 

A női orgazmus ábrázolása

A Censuswide piackutató cég 50 film szexjelenetét elemezte ki és 2034 válaszadó bevonásával készített felmérést, ahol statisztikai adatokkal támasztották alá, amit már eddig is tudtunk: a szex reprezentációja a mozivásznon és a valóságban ég és föld.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit ismersz fel a magyar filmek közül? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit ismersz fel a magyar filmek közül? 2 nappal ezelőtt

A tanulmány szerint a képernyőn 5-ből 2 nő (39%) ér el a csúcsra, szemben a valósággal, ahol ez az arány csupán 5-ből 1 (19%). És ezt még lehet fokozni: a tanulmány által vizsgált filmek 30%-ában a párok egyszerre élveznek el – a potenciális néző hamis elvárásokat támaszthat saját maga felé, ami főleg annak fényében káros, hogy a nők közel negyedének (25%) soha nem volt még orgazmusa szex közben. 

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a férfiak 77%-ának van orgazmusa a legtöbb vagy minden alkalommal szex közben, a nőknél ez a szám csupán 19%. 

Előjáték (vagy annak hiánya)

A filmek elfelejtik, hogy a szex nemcsak a közösülés: a képernyőn megjelenő karakterek mindössze 27% -a szentel időt előjátékra, míg a valóságban a megkérdezettek 69%-a kényezteti partnerét másféleképpen, mielőtt kufircolásra kerül sor. 

A statisztikák azt mutatják, hogy az idősebb generációnak nagyobb igénye van az előjátékra: az 57 év felettieknél 55%, míg a 25-34 éveseknél 27% mondta, hogy „bemelegít“ szex előtt. 

Józan ész: – Használj óvszert! Filmek: – Az mi??!

Aggasztó, hogy az elemzett szexjeleneteknek csak 2%-a mutatott vagy sugallt biztonságos szexet és óvszerhasználatot, ami (szerencsére) nem feleltethető meg a valóságnak: a britek 20%-a még mindig az óvszer mellett teszi le a voksát, 32%-uk pedig különböző fogamzásgátló módszereket választ, például tablettát vagy spirált. Persze felnőttként már tudja az ember, hogy a gyereket nem a gólya hozza, de még csak nem is a káposztaföldön találják, tiniként ezek a behatások sorsfordítóak lehetnek. 

A jelentéktelen dolgok stimmelnek

Még ha az igazán fontos dolgok reális és edukatív ábrázolását gyakorta mellőzi is a filmipar, van, amibe elég jól beletrafáltak: a képernyőn a férfiak 31%-a szereti magán tartani a zoknit szex közben, a valóságban ez a szám pedig 34%, és abban is egész nagy a hasonlóság, hogy hol szexelnek a filmsztárok és az átlagemberek: a filmes aktusok 55%-a a hálószóba kényelmében történt, és a britek 50%-a szintén a saját ágyában szokott leggyakrabban összebújni. 

Filmes példák 

Hoztunk néhány filmes példát, amik valószínűleg számos milleniál és z generációs szexről alkotott képét formálták (vagy torzították el), és aminek eredményeképpen tiniként irreális elvárásaink lehettek az ágyban és a szerelemben. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a popkultúra cserbenhagyott minket, amiért alulreprezentálta, hogyan kell beleegyezést kérni és felkészülni a szexre, vagy nyíltan kommunikálni a védelemről.

Így jártam anyátokkal: egy hosszútávú kapcsolatban az emberek állandóan szexelnek, és élvezik is...

...vagy mégsem. A népszerű sorozat irreális képet festett arról, hogyan működik a szexualitás valójában egy olyan párnál, akik évek óta randiznak. Marshall és Lily csodálatosan szerelmesek, az első találkozástól kezdve annyira egymásra vannak hangolódva, hogy gyakorlatilag nem is kell dolgozniuk a kapcsolatukon. Mindent tudnak önmagukról és egymásról, mindig feláldozzák magukat a másikért, és gyakorlatilag állandóan szexelnek, mint a nyulak. 

Forrás IMDB / 20th Television / Így jártam anyátokkal

A valóságban azonban ez nem így működik: az amerikai párok átlagosan hetente egyszer bújnak össze (évente nagyjából 54 alkalommal), és a gyakoriság az életkorral csökken. Az emberek nem gépek, és néha fáradtak, szomorúak vagy stresszesek, netán egészségügyi problémákkal küzdenek, amik mind-mind eredményezhetnek kevesebb együttlétet. Félreértés ne essék, imádjuk Marshall és Lily álompárosát, de nem kell rosszul éreznünk magunkat, ha rosszabb heteken vagy hónapokon megyünk keresztül, és nem a testiség a fő prioritás, mert attól még lehet szeretetteljes és jó a párkapcsolatunk. 

Szerelmünk lapjai: orgazmus parancsra

A Szerelmünk lapjai – ami a televíziózás irreális erotikus jeleneteit összefogó tanulmányában is szerepel – kiváló példa a szex túlzott romanticizálására. 

Kiemelt tartalom
Tényleg romokban a magyar szinkron? Egy ismert szinkronhanggal beszéltük ki a jelenlegi helyzetet Tényleg romokban a magyar szinkron? Egy ismert szinkronhanggal beszéltük ki a jelenlegi helyzetet 2024.5.12 9:31

Noah (Ryan Gosling) és Allie (Rachel McAdams) csókolózni kezdenek az esőben, bőrig áznak, bemennek a házba, majd szenvedélyes szex következik. Az egész jelenet két perc húsz másodpercig tart, egy árva szót sem szólnak, nincs előjáték vagy védekezés, a végén pedig mindketten pont egyszerre jutnak el a csúcsra. Az a romantikus, és fizikailag szinte lehetetlen gesztus, hogy Noah egyedül viszi fel a lépcsőn Allie-t, egyetlen egy botlás nélkül, az már csak hab a tortán. Talán ezt nevezhetjük teljesíthetetlen elvárásoknak.

Forrás IMDB / Warner Home Video / Szerelmünk lapjai

 

Jóbarátok: a vacsora, bor, szex szentháromsága

A Jóbarátok mellett szóljon, hogy az alkotók igyekeztek minél több kapcsolati és szexuális mintát felsorakoztatni – akkori viszonylatban – sokszor egész progresszív módon: például ott van Ross három házassága, akik közül az első felesége leszbikus volt, vagy Phoebe, aki bátyja hármasikreit hordta ki.  

Forrás IMDB / Warner Bros. / Friends

De annak ellenére, hogy a sorozatban találkozhatunk időnként az óvszer, nemi betegség, terhesség, vágy és félelem fogalmaival, gyakorlatilag az összes főszereplő pont ugyanazon séma mentén randizik: elmennek vacsorázni, isznak egyet, majd szexelnek. A mindennapi életben egy randi forgatókönyve százféleképpen alakulhat, és nem törvényszerű, hogy egy étteremben történik, alkohollal. Persze mindenki érzi, mikor áll készen testi kontaktusra, az emberek nem mindig bújnak egymással azonnal ágyba, és senkinek sem kéne éreznie a nyomást, hogy az első randi vacsoraasztalától az út csak az ágyba vezethet. 

Kegyetlen játékok: az első szex csak felemelő lehet, értem!?

Csomó film van, ami rájátszik az első szex körül keringő mítoszokra, és nem segítenek a tinédzsereknek abban, hogy tisztán lássanak: ott van például a 40 éves szűz vagy az Amerikai pite-filmek, amik nem épp edukatív célt szolgálnak. Sokszor találkozunk azzal az ábrázolással, hogy a férfiak túl gyorsan mennek el, vagy, hogy a szüzesség elvesztése egyfajta kapu a felnőttkorba, amin jobb minél előbb túlesni. 

Forrás IMDB / Columbia Pictures / Kegyetlen játékok

A Kegyetlen játékok ezzel szemben próbálta reálisan ábrázolni az első együttlétet: a közeli felvételek az intim élmény megtapasztalására összpontosítanak, nem a testiségen van a hangsúly, és még egy „Jól vagy?“ kérdés is elhangzik, ami jó példa a szex közbeni kommunikációra és az egymásra való odafigyelésre. Viszont a fontos technikai részek itt is hiányoznak: hol marad az óvszer, vagy mikor vetkőztek le a szereplők? Az első alkalom nem feltétlen csodás, igenis lehet furcsa vagy fájhat, és egyáltalán nem biztos, hogy orgazmussal jár. És tegyük hozzá: szinte biztosan nem fogunk közben úgy kinézni, mint Ryan Phillippe és Reese Witherspoon.

Megindult valamiféle változás 

Igazságtalan lenne kijelenteni, hogy az elmúlt években nem fejlődött vagy nem vett progresszív irányt a filmipar ilyen téren: egyre több produkciót készít nőkből álló csapat, a női szexualitás már nem akkora tabu, és a szexjelenetek sem csak feltétlen a férfi szemszögéből vannak bemutatva. A Netflix mondhatni szexuális forradalmat indított el az olyan sorozataival, mint a Sex Education, az End of the F**** World vagy a To All the Boys I've Loved Before, amik foglalkoznak olyan témákkal, mint az első (kínos!) szex, fogamzásgátlás vagy a szexbe való beleegyezés.

Kiemelt tartalom
Miért drukkolunk a toxikus kapcsolatoknak a filmekben, miközben tudjuk, hogy rosszak? Miért drukkolunk a toxikus kapcsolatoknak a filmekben, miközben tudjuk, hogy rosszak? 2024.5.6 19:10

Vagy ott van a Fleabag, ami nem fél bemutatni a testiség kevésbé erotikus aspektusait sem (vagy azt, hogy mi van, ha beleszeretsz egy katolikus papba...), a Lady Bird szégyentelenül rombolta le a tökéletes első szex mítoszát, az Orange Is the New Black pedig a leszbikus szexet vitte vászonra elég explicit módon, anélkül, hogy leöntötték volna egy nagy adag csillámporral. 

Forrás IMDB / Two Brothers Pictures / Fleabag
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!