2023.7.17 16:44
Olvasási idő 3:29
Kremmer Magdi

A fesztivál utáni depresszió létezik, és okkal érzed magad rosszul – 5 tipp, hogyan éld túl a szürke hétköznapokat

A fesztivál utáni depresszió létezik, és okkal érzed magad rosszul – 5 tipp, hogyan éld túl a szürke hétköznapokat
Forrás GETTY IMAGES
UTAZÁS FESZTIVÁL KONCERT NYÁR ZENE

A fesztivál utáni depresszió teljesen normális jelenség. Mi most segítünk, hogyan teheted szebbé a nyár kicsit csendesebb, zenétől és buliktól mentes napjait!

Eltöltöttél egy csodás hetet a barátaiddal, nem volt semmi dolgod, csak az, hogy jól érezd magad és hogy jó zenéket hallgass. Természetes, hogy egy fesztivál után nehéz visszatérni a hétköznapi kerékvágásba, de szerencsére lehet tenni a fesztivál utáni depresszió ellen.

Évek óta járok fesztiválozni. Voltam már kisebb és nagyobb fesztiválokon, hazai és külföldi rendezvényeken, különböző stílusú és hangulatú eseményeken. Legtöbbször fizettem a jegyemért, máskor önkénteskedtem fesztiválon és a belógással is próbálkoztam. A nyaraim szerves részét képezik ezek a pár napos vagy egyhetes összejövetelek, nem is tudnám elképzelni a nyarat fesztiválozás nélkül. Egy dolgot viszont mégsem tudtam megszokni: azt, amikor véget ér egy fesztivál.

Nem mindenki van oda a fesztiválokért. Végső soron kifizetünk egy rakat pénzt azért, hogy napokon keresztül hatalmas tömeg vegyen minket körül és kényelmetlen sátorban aludjunk. Persze azoknak, akik nem bánják a tömeget és szívesen sátraznak egy fesztivál maga a paradicsom. Napokat tölthetsz együtt a barátaiddal, miközben semmi dolgotok nincs, csak az, hogy jól érezzétek magatokat. Nem kell semmit megszerveznetek, mint egy nyaraláson, a programokat kitalálják helyetted. Napközben pihensz vagy elmész valamilyen workshopra, esetleg előadásra, este pedig bulizol. Nincsenek problémák, nem kell tanulnod sem dolgoznod. Az emberek jókedvűek és kedvesek, mindenki táncol, énekel, élvezi az életet.

Nem kell programokat szervezned, mert mindent megszerveznek neked. Forrás Kolorádó/ Facebook

Aztán hirtelen azon kapod magadat, hogy elteltek a napok és egyszer csak vége van a fesztiválnak. Hazamész, és a városi lét hirtelen nagyon kontrasztos a szabadban eltöltött idővel. Már nem vagytok egymás hegyén hátán a barátaiddal a sátorban és bár kényelmes végre ágyban aludni, hiányzik a felfújhatós matrac és a hálózsák. Vissza kell rázódnod a mindennapokba, folytatnod kell a teendőidet. Az állandó inger és a sok-sok ember, aki körülvett egyszer csak eltűnik és a varázslatos hangulat, ami napokig átjárt, a fesztivállal együtt véget ér.

Kiemelt tartalom
A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus 2024.4.23 18:21

Természetes, ha megvisel ez a hirtelen váltás, van, hogy több nap, mire vissza tudunk térni a normális kerékvágásba. Ha te is szoktad hasonlóan érezni magadat egy fesztivál után, ne gondold azt, hogy fura vagy – a fesztivál utáni depresszió egy általános jelenség, aminek tudományos magyarázata van!

Dr. Rob Gardner szociológus szerint a fesztivál utáni depresszió magyarázata az ember alaptermészetében rejlik. Az ember évezredekig élt kisközösségekben: törzsekben, falusi közösségekben, szomszédságokban. Csupán az elmúlt 300 évben alakult át ez jelentősen, amikor elkezdtünk városokba tömörülni és a közöségek széthullottak.

Gardner szerint a fesztiválok olyan események, ahol kapcsolatba tudunk kerülni egymással és ahol a közösséghez tartozás alapvető igénye kielégül. Teljesen máshogy tudunk kapcsolódni egy fesztiválon másokkal, mint a hétköznapokban, ahol a szűk családon és a barátainkon kívül leginkább a munkatársainkkal beszélünk és a közösségi médián keresztül kommunikálunk. Egy fesztiválon mindenki fejben is jelen van, könnyű ismerkedni, az emberek nyitottak, barátságosak és jó eséllyel hasonlóan gondolkodnak a világról, mint mi.

Egy fesztivál idilli környezetben teremt meg egy ideiglenes közösséget, ahol szabadnak érezheted magadat és önmagad lehetsz. Amikor véget ér a fesztivál gyakorlatilag elveszítjük ezt az annyira vágyott élményt, ami letargiához, akár depressziós tünetekhez is vezethet. A rossz kedvünket az is erősíti, hogy a napokig tartó bulizásban fizikailag és mentálisan is elfáradunk, ha ehhez alkohol- és drogfogyasztás is társul, akkor pedig még nagyobb a kontraszt a módosult tudatállapotban eltöltött fesztivál és a hétköznapok között. A folyamatos stimuláció, ami felpörgetett és jó kedvre derített eltűnik és hirtelen leeresztesz, kell néhány nap a regenerálódásra. Szerencsére megtehetünk pár dolgot annak érdekében, hogy enyhítsünk a fesztivál utáni depresszió tünetein és ne legyen olyan elviselhetetlen ez az időszak.

Rakd rendbe a hormonjaidat

Valószínű, hogy az agyad egy fesztivál után nem tudja, hogyan is kéne magától, mindenféle rásegítés és a rengeteg inger hiányában megfelelő mennyiségű szerotonint előállítani. Könnyen lehet, hogy a hormonszint helyreállása beletelik néhány napba.

A következő táplálékkiegészítők felgyorsítják a szerotonin termelést:

  • 5-HTP – ami egy, a szervezetünkben egyébként is megtalálható aminosav
  • Sáfrány – ez a drága fűszer is beindítja a szerotonin termelést
  • B6 és B12 vitaminok – ezeket a vitaminokat a szorongással küzdők is előszeretettel használják

Rehidratálj

4-5 napnyi állandó táncolás és járkálás után a tested rengeteg vizet veszít. A dehidratáltság fáradsághoz, rossz közérzethez vezethet, ami nem segít abban, hogy jó legyen a hangulatod. A fesztivál alatt és az azt követő napokon is fokozottan figyelj oda arra, hogy igyál elegendő vizet. Ha úgy érzed ittál eleget, igyál meg még egy pohárral.


Mozgasd át magad

Egy fesztivál fizikailag is megterhelő, simán lehet, hogy izomlázad van több napi ugrálás után, de a színpadok közti mászkálással is gyorsan összejön jópár kilométer. Aktív edzésre valószínűleg gondolni sem tudsz egy fesztivál után, de ha teheted mozgasd át a tagjaidat és nyújts egy nagyot, hogy a tested hamarabb regenerálódjon.


Aludd ki magad

Valószínűleg nem aludtál nyolc órákat a fesztivál alatt, ha mégis, egy színpad mellett, sátorban tölteni az éjszakát, majd a tűző napra ébredni közel sem olyan pihentető, mint csendben és sötétben aludni. Hozd be a kimaradt órákat a fesztivál után és aludj addig, ameddig csak bírsz.

Kösd le magad

Hazamenni egy üres lakásba, miután több ezer ember vett körül igazán lelombozó tud lenni. Tervezz be társasági programokat a fesztivál utáni napokra, de azért ne ess túlzásba: pihenj is eleget! Az is jó taktika, ha azokkal az emberekkel töltesz időt, akikkel fesztiváloztál, mivel ők garantáltan megértik, hogy min mész keresztül.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!