2023.7.25 17:06
Olvasási idő 2:58
Szöllősi Anna

Mitévő legyél, ha belefutsz egy szatírba a metrón, vagy szexuálisan zaklatnak a liftben?

Mitévő legyél, ha belefutsz egy szatírba a metrón, vagy szexuálisan zaklatnak a liftben?
Forrás GettyImages / Hegyi Gusztáv
ÉLETMÓD ÖNVÉDELEM SZEXUÁLIS ZAKLATÁS

Hogy lehet kezelni, ha valaki a semmiből ránk támad egy eldugott utcán? Hogyan vegyünk magunkon erőt és gyűjtsünk annyi lélekjelenlétet, hogy ki tudjuk vágni magunkat egy hasonló helyzetből, illetve mit tehetünk ellene? Cikkünkben erre kerestük a választ.

Egy ideális társadalomban mindenki biztonságban érezhetné magát, még a legkietlenebb utcán, az éjszaka közepén is, viszont a világ rengeteg derült égből jött veszélyt rejt, ami a legkarakánabb emberek agyát is könnyen leblokkolja. „Protect your daughter. Educate your son“ – tartja a mondás. Viszont amíg ez beérik, és mindenki megtanítja a gyerekének, hogy a zaklatás semmilyen formája nem oké, addig igenis fontos, hogyan tudunk kihátrálni egy-egy ilyen szituból. Hoztunk néhány gyakorlati tanácsot arra az esetre, ha hasonló szörnyűségbe futnál bele. 

Szexuális zaklatást és erőszakot nagy százalékban olyanok követnek el, akik ismerik az áldozatot, míg a nyilvános zaklatásnál általában idegen a célpont. Utóbbinak számos formája létezik, például ha valaki 

  • túl közel áll hozzád és/vagy az akaratod ellenére ragaszkodik hozzá, hogy beszélgess vele,
  • fenyegetően, hosszasan bámul, utánad fütyül, vagy vulgáris gesztusokat tesz (szélsőséges példája a nyilvános maszturbáció,)
  • követ téged, akaratod ellenére melléd ül vagy elállja az utad, 
  • nemkívánatos megjegyzéseket tesz a megjelenésedre, a ruházatodra, akcentusodra, szexualitásra stb.,
  • hozzád ér vagy megragad, szexuálisan közeledik,
  • rasszista, homofób, transzfób, szexuálisan explicit vagy egyéb módon becsmérlő megjegyzéseket tesz.

Bízz az intuícióidban! 

A Modern Self-Defense oktatói azt tanácsolják, legyünk résen: az áldozatok gyakran számolnak be a zaklatás előtt tapasztalt rossz előérzetről. A lift például a melegágya lehet a szexuális zaklatásnak, hiszen itt vagyunk a legkiszolgáltatottabb helyzetben, és a szakemberek szerint fontos az intuícióinkban bízni, és inkább nem beszállni valakivel a felvonóba, akit már eleve gyanúsnak ítélünk meg. A Right To Be globális szervezet szintén arra buzdít, hogy bízzunk az ösztöneinkben, és ha egy helyzetet veszélyesnek ítélünk meg, próbáljunk meg kihátrálni belőle. 

Forrás Youtube / Imagine Entertainment / Liar Liar

Húzd az időt!

Abban az esetben, ha már látjuk a jeleit a bajnak, próbáljunk időt nyerni: tereljük a témát valami egészen másra, kérdezzünk a potenciális támadót a hobbijáról, vagy bármiről, ami kizökkentheti az adott helyzetből és gondolkodásra bírja. Ha ez nem működik, védd meg magad, ahogy tudod: a szakértők azt tanácsolják, hogy érdemes a legérzékenyebb pontra, vagyis a szemre támadni. 

Próbáld meg átvenni az irányítást!

A támadónak két dologra van szüksége: vagy arra, hogy a négy fal között csapjon le, vagy egy olyan helyen, ahol azt feltételezi, bármit megtehet. Egy szexuális ragadozó arra támaszkodik, hogy az áldozata zavarban lesz, kényelmetlenül érzi magát és annyira megijed, hogy nem mer majd segítséget kérni. Ha „meglepjük“, átvesszük a kontrollt és kiállunk magunkért, a támadó simán lehet, hogy megfutamodik. (Velem is megtörtént már, hogy valaki ordenáré stílusban „cat callingolt“, és annyira nem volt felkészülve a dühös, számonkérő reakciómra, hogy elszégyellte magát, és lesütött fejjel, rohamtempóban tovább sétált.)

Forrás GettyImages / Mordolff

Próbálj meg segítséget kérni!

Bár egy ilyen helyzetben az ember könnyen leblokkolhat, próbáljunk meg egyértelműen hangot adni annak, ami éppen velünk történik, így felhívhatjuk a járókelők figyelmét arra, hogy nem egy ártatlan civakodásról van szó, hanem veszélyben vagyunk, és közbeavatkozásra van szükség. Például: „Mégis mit csinálsz? Megragadod a lábam! Hagyj békén!“

A szexuális zaklatók gyakran olyan embereket vesznek célba, akikről nem feltételezik, hogy ellenállnak. De amint elkezdjük megvédeni magunkat (akár kiabálással, távolságtartással, fizikai eszközökkel, például valamilyen védekező eszközzel), jó esély van arra, hogy az illető megfutamodik

mondta el Urbanovská Bianka önvédelmi előadó. 

Forrás IMDB /120 Films/ Irréversible

Persze ezekre a helyzetekre nincsen tökéletes forgatókönyv, hiszen minden esetben más tűnik logikusnak: néha jobb menekülni, néha kiabálni, vagy legvégső esetben a fizikai önvédelmet is fontolóra kell venni. 

A videózás nem biztos, hogy bölcs döntés

Gyakori példa, hogy amikor valaki szatírral találkozik, az első reakciója az lehet, hogy ösztönösen videózni kezdi az incidenst. Érdemes lehet ilyenkor inkább tárcsázni a 112-t, mert bár a felvétel valóban megkönnyítheti a hatóságok munkáját, a biztonságunk és a testi épségünk prioritást élveznek. Ha az elkövető észreveszi, hogy videózzák, agresszívvé és idegessé válhat, ezért érdemes vagy a rendőrséget hívni, vagy jelenteni a delikvenst a legközelebbi rendőrkapitányságon.

Kiemelt tartalom
Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz Úgy gyarapodnak a súlyos szexuális bűncselekményekről szóló vádak Sean Diddy Combs ellen, hogy már követni is nehéz 2024.4.20 10:42

Ha kellemetlenül és/vagy veszélyben érzed magad egy adott helyzetben, próbálj találni olyan társaságot, akinek a közelébe kerülhetsz, mert ez szintén elijesztheti a támadót. Ha a buszon történik az incidens, és esetleg rajtatok kívül nincs ott senki, haladéktalanul jelezd a buszsofőr fele, mi is történt. 

Forrás IMDB / Robert Stigwood Organization /Szombat esti láz

Hazakísérő telefon

A Hazakísérő Telefon ingyenesen igénybe vehető szolgáltatása 2017. óta működik: célja, hogy biztonságérzetet, támogatást, illetve magabiztosságot adjon azoknak, akik kénytelenek éjszaka vagy kora hajnalban egyedül útra kelni. Mivel az operátor hallja, hogy mi történik a vonal másik végén, felismeri, ha a hívó maga már nem tud segítséget hívni – ilyen helyzetekben az operátor segítséget küld a helyszínre. A Hazakísérő Telefon 06 80 442 422-es száma ingyenesen hívható, hétfőtől szombatig 22-től hajnali 4-ig, vasárnap 22-től hajnali 1-ig.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!