Kedd 2022.11.29

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Szécsi Krisztián
2022.11.16 17:04
Olvasási idő  0:51

Újabb red flag a világbajnokság kapcsán: kémprogramok a focivébé appjai

Egyre csak gyűrűznek a labdarugó-világbajnokságot övező események.

Szécsi Krisztián
2022.11.16 17:04 Olvasási idő  0:51
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Ahogy azt már korábban összefoglaltuk egy cikkünkben, nincs nap, hogy a nemzetközi sajtó ne a Perzsa-öböl menti országba szervezett illusztris focivébé tragikus körülményeitől legyen hangos.

 

Ezúttal, hála egy német adatvédelemért és az információszabadságért felelős szövetségi hivatal (BfDI) munkájának, hamar kiderült, hogy a vébé két appja, az Ehteraz és a Hayya, valójában kémszoftverrel működő oldalak, amelyek képesek megfigyelni és nyomon követni a felhasználókat. Nem túl meglepő, a katari kormány elvárja az országba érkező szurkolóktól, hogy letöltsék az alkalmazásokat.

 

Már a Hayya, a vébé valóban hivatalos appja, amivel többek között ingyenesen metrózhatnak a focirajongók, sem tűnik valami ártalmatlannak, hiszen teljeskörű hozzáférést élvez a telefonon fellelhető adatokhoz, plusz detektálja a tulajdonos pontos földrajzi helyzetét.

 

Viszont az Ehteraz, ami egyébként egyfajta Covid-követő applikáció, már tényleg komoly veszélyt jelent a személyes adatok kapcsán. Ahogy a Politico is írja, az app segítségével a helyi hatóságok szabadon olvashatják, átnézhetik a készülékeken található tartalmakat, törölhetik, módosíthatják őket, de még akár hívásokat is indíthatnak a telefonokról. Ezenfelül blokkolhatnak más alkalmazásokat, az alvó módot és a képernyőzárt.

De mit tehetnek a rajongók?

Talán az egyetlen megoldást az jelentheti, ha van egy cserekészülékünk. A BfDI is azt tanácsolja, hogy ha tényleg elkerülhetetlen az alkalmazások letöltése, azt mindenképpen egy olyan telefonnal tegyük, amelyen nem tárolunk másfajta tartalmakat, így némileg minimalizálni lehet az érzékeny adatokhoz való hozzáférést.

 

Forrás: Fotó: Sean Gallup / Staff

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Fotó: Scott Barbour / Staff;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra