2023.6.17 3:31
Olvasási idő 2:23
Somogyi Marci

Itt a nyár, szerezd be a BBQ-szezon legmenőbb kellékeit! – 5 zseniális kütyü, amivel te lehetsz a kerti sütés királya

Itt a nyár, szerezd be a BBQ-szezon legmenőbb kellékeit! – 5 zseniális kütyü, amivel te lehetsz a kerti sütés királya
Forrás VICUSCHKA / Getty Images
GASZTRO BBQ GASZTRO

Nyáron nem csupán a levegő izzik, hanem a parázs is a rácsok alatt. A barbecue-szezonhoz közelítve csupa olyan holmit gyűjtöttünk nektek össze, amik valódi élménnyé teszik a kerti mókát.

A BBQ is egy olyan hobbi, aminek az egyik legjobb része az utánaolvasás és a kütyük beszerzése. Eleve milyen sütőre van szükségünk? Töltényszmóker, kamado vagy offset? És hogyan gyújtsunk tüzet? Mivel fűszerezzünk? Rub vagy marinád? Glaze vagy nem glaze? Ezekben a kérdésekben nem is szeretnék állást foglalni, ebben a cikkben inkább olyan holmikat ajánlok, amiket magam is próbáltam, és – nekem – bejöttek, így nektek már nem kell végigbogarászni utánuk a fél internetet.

A legjobb maghőmérő: Meater Plus

A maghőt mindig tudnod kell, aminek két iskolája van: az egyik szerint néha-néha bökdösöd a húst a maghőmérőddel, a másik szerint folyamatosan monitorozod. Az utóbbihoz a legjobb alternatívát a Meater Plus adja.

Nincs felesleges kábel, nincs semmi egyéb, csak egy tű és egy mobilapp. A tű belső része a húsba dugva méri a belső maghőt, a külső fejrésze pedig a rácshőt.

A telefonon előre beprogramozott presetekből választhatjuk ki, hogy milyen húst sütünk, a program méri az eltelt időt, grafikonon mutatja a hőmérséklet-változást, sőt még egy becslést is mutat, hogy várhatóan mikor készül el az ételünk. Ha utálod a kábeleket, de szereted a modern cuccokat, ez a te maghőmérőd.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

MEATER® (@meatermade) által megosztott bejegyzés

A legnagyobb gamechanger: Looftlighter

Nagyon sok opció van arra, hogyan izzítsuk a szenet az elején: begyújtó kocka, kémény, folyadék, nekem a legnagyobb kedvencem a Looftlighter grill- és kandallógyújtója. Ezt használva elkerülhetjük, hogy bármilyen külső kemikália miatt picit is megváltozzon a sütött étel íze.

Kiemelt tartalom
Hódít a TikTokon a carnivore-étrend, a nyers húsos diéta, mely gyors fogyást ígér, de valójában orosz rulett az immunrendszerrel Hódít a TikTokon a carnivore-étrend, a nyers húsos diéta, mely gyors fogyást ígér, de valójában orosz rulett az immunrendszerrel 2024.5.11 9:43

Ezt úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas hajszárítót, ami annyira forró levegőt fúj, hogy nagyjából hat-hét perc alatt már kész is az izzó parázs. Egy apró szépséghibája, hogy áramellátáshoz kötött, de ha nagyon bejön a termék, van már akkumulátoros verziója is, igaz, ezért már mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. És még sörnyitó is van rajta!


Safety first: kesztyűk és más kiegészítők

Sose felejtem el azt a mennyiségű bénázást, amit az első pár alkalommal, a megfelelő eszközök hiányában követtem el. Például a rajzfilmes steptáncom, amit a forró hússal a kezemben lejtettem, pedig csak egy hőálló kesztyűre lett volna szükségem. Tudom, baromi tévéshopos duma, de ennek beszerzése tényleg mindent megváltoztatott.

De a kesztyűk mellett a többi eszközön sem szabad spórolni, legyen az csipesz, lapát vagy bármi egyéb. Én egy szezont végigszenvedtem ugyan pár ajándékba kapott cuccal, de te inkább ne tedd! Weber és Rösle – mindkettő jó minőséget képvisel, és nem hajlik meg egy húspogácsa súlya alatt.

Egy kis szaftosság: injektálj, fecskendezz!

Sok időbe telt, mire megtanultam, és felültem erre a vonatra, ezért neked is érdemes tudnod: injektálni jó.

Pulled pork, marhaszegy vagy steak? Egészen más – sokkal ízesebb és szaftosabb – lesz a végeredmény, ha kap legalább egy kis alaplevet vagy sört.

Én egy szifonos kialakítású befecskendezőt használok, ami egy fokkal egyszerűbb, mint az injekciós verzió. Itt egy cső van hozzáerősítve a pisztolyhoz, aminek a végét bármilyen folyadékba bele tudjuk mártani. Papíron fűszeres dolgokat is a húsba juttathatunk vele, de én ezt inkább nem ajánlom. Szűrjük minimum kétszer a levet, ha azt szeretnénk, hogy a készülékünk ne duguljon el, és sokáig használhassuk. Több fajta tű jár hozzá, és egészen jól szétszerelhető, hogy patikára lehessen tisztítani.


Kefélj és tartsd tisztán!

Annak is többféle iskolája létezik, hogy a rácsot, illetve a deflektort hogyan tartsuk tisztán, abban viszont mindegyik megegyezik, hogy takarítani kell. Hiszen a szenes odaégett, régi maradványok egyrészről nem éppen higiénikusak, másik oldalról meg égésük közben rossz minőségű füst keletkezik, aminek az íze felfedezhető lesz a húsban.

Kiemelt tartalom
REFRESHER KVÍZ: Te tudod, mennyibe kerül 10 darab tojás vagy egy kiló kenyér? Teszteld magad! REFRESHER KVÍZ: Te tudod, mennyibe kerül 10 darab tojás vagy egy kiló kenyér? Teszteld magad! 2024.5.5 9:21

Én azt a módszert követem, amiben a rácsot előbb felhevítjük, majd egy sűrű drótkefével lekaparjuk, így gyönyörűen tisztára lehet sikálni, semmilyen vegyianyag nem kell hozzá. A deflektornál pedig azt javaslom, minden sütés előtt tekerjük be alufóliával, így csak az lesz koszos, mi leszedjük, kidobjuk, és már kész is a takarítás.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

RÖSLE since 1888 (@roesle_official) által megosztott bejegyzés