2023.5.5 17:08
Olvasási idő 4:15
Maier Péter

Playback Péntek: Ed Sheeran, Azahriah és Dzsúdló durrantja be nálunk a hétvégét

Playback Péntek: Ed Sheeran, Azahriah és Dzsúdló durrantja be nálunk a hétvégét
Forrás Jamie McCarthy/Getty Images
ZENE AZAHRIAH DZSÚDLÓ ED SHEERAN MAGYAR ZENE MILLER DÁVID PLAYBACK PÉNTEK

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Maier Péter szemlézett négy albumot, és válogatott mellé néhány friss dalt is.

Albumok

Ed Sheeran:

Miután Ed Sheeran hátrébbvonult egy időre a színpadtól, lesújtó magánéleti események sora érte az életben, az utóbbi hetekben pedig azzal került a hírekbe, hogy plágiumvádak miatt kellett bíróságra járkáljon. Közben az angol énekest felmentették a vádak alól, éppen akkor, amikor megjelenik régóta ígérgetett visszatérő albuma (ami akár az utolsó is lehet). 

Sheerannek szokása matematikai jelekkel megcímezni a lemezeit, a most érkező – (Kivonás) esetében pedig eléggé összhangban van a cím és a hangulat. Az énekes-dalszerző közelmúltját ismerve érthető, hogy a dalokat áthatja a szomorúság és a gyász, de azért nem kell itt Elliott Smith-i depresszióra gondolni: a számok nagy részében azért ott a „távolban felkelő nap“, az újrakezdés – ezt az élményt főleg a hangszerelés kölcsönzi az albumnak. Habár korábban arról lehetett hallani, hogy egy teljesen akuszitkus anyag érkezik majd Sheerantől (és egy-két dal azért olyan is), azért elég gyakran felsejlenek a horizonton a vonósok, a zongora, de való igaz, hogy nincsen szétdobolva a lemez, és elektronikát se nagyon hallunk rajta.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között tegnap 18:43 -kor

„Ha ezen az éven túlleszünk, azt meg kell ünnepelni“ – szól az egyik leghúsbavágóbb sor, ami tökéletesen leírja a szövegek hangulatát, és habár zeneileg nem beszélhetünk megújulásról, a nagy monumentálisan végződő balladákkal meg a cukiságfaktorra építő akusztikus soulpoppal, az egész biztos, hogy Sheeran sosem mutatkozott még ennyire komplex léleknek – persze, ezt az élet ki tudja hozni az emberből.

Azahriah: Memento

Sokan nem értik, miért hír az a magyar médiában, hogy Azahriah dalban kritizálja a magyar kormányt, pedig lassan ott tartunk, hogy a 21 éves énekes-dalszerző olyan szinten szignifikáns jelenség a popkultúránkban, hogy az is tömegeket érdekel, ha éppen vécére megy, nem hogy az, ha korunk legnagyobb popsztárjaként beszól a politikai vezetésnek egy rendszerben, ahol ebből a pozícióból nem szokás.

Arról tehát már írtunk, hogy egy trinidadi énekesnő közreműködésével hogyan hívta fel Azahriah a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségekre, de a Memento albumon tematikailag ez csak egy fejezet. A dalok nagy része azért inkább introspektív jelleget ölt, a popsztárélet, a mentális problémák, a származásunkkal és a hozott traumákkal való megküzdés jóval nagyobb szerepet kap, meg persze a bulizás is, amihez dukálnak a four-on-the-floor meg reggaetón alapok. Instrumentálisan ugyanis a jelenleg trendinek számító műfajok szinte mindegyike felbukkan, de azért fel-felcsendülnek gitárszólók meg a (Azahriah által nagyon kedvelt) System of a Down-ra emlékeztető hajlítások. Van itt minden, úgyhogy akit érdekel, hogyan alkot zenét ma egy egész generáció, de nincs kedve egynél több lemezt meghallgatni, annak a Memento jó gyorstalpaló lehet.

The Smashing Pumpkins: ATUM

Nem tudom, mennyien nyitottak a REFRESHER olvasói közül, hogy rockoperát hallgassank, de talán, ha úgy mondjuk, hogy egy legendás rockzenekar legújabb albumát, talán közelebb kerül mindenki a témához. A '90-es évek egyik legfontosabb alternatív zenekara három részletben hozta el saját rockoperáját, az ATUM-ot, amelynek első fejezete tavaly novemberben, második idén januárban, harmadik pedig ezen a szép  pénteki napon debütál. A koncepció összefügg a zenekar korábbi lemezeivel, ugyanannak a Shiny nevű karakternek a történetét meséli tovább, aki most már öregebb és bölcsebb.

Fred Again..., Brian Eno: Secret Life

Mit éreznek a brit elektronikus zene rajongói, amikor összeáll a legkurrensebb producer és az ambient egyik legnagyobb úttörője? Fred Again... nagyon nem akar skatulyákba kerülni, a house-os, bulis darabjai után most összeállt Brian Eno elektronikus zenei legendával, hogy elhozzanak egy atmoszférikus, chill ambient albumot, ami tele van érzékeny pillanatokkal, nyugalommal és hangulatfestéssel. Nem tudsz nem látni tájakat, miközben hallgatod, azoknak lehet érdekes, akik bírják Burial Untrue-ját, akik meg azt nem bírják, azoknak amúgy sem ajánlok szívesen semmit.

 

Számok

Dzsúdló: függő/rosszlány

A GenZ-zenehallgatók nem unatkoznak ezen a héten, Azahriah albuma (és egyebek, lásd lentebb) mellett Dzsúdló is új dallal, sőt, dalokkal jelentkezett. A Függő és a Rosszlány ráadásul egy klipben kapott helyett, így (a tavalyi toplistánkat leuraló) Büki Balázs rendező kétszámnyi időt kapott a történetmesélésre, aminek köszönhetően nem kellett spórolnia az olyan víziókkal, mint a bukósisakos modellek, vérfürdő vagy éppen a „gyerek Dzsúdló“ karaktere. Szombaton (május 6-án) majd hátha élőben is halljuk a Budapest Parkban. 

AKC Misi, Szlimmy, Miller Dávid: Utca Verified 

AKC Misi és barátai túlestek az utca általi hitelesítés folyamatán – mondja az On The Low és a magyar trapszcéna már-már veteránjának számító rapper, aki nem a pihenésről híres. Tavaly Krettával adtak ki egy egész terjedelmes konceptalbumot, múlt héten a Wellhelo dalában hallottuk, május 19-én meg hozza a következő nagylemezét, amely a Long Live AKC címet viseli. Ahogy a Keret írja, a most érkező Utca Verified Szlimmy és Miller Dávid, illetve Blaize és Whoel producerek közreműködésével készült egy dalszerzőtáborban, a dalon pedig erőteljesen érződik, hogy sokszínű alkotói csapat készítette: ezt mutatja a Kanye-t idéző soul sample és a vocoderes átvezetések, illetve a végén beinduló drum and bass outro is. Crizzly rendezett hozzá klipet:

Wavy, Co Lee, Aminon, Blaize: W

Közel másfél éve alapult a Wavy, Budapest egyik legkortársabb hip-hop/elektronikus zenei underground közössége, amely nem csak egy kollektíva, hanem bulisorozat is. A közösség tagjai most összeálltak első közös albumukra, amely május 12-én érkezik. A kétnyelvű BABEL-ről érkező első single, a W egyfajta statement/manifesto, ahogy Yung Matka, a Wavy egyik tagja elmondta a REFERSHER-nek. A W jelöli a „win“ szlenget, utal a kézjelre, amely a kollektíva egyik jelképe, illetve a Wavy név kezdőbetűje is. A dal egy ideje már elhangzik a csapat bulijain, és a szóbeszéd szerint az egyik legnagyobb hype-ot adja az ott elhangzó számok közül. Blaize (aki a fenti AKC Misi-dalban is közreműködött) régi módszereket bevetve, bakelitlemezekről válogatta a mintákat az alaphoz, Aminon és az általunk már jól ismert Co Lee pedig angolul szövegelnek rá. A három tag, illetve a Wavy együttműködéséből egyébként éppen doksifilmet csinálnak, amiben a dal elkészültébe is betekintést nyerhetünk majd.

Follow The Flow: Se rád, se rám

Meglehetősen CGI-heavy a Follow The Flow új klipje, amelyet Emil Goodman animátor készített a Se rád, se rám című dalhoz. Zeneileg a 2010-es évek groovy indiepopját, például a Foster The People-t idézi, mindemellett persze hozza azt, amitől a Follow The Flow a Follow The Flow, megjegyezhető Szakács Gergő-refrénnel, illetve BLR és Fura Csé életről alkotott elképzeléseivel. Párszor hallani fogjuk a rádióban ezt a dalt, az biztos.

Aries: SNAKE EYES

Nem magától értetődő, hogy a zenei YouTuberek jó videós tartalmak mellett jó dalokat is képesek készteni, Aries kétségkívül azon kevesek közé tartozik, akik a szórakoztató és informatív videói mellett megállják a helyüket dalszerzőként is. Új, SNAKE EYES című száma ugyanazt a sajátos hangzást, ugyanazt a kísérletező, modern popzenét viszi tovább, amit már a rajongói ismernek tőle. Az új trekk – az elcsepegtetett információk alapján – egy friss album előfutára lehet, amely a 2021-es BELIEVE IN ME, WHO BELIEVES IN YOU-t követheti.