2023.4.28 14:13
Olvasási idő 1:02
Kovács M. Dávid

Ed Sheeran énekelve és gitározva próbálta bizonyítani a bíróságon, hogy nem Marvin Gaye-től koppintotta a slágerét

ZENE BÍRÓSÁGI ÜGY ED SHEERAN

A Szigetet is megjárt előadó tagadja a plágiumot, a bíróságon pedig nemcsak a "Thinking Out Loud" című dal születéséről mesélt, hanem énekelt és gitározott is, hogy bebizonyítsa, nem a "Let’s Get it On" című slágert nyúlták a szám írásakor.

Ed Sheeran nemcsak énekelt, hanem a Thinking Out Loud című dalának akkordmenetét is eljátszotta csütörtökön a manhattani szövetségi bíróságon, ahol azt próbálta bizonyítani, hogy nem Marvin Gaye Let’s Get it On című klasszikusa nyomán írta a szóban forgó szerzeményt.

Ed Sheeran elhagyja a manhattani bíróság épületét. Forrás Michael M. Santiago / Getty Images

Az angol énekes-dalszerző a tárgyaláson arról beszélt, hogy a számot 2014-ben, nagyapja elvesztése után írta, a dalt pedig a nagyszülei kapcsolata ihlette. „Sok mindenből merítek ihletet, ami az életemben és a családomban történik“ – mondta a 32 éves előadó.

A zenészt Ed Townsend örökösei perlik, aki Marvin Gaye társszerzője volt az 1973-as dalban. Az örökösök egészen konkrétan azt állítják, hogy Sheeran a Thinking Out Loud szinkópás akkordmenetet a Let’s Get It Onból másolták, ezért részesedést követelnek a számból származó profitból.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Ed Sheeran, Azahriah és Dzsúdló durrantja be nálunk a hétvégét Playback Péntek: Ed Sheeran, Azahriah és Dzsúdló durrantja be nálunk a hétvégét 2023.5.5 17:08

Townsend ügyvédei a napokban egy videót is bemutattak, amelyen Sheeran zökkenőmentesen vált át a két dal között, ami – szerintük – lényegében beismerése a plágiumnak. Az énekes szerint a legtöbb popdal viszont nagyon gyakran ráillik más popdalokra.

Ha azt tettem volna, amivel önök vádolnak, akkor elég nagy idióta lennék, ha kiállnék egy színpadra, 20 ezer ember elé, és ezt tegyem

– mondta Sheeran.

Az énekes csütörtökön közel egy órán át tanúskodott egy zsúfolásig telt tárgyalóteremben. Ezalatt arról is beszélt, hogyan született a dal, illetve elénekelte az „I’m singing out now” mondatot, amit elmondása szerint az alkotótársával, Amy Wadge-dzsal való dalszerzés során énekelt, és ami egészen úgy hangzik, mint az „I’m thinking out loud”, ami végül a dal címét is adta.

A Let’s Get It On című sláger előadója, Marvin Gaye 1984-ben, szerzőtársa, Ed Townsend pedig 2003-ban halt meg, így ők már nem foglalhatnak állást az ügyben.