2023.4.30 9:42
Olvasási idő 2:06
Szöllősi Anna

„A szombatra ráment a vasárnapunk“ – A száraz hónappal nemcsak a másnapokat bekkelheted ki, de csomó más jót is tesz veled

„A szombatra ráment a vasárnapunk“ – A száraz hónappal nemcsak a másnapokat bekkelheted ki, de csomó más jót is tesz veled
Forrás GettyImages / Rawpixel
ÉLETMÓD ALKOHOL BÖJT

Most összegyűjtöttük, mi történik a testeddel és a lelkeddel, ha egy hónapig nem nyúlsz pohárhoz. A cikk elolvasása után pedig mindenki mérlegeljen maga, hogy megéri-e!

Ha megiszol péntekenként néhány fröccsöt, és szombatonként előszeretettel jársz el mulatni a barátaid és néhány sör társaságában, könnyen lehet, hogy az alkohol már most károsította valamennyire a szervezetedet. Ha nem is véglegesen szkippeled az alkoholt, néha jó tartani egy böjtöt, amíg a testünk regenerálódik kicsit, és az mindenképpen biztató hír, hogy bizonyos folyamatokat már néhány alkoholmentes hét alatt is korrigálhatsz. 

Pihentetőbb az alvás

Az alvási időszak akkor mondható jónak, ha összesen hat-hét REM-szakaszon esünk át egy éjszaka alatt, ugyanis ekkor zajlanak a legfontosabb regenerációs folyamatok. Ha lefekvés előtt alkoholt iszunk, összesen egy vagy két ilyen ciklusról beszélhetünk, ezért az alvás sokkal kevésbé lesz pihentető, mivel az alkohol akadályozza az agyat abban, hogy alvási ciklust irányító hormont, melatonint szabadítson fel. Lehet, hogy egy pohár bor akár nyugtatólag is hathat lefekvés előtt, másnap viszont a testünk nem fogja meghálálni. 

Forrás IMDB / Másnaposok

Jobb lesz a szex

Mielőtt valakivel ágyba bújnánk, gyakran lecsúszik az azt megelőző randin 1-2 pohár bor, a túl sok alkohol viszont megnehezítheti a férfiaknak az erekció elérését és fenntartását, a nőknél pedig hüvelyszárazságot okozhat. A részeg szex fiatalon talán szórakoztatónak tűnhet, de az ember idővel belátja, hogy nem éri meg, és jobb inkább kivárni a reggelt... 

Megszépít

Már egy alkohol nélküli hónap is hatással lehet a külsőnkre, különösen a bőrünkre: mivel dehidratálja a testet, a bőr is veszít a víztartalmából, ami ráncokat, duzzanatot vagy karikás szemeket okozhat. Az alkoholfogyasztás emellett befolyásolja a keringési rendszert, és pikkelysömör, ekcéma vagy rosacea (bőrpír az arcon) is jelentkezhet, de szerencsére a bőrünk kevesebb mint egy hónap alatt képes visszanyerni korábbi állapotát. 

Akár fogyhatunk is vele

Lehet, hogy nem is gondolnánk, de egy gramm alkohol majdnem annyi kalóriát tartalmaz, mint a színtiszta zsír. Arról nem is beszélve, hogy egy sörözés során az ember hajlamos megéhezni, és bevágni még egy hatalmas gyrost hajnalban, ami szintén nem különösebben támogatja meg a fogyókúránkat. 

Kiemelt tartalom
10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 10 színész, aki részegen vagy bemindenezve állt kamera elé a leghíresebb filmjeiben 2023.11.30 18:15

Ezenkívül az ivás lelassítja az anyagcserét, és a szervezet nehezebben bontja le a cukrot és zsírt, mivel a szervezet először az alkoholt próbálja meg kilökni, mielőtt olyan alapvető feladatokat látna el, mint a zsírégetés vagy a tápanyagok felszívódása.

Kiemelt tartalom
KVÍZ: Tippeld meg, melyik ételben és italban van több kalória! – Tudtad, hogy nem a sör a leghizlalóbb alkohol? KVÍZ: Tippeld meg, melyik ételben és italban van több kalória! – Tudtad, hogy nem a sör a leghizlalóbb alkohol? 2023.3.5 10:38

A Sussexi Egyetem egyik felmérése szerint a „száraz január“ részvevőinek több mint 58 százaléka fogyott valamennyit a hónap végére, és 70 százalékuk számolt be az egészségük általános javulásáról. És itt felmerülhet a kérdés: ha csupán egy alkoholmentes hónap ilyen pozitív hozadékokkal jár, mit tesz a testünkkel a teljes absztinencia?     

Mentális és fizikai jólét 

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor a szombatra rámegy a vasárnapunk (ahogy a Galaxisok is megénekelte), és egész nap csak kínkeservesen vonszoljuk magunkat. Az alkohol nemcsak a májra gyakorol negatív hatást, de az agyra és az idegrendszerre is: a só- és káliumszint csökken, az ásványi anyagok hiánya pedig fejfájást, fáradtságot és hányingert okozhat. 

Azon kívül, hogy másnaposan kábé egy darab salátához hasonlítunk a legjobban, a testi tünetek mellett sokan szorongást és szomorúságot tapasztalnak, mivel az alkohol megzavarja az agyat, és csökkenti az agyi dopamin receptorokat, amik a jó hangulatért felelősek. És a hangxietyről is szót kell ejtenünk: megvan az érzés, amikor másnaposan azon kattogsz, mit műveltél előző este? Egy korábbi cikkünkben már írtunk a jelenségéről, aminek nemcsak pszichés okai vannak: a rossz minőségű alvás ronthat a szorongáson, fokozhatja a bűntudatot és a félelemérzetet.

Kiemelt tartalom
Bűntudatod van a buli utáni másnapon? – A hangxiety tök oké dolog, elmondjuk, mit kezdhetsz vele Bűntudatod van a buli utáni másnapon? – A hangxiety tök oké dolog, elmondjuk, mit kezdhetsz vele 2023.4.8 8:20