2023.4.8 8:20
Olvasási idő 2:00
Kremmer Magdi

Bűntudatod van a buli utáni másnapon? – A hangxiety tök oké dolog, elmondjuk, mit kezdhetsz vele

ÉLETMÓD BULI HANGXIETY MÁSNAPOSSÁG

Ébredtél már fel úgy egy átmulatott éjszaka után, hogy nem a fejfájás és a szédülés volt a legrosszabb, amit tapasztaltál? Ha a legjobb bulik másnapján te is folyton azon kattogsz, mit műveltél előző este, pontosan tudod mi az a hangxiety.

Amikor elindulunk bulizni, sosem számolunk a másnappal. Az első italok még nehezen mennek le, aztán hirtelen eljön az a pont, amikor minden csúszik és már inkább az alkohol irányít. Egészen addig, míg ágyba nem kerülünk, nem gondolunk arra, hogy a hatféle lötty, amit megittunk nem lesz jó hatással a szervezetünkre. Amikor végre vízszintesbe kerülünk forogni kezd a világ és ekkor már tudjuk jól, hogy csúnya lesz a másnap.

A Másnaposok című filmek óta tudjuk, mekkora fejfájást tud okozni egy buli... Forrás Warner Bros. Pictures

Reggel felébredve mégsem a fizikai tünetek okozzák a legnagyobb szenvedést. Az estéről beugró emlékfoszlányok miatt érezzük magunkat leginkább kellemetlenül.

„Vele miért beszéltem? Neki mit mondtam? Túl sok voltam? Biztos, hogy túl sok voltam…” Az ilyen és ehhez hasonló gondolatok a másnaposan érzett szorongás, a hangxiety velejárói.

Ezek a hangxiety fő tünetei:

  • Depresszív hangulat vagy szorongás
  • Túlterheltség, aggódás az előző éjszaka miatt
  • Az este túlelemzése
  • Egzisztenciális szorongás
  • Megnövekedett szívritmus és nyugtalanság
  • Fókuszálatlanság
  • Paranoia

Ha egy buli után ezeket a tüneteket tapasztalod, valószínűleg neked is hangxiety-d van. A másnapos szorongás egyik fő oka az, hogy az alkoholfogyasztás miatt az emlékeink nem tiszták, kimaradnak dolgok az előző estéből. Emiatt tartunk attól, hogy valami rossz történt, olyat tettünk vagy mondtunk, amit nem kellett volna. Egyáltalán nem biztos, hogy valójában bármi is történt, de megvan a lehetősége és akármennyire is próbálkozunk, nem emlékszünk mindenre. Ezen az sem segít, hogy alkohol miatti kontrollvesztett állapotban könnyen tesz olyasmit az ember, amit normál körülmények között nem tenne. Amikor a homályos emlékek között ilyen képek villannak be, teljesen természetes, hogy kellemetlenül érezzük magunkat és szégyelljük a viselkedésünket.

Nyugodj meg! Valószínűleg semmi olyat nem tettél vagy mondtál, ami miatt rosszul kéne érezned magad. Forrás GETTY IMAGES

De a hangxietynek nem kizárólag pszichés okai vannak. Az alkohol megzavarja a normális alvási ciklust, ami másnap kimerültséget, letargiát okozhat. A rossz minőségű alvás ronthat a szorongáson, fokozhatja a bűntudatot és félelemérzetet egyaránt. Az alkoholfogyasztás és bulizás felfokozott állapotot jelent, a szervezet rengeteg plusz energiát használ fel ilyenkor, és sok-sok boldogsághormont termel. A buli végével ez a felfokozott állapot azonban megszűnik, a másnapos rosszullét és az esti szórakozás közötti kontraszt pedig még inkább rosszkedvűvé, szorongóssá tehet minket másnap.

Így tudsz tenni a másnapos szorongás ellen:

Adj időt magadnak

A legfontosabb dolog, amikor másnaposan bűntudatot érzünk, hogy próbáljuk meg ne hibáztatni magunkat az előző este miatt. Tudatosítsd magadban, hogy nem csináltál semmi rosszat és valószínűleg senki nem emlékszik arra, amit te olyan cikinek érzel.

Gondoskodj magadról

Ahelyett, hogy szapulnád magad, mert előző este elszaladt veled a ló, tarts egy pihenőnapot. Egyél valami finomat, nézz meg egy filmet és pihend ki az előző estét.

Szóljon a másnap a pihenésről, relaxálásról. Forrás GETTY IMAGES

Korlátozd az alkoholfogyasztást

Néha mindenki túlzásba viszi a bulizást, de ha nálad ez egy gyakori jelenség lehet, hogy nem ártana tartani egy kis szünetet. Egy száraz hónap sok mindenre megtaníthat a szerhasználat kapcsán és hidd el, józanul is lehet jókat bulizni!

Relaxálj

Ha úgy érzed a szorongásos tüneteid nagyon erősek, próbálj ki néhány relaxációs technikát. Meditálj, végezz légzőgyakorlatokat, igyál egy nyugtató teát. Ezeket ne csak buli után, a mindennapokban is gyakorold.

Fordulj szakemberhez

A szorongás és a stressz természetes jelenségek, de nem állandóan. Ha folyamatosan szorongást tapasztalsz vagy nagyon erős tüneteket produkálsz és úgy érzed, nem tudod kézben tartani a dolgot, keress fel egy szakembert.