2023.4.10 11:31
Olvasási idő 2:36
Kremmer Magdi

Itthon legális és csodálatos! – Vadkempingezz a szabadban tavasszal, mutatjuk, hogyan érdemes nekiindulni

Itthon legális és csodálatos! – Vadkempingezz a szabadban tavasszal, mutatjuk, hogyan érdemes nekiindulni
Forrás Ali Kazal/ Unsplash
UTAZÁS KIRÁNDULÁS

Aki szeret kirándulni, túrázni és nem idegenkedik a sátorban alvástól, biztosan imádni fogja a vadkempingezést is. Vedd rá a barátaidat idén tavasszal, hogy töltsetek egy hétvégét a szabadban, higgyétek el, életre szóló élmény lesz!

A sátrazás egyesek szerint kényelmetlen és teljesen felesleges tevékenység. Ha már elmegyek nyaralni, miért akarnék a földön, egy kényelmetlen kis lyukban aludni? Mások viszont egyenesen imádják a kempingezést és nem csupán azért, mert olcsóbb alternatívája lehet a szállásoknak. A legtöbb kemping természetközeli, gyönyörű helyeken van és a szabadban alvás még inkább közel hoz a természethez. A sátrazásnak nem kell a fesztiválokról megszokott, göröngyös talajon, a tűző napon történő szenvedésnek lennie. Egy jól felszerelt kempingben minden megvan, amire szükségünk lehet: áram, vizesblokk, főzősarok. egy kényelmes matraccal, kemping székekkel felszerelkezve pedig összkomfortos szállásunk lesz a sátor.

Mit vigyél magaddal, mekkora legyen a táska, hol érdemes tábort verni? Segítünk. Forrás GETTY IMAGES

A vadkempingezés műfaja még a kempingek előtti időkből maradt meg. Régen, amikor még nem voltak kialakított, fizetős kempingek, az emberek bárhol és bármikor sátrat verhettek. A legtöbb európai országban ma már illegális a vadkemping, kizárólag a kijelölt táborhelyeken lehet sátrat verni. Ezeken a helyeken, ha vadkempingezésen érnek, több száz eurós büntetés lesz a jutalmad a szabadban sátrazásért. Szerencsére Magyarországon legálisan lehet vadkempingezni, a szabadban aludni, sőt a kéktúra útvonalán tele van erdei táborhelyekkel, ahol források és padok mellett verhetünk sátrat.

Kiemelt tartalom
Fejleszt, erősít és boldoggá tesz: tégy magadnak szívességet, ezért menj ki télen, hidegben is a szabadba Fejleszt, erősít és boldoggá tesz: tégy magadnak szívességet, ezért menj ki télen, hidegben is a szabadba 2024.1.27 9:26

A hatályos jogszabályok szerint vadkempingezni kizárólag a nem védett területeken szabad és 24 órán belül el kell hagynunk a táborhelyünket. Tehát az erdőgazdálkodó engedélye nélkül nem vonulhatunk ki csak úgy egy hétre az erdőbe, de ha egy több napos túrát tervezünk, aminek minden éjszakáját máshol töltjük, az teljesen rendben van. Természetesen a szemetelés és a kijelölt tűzrakóhelyen kívüli tűzgyújtás itthon is büntetendő.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

ZAJO Girls (@zajogirls) által megosztott bejegyzés

Ha szeretnél egy hordozható gázfőzőn még kávét is főzhetsz. A ZAJO egy szlovák túramárka, ultrakönnyű túrázáshoz kiváló termékeket gyárt.

Mit vigyél magaddal?

Ha úgy döntesz, kipróbálod a vadkempinget, szükséged lesz néhány alapfelszerelésre. Okosan kell csomagolnod, hiszen ha túrázással kötöd össze a kinnalvást, egész nap cipelned kell magaddal az alváshoz szükséges holmikat, elegendő kaját, vizet és ruhákat. Az alváshoz mindössze néhány dologra lesz szükséged: egy jó hálózsák, egy matrac vagy polifoam és maga a sátor tökéletesen teszi a dolgát. Ha jó az idő sátor nélkül is nyugodtan alhatsz a szabadban, ha pedig félsz a rovaroktól, válaszd a függőágyat. Nagyon fontos, hogy vigyél magaddal elég ételt, hogy legyen energiád a túrázáshoz. Ha szeretnél főzni, hordozható kemping gázfőzőt is vihetsz magaddal, amivel gyorsan elkészül egy zacskós leves vagy zabkása.

A víz létfontosságú, egy kis gázzal működő kávéfőző pedig segíthet elindítani a napot. Forrás Kevin Schmid / Unsplash

Az ivóvíz is létfontosságú, legyen nálad legalább 2-3 liter víz és mindig töltsd újra a palackodat, ha van rá lehetőséged. Éjszakára vigyél magaddal meleg ruhát, mert tavasszal még nagyon le tud hűlni este az idő. Csomagolj még be egy alap neszeszert, fogkefét és dezodort mindenképp vigyél magaddal, de fogadd el, hogy zuhanyozni nem fogsz az erdőben. Mérd le otthon a hátizsákod, a súlya ne haladja meg a testsúlyod 20%-t. Tehát ha te 60 kilót nyomsz egy 12 kilós zsák a maximum, amit hosszú távon cipelni tudsz. Ha szeretnél többet olvasni az ideális felszerelésről, lépj be a Vadkemping vagy az Ultrakönnyű túrázás facebook csoportokba.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Forclaz Hungary (@forclazhungary) által megosztott bejegyzés

Ilyen a kilátás vadkempingezés közben. A Forclaz a Decathlon saját márkája, jó minőségű túrafelszerelést kínál, elérhető áron.

Hogyan vágj bele?

Sokan szeretnek egyedül vadkempingezni, de elsőre lehet, hogy félelmetes élmény egymagadban tölteni egy éjszakát a szabadban. Ha lakott területtől távol versz sátrat, meglepően sötét az éjszaka, az erdei állatok nagy része pedig éjszaka aktív. Keress magad mellé kalandvágyó túratársakat és nézzetek ki egy szimpatikus túraútvonalat. Ha egy hétvégi kirándulásra indultok, egy 40-50km-es túra ideálisan elosztható két napra.

Csodálatos látvány tárulhat elétek (persze ez a kép nem éppen Magyarországon készült) Forrás GETTY IMAGES

Nézzétek meg a közeletekben lévő kéktúra szakaszokat vagy népszerű túraútvonalakat. A mapy.cz applikációval könnyen tudsz túrákat tervezni és letöltheted a térképeket a telefonodra, így hálózat nélkül is mindig tudni fogod, merre jársz. Hegytetőn, tóparton sátrazni mindig nagyobb élmény, mint az erdő közepén a fák között. Elsőre érdemes olyan táborhelyet keresni, aminek a közelében azért van lakott terület. Ha forrás mellé táboroztok le, nem kell két napi ivóvizet magatokkal cipelnetek, ami sokat könnyít a hátizsák súlyán. Szedjétek össze a szükséges felszerelést és induljatok útnak. Biztosan életre szóló élmény lesz.