2023.4.16 10:32
Olvasási idő 3:23
Masszi-Rigó Csilla

50 éves lett a világ leghíresebb horrorja, amit a valóság szült – Mi lett Roland Doe-val, Az ördögűző című film megihletőjével?

50 éves lett a világ leghíresebb horrorja, amit a valóság szült – Mi lett Roland Doe-val, Az ördögűző című film megihletőjével?
Forrás Warner Bros. / IMDB
TÖRTÉNETEK HORROR TEST TÉMA

A Biblia szerint maga Jézus is űzött ki démonokat a megkísértett lelkekből, az exorcizmus azonban mégis a hetvenes évek leghátborzongatóbb horrorfilmje által lett ismert téma a fejlett nyugati világban. A film története ráadásul valós eseményeken alapszik

Az Ördögűző című film több szempontból is meghatározó alkotásnak számít: nemcsak, hogy ezt a filmet tekintik a modern horror első mérföldkövének, de az alkotás egy, a nyugati modern világ számára aligha ismert rituálét és jelenséget, az ördögűzés tudományát mutatta meg. A William Friedkin rendezésében készült horrorklasszikus idén ünnepli megjelenésének 50. születésnapját, sokan pedig nem is tudják, hogy a film megtörtént események alapján készült azzal a különbséggel, hogy az ördög nem egy 12 éves kislányt, hanem egy 14 éves fiút, Roland Doe-t szállta meg. 

Az ördögűző Forrás Warner Bros. / IMDB

 

Démoni erők egy fiatal fiú testében? 

 Na, de kanyarodjunk vissza a sztori elejére. 1949 márciusában az amerikai lapok egy 14 éves fiúról, Robbie-ról (az amerikaiaknál a Doe vezetéknevet az ismeretlen embereknél szokás használni) kezdtek el cikkezni, akit valami ismeretlen eredetű gonosz szállt meg. Roland egy evangélikus családból származott, egyik születésnapjára pedig egy Ouija táblát kapott nagynénjétől. Miután a néni elhunyt, a fiú furcsa jelenségekre lett figyelmes a házban: a falak recsegni, zörögni kezdtek, furcsa hangok voltak hallhatóak a házban sőt, előfordult, hogy egy-egy tárgy mozogni, repülni kezdett (Az ördögűző című filmben remekül használják ezeket a jelenségeket félelemkeltő elemként).

A szellemidézésekkor használt Ouija tábla a filmben is megjelenik. Forrás Warner Bros. / IMDB

Roland családja sokféleképpen próbált utánajárni annak, mi állhat a háttérben, végül a helyi katolikus pap, E. Albert Hughes sitetett a család segítségére, aki rögtön az ördögűzés módszeréhez folyamodott igaz, a „terápia” nem tartott sokáig, ugyanis Roland az egyik alkalom során kitépett egy rugót az ágyának matracából, azt pedig erőből a pap arcához vágta. Néhány nappal később a fiú testén piros karmolásnyomok és sebek jelentek meg, illetve egy "LOUIS" felirat. A család ezt követően a St. Louis Egyetem két munkatársától, Walter H. Halloran atyától és William Boderntől kértek segítséget, hogy folytassák a gonosz lélek kiűzését a fiúból. 

Hogy mi történt ezután? 

Sok részlet talán örökre titok marad, néhányan azonban úgy vélik, a megszállott fiú neve valójában Ronald Hunkeler volt, aki felnőttként a NASA egyik mérnöke volt és jelentős szerepet játszott az 1969-es Holdraszállásnál. Hunkeler néhány évvel ezelőtt, 2020-ban halt meg a 86. születésnapján marylandi otthonában. Titkáról csak keveseknek, a legközelebbi hozzátartozóknak beszélt, félt ugyanis, hogy az emberek és főleg saját munkatársai is elhatárolódnának tőle, ha kiderülne, mivel kellett szembenéznie a férfinak fiatal fiúként. 

A FILM 

Az ördögűző című film eredeti történetét William Blatty jegyzi, aki a Georgetown Egyetemen végzett kutatásai során értesült Roland esetéről. Az írónak lehetősége volt hozzáférni ahhoz a naplóhoz, amelyet a fiúval foglalkozó exorcisták jegyeztek le, valamint az egyik pap részletesen elmesélte Blattynek élményeit. A könyv 1971-ben jelent meg és négy hónapig toplistás könyv volt az Egyesült Államokban. Két évvel később Blatty és a rendezőként dolgozó William Friedkin együtt készítették el a filmet, amelynek forgatása szintén nem volt paráktól mentes. 

A film felvételén több furcsa dolog is történt a stábbal. Forrás Warner Bros. / IMDB

Közvetlenül a film megjelenése előtt a stáb 9 tagja is életét vesztette: Vasiliki Maliaros természetes halált halt, egy másik szereplő Jack MacGowran viszont az influenza szövődményeibe halt bele, és ez még nem minden: a megjelenés előtti hónapokban további 7 stábtag vesztette életét, az egyik ápolót játszó színész Paul Batesont pedig emberölés miatt tartóztatták le, miután meggyilkolt egy riportert. Hogy mitől lesz még érdekesebb a sztori? Bateson sosem tudta megmagyarázni a rendőröknek, miért ölte meg az újságírót. 

Kiemelt tartalom
Fillérekből készültek és vagyonokat kaszáltak a legijesztőbb filmekkel: a kézikamerás horrorok felemelkedése és bukása Fillérekből készültek és vagyonokat kaszáltak a legijesztőbb filmekkel: a kézikamerás horrorok felemelkedése és bukása 2024.2.18 10:03

Az ördögűző forgatása sem volt problémáktól mentes, a forgatási helyszín ( A MacNeil-ház) ugyanis szinte teljesen leégett, miután egy galamb belerepült az egyik szellőzőgépbe. A tűz során egyetlen szobának nem esett csak baja, annak a hálónak, ahol Regan (a kicsavart fejű, zöldet hányó kislány) jeleneteit vették fel. A háztűzt követően a stáb egy valódi papot is felkért a forgatásra, akinek az volt a feladata, ,hogy imáival vigyázzon a házra és a készítőkre. 

Max Von Sydow és Jason Miller Az ördögűző forgatásán. Forrás Warner Bros./Courtesy of Getty Images

Jason Miller, aki Karras atyát játszotta a filmben, a forgatás idején egy olyan paptól kapott egy elég direkt figyelmeztetést, akinek fogalma sem volt arról, milyen filmben kapott szerepet a színész. Miközben az atya átadott a férfinak egy áldott medált, azt mondta: „Leplezd le az ördögöt, hogy milyen szélhámos is ő, bosszút fog állni rajtad, vagy akár meg is próbálja majd megakadályozni azt, amit megpróbálsz tenni, hogy leleplezd őt.” Nos, igaz vagy sem a történet, mindenesetre elég para. 

A Regan édesanyját játszó Ellen Burstynt is komoly baleset érte a forgatás során. A megszállott gyermek az egyik jelenetben démoni erővel löki el magától anyját, a felvételhez pedig a készítők egy hámot szereltek fel Burstynre, ami valószínűleg nem volt rendesen felcsatolva, a nő hátra rántása során ugyanis akkorát esett, hogy megrepedt a farokcsontja. A filmben éppen a szóban forgó esést láthatjuk, így ha valamiben biztosak lehetünk az az, hogy Burstyn sikolya nem volt színjáték... 

Kiemelt tartalom
Öt idei horrorfilm, ami lehoz kicsit a karácsonyi giccsről, és fixen elfelejteti veled az ünnepi stresszt Öt idei horrorfilm, ami lehoz kicsit a karácsonyi giccsről, és fixen elfelejteti veled az ünnepi stresszt 2023.12.25 15:16

A készítők persze rengeteg pluszt raktak rá Roland történetére: a filmben mégiscsak egy 12 éves lány szenvedéstörténetét láthatjuk egy 14 éves fiú helyett, a feljegyzések alapján pedig Roland sosem tekerte ki a nyakát vagy mászott a plafon tetején (a hangja viszont elmélyült). 

Az idén 50 éves Az ördögűző bár kapott egy második részt néhány évvel az első sztori óriási sikere után, a folytatás óriási bukásnak bizonyult. Az évfordulóra ugyan ígértek egy újabb filmet, a 2023-as Ördögűzőről még nem lehet túl sokat tudni azon kívül, hogy Ellen Burstyn 90 évesen is visszatér a képernyőre. Ami viszont biztos, hogy április 14-én debütál Russel Crowe új filmje, A pápa ördögűzője, amiben az egykori főexorcista, Gabriele Amorth különös és vérfagyasztó történeteit ismerhetjük meg.