2023.4.3 16:54
Olvasási idő 0:58
Maier Péter

Úgy néz ki, mégse az volt a Stonehenge, aminek tavaly óta gondoljuk

TECH-TUDOMÁNY

Egy cáfoló tanulmányban áltudományosnak nevezték a Stonehenge-naptár modellt.

Tavaly egy tudós megosztotta az elméletét arról, hogy a rejtélyes angliai építmény, a Stonehenge egy naptár lehet. Most azonban egy, az Antiquity tudományos folyóiratban publikált tanulmány megdönti ezt az elméletet, visszataszítva a Stonehenge körüli diskurzust a rejtélyek mezejére.

A cikk szerzői, a milánói Giulio Magli, illetve a spanyol Juan Antonio Belmonte szerint „ez a javaslat megalapozatlan, mivel erőltetett értelmezések, numerológia és megalapozatlan analógiák kombinációján alapul“.

A Stonehenge-naptár modell szerint az emlékmű egyes kövei egy 365 napos, 12, egyenként 30 napos hónapra osztott éven alapuló naptárat ábrázolnak, amely öt epagomenális napot tartalmaz, és négyévente szökőévvel egészül ki.

Stonehenge az áprilisi égbolt alatt 2021-ben Forrás Finnbarr Webster/Getty Images

A szerzők szerint itt három hibás érvelési vonal van. Először is rámutatnak, hogy az elmélet a numerológiára támaszkodik, ez szerintük „áltudományos gondolkodási forma, amely rejtett, de értelmes kapcsolatokat keres a számok és a fogalmak között“. Azt állítják, hogy a 12-es szám „nem ismerhető fel az emlékmű egyetlen konkrét jellemzőjében sem“, és hogy az értelmezés valószínűleg a szelekciós hatás áldozata, azaz a kutatók arra az információra összpontosítanak, amely segíti őket, hogy igaznak lássák, amit akarnak.

A két kutató szerint tehát a Stonehenge funkciója továbbra is rejtély, habár más kutatások már arról is beszámoltak, hogy egy szertartási helyszín volt.

„Fontos, hogy megpróbáljunk úgy gondolkodni, ahogyan az építők tették, mélyen tisztelve motiváló gondolataikat“ - mondta Magli, utalva arra, hogy minden elméletet nagyon kritikusan kell kezelnünk, ha tényleg meg akarjuk ismerni a Stonehenge eredeti funkcióját.

Az eredeti, naptáras tanulmány szerzője, a Bournemouth-i Egyetemen dolgozó Timothy Darvill még nem reagált az őt cáfoló cikkre.

Éjszakai kép a Stonehenge-ről 2020 júliusából Forrás Dan Kitwood/Getty Images