2023.3.30 18:26
Olvasási idő 0:59
Kovács M. Dávid

Meghalt Ragályi Elemér, a Régi idők focija, a Ripacsok és a Talpuk alatt fütyül a szél operatőre

FILMEK + SOROZATOK GYÁSZ MAGYAR FILM

Az Illés-iskolához sorolt operatőr 83 évet élt. Több ikonikus magyar filmen és az Oscar-díjas A remény útján is dolgozott.

83 éves korában meghalt Ragályi Elemér operatőr, aki pályája során számos nagy hatású magyar filmen dolgozott, közölték a Telexnek eljuttatott közleményükben a hozzátartozók. A család tájékoztatása szerint rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben hunyt el csütörtökön.

Ragályi Elemér operatőr munka közben, 1977. április 10. Forrás Farkas Tamás / MTI

Ragályi Elemér olyan filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Miss Arizona, a Csók, anyu!, A nagy generáció és a Herkulesfürdői emlék.

1991-ben, Xavier Koller svájci rendezővel készített filmjéért, A remény útjáért a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerében is osztozott. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre 1996-ban.

Ragályi Elemér az ún. „Illés-iskola" egyik stílusteremtő alakja volt, kézikamera-kezelése és világítástechnikája a hetvenes években tette ismertté. Zolnay Pál, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Elek Judit állandó alkotótársa volt, de sokat dolgozott Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel, András Ferenccel, Gazdag Gyulával, Kovács Andrással, Révész Györggyel és Szomjas Györggyel is.

Balogh Edina balett- és revütáncos, Ragályi Elemér kamerája előtt egy 18. század korabeli ruhában, Déryné Széppataki Rózát megidézve 1964 nyarán, a krisztinavárosi Horváth-kertben Forrás Fényes Tamás / MTI

A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki a legjobb operatőr díját, ezen kívül Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, egyben Kossuth-díjas is volt. 1982 és 1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított. 1990-ben megkapta a Cable ACE (az Amerikai Operatőrök Szövetségének televíziós díja) legjobb operatőrnek járó díját a The Josephine Baker Story című HBO-produkcióért.

Kiemelt tartalom
A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant 4 nappal ezelőtt

Jelölték még az ACE díjára a Max and Helen és a Red King, White King című munkájáért, A gyilkosok köztünk vannak (Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story) című film fényképezéséért pedig egy másik ACE-díjjal jutalmazták.