2023.3.21 17:57
Olvasási idő 2:07
Kremmer Magdi

A legjobb budapesti fürdők, ahol a diákjegyek is megfizethetőek

UTAZÁS BUDAPEST

Igazi termálvíznagyhatalom vagyunk, a pestiek mégis szinte alig járnak fürdőbe. Pedig ha tudnák, milyen helyekre lehet potom összegért eljutni!

Kevés olyan jó dolog van Budapesten, mint a gyönyörű gyógyfürdőink, mégis keveset látogatjuk őket. Gyerekként aquaparkba, esetleg uszodába jártunk és azt gondoltuk, hogy a termálvíz a nyugdíjasoknak és a turistáknak való. Pedig egy szaunázással és fürdőzéssel eltöltött délelőtt garantáltan fel fog tölteni és szerencsére vannak helyek, ahol nem kerül egy vagyonba a belépő.

Ugorjunk ki a Széchenyibe! Forrás Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images

A budapesti fürdőkultúrának többszáz éves hagyománya van. Imádom a régi képeket, amiken fürdőzők a Széchenyiben sakkoznak és szeretem a fürdők időtlen épületét, amik túléltek a történelmet és láttak rengeteg mindent. Gyakran az az érzésem, hogy a fürdőkultúrát ma már leginkább az idősek viszik tovább és egy-egy külföldi turista több budapesti fürdőbe látogat el egy hét alatt, mint én egy év alatt. A 2000-es évek elején még rave partykat tartottak a Rudasban a budapesti fiatalok, ma viszont a Széchenyi több tízezer forintos spa bulijait csak a külföldi turisták tudják megfizetni.

Kisebb rave party a Rudasban? Forrás Alessandra Benedetti/Corbis via Getty Images

Sajnos a több ezer forintos belépőjegyek nem kedveznek a magyar fiataloknak, nem csoda, hogy nem tudjuk minden hétvégénket a Gellértben vagy a Rudasban tölteni. Vannak viszont olyan kevésbé ismert fürdők, amiket megfizethető áron látogathatunk. A termálvíznek gyulladáscsökkentő, izomlazító hatása van, a forró víz serkenti a keringést és az anyagcserét. Lehet, hogy huszonévesen kevésbé fontosak ezek az egészségügyi hatások, de a fürdőzés a másnaposságra is megoldást jelent. Egy buli másnapján nincs is jobb program, mint ázni a forró vízben és a szaunában kiizzadni magunkból az előző este maradékát.

Dandár

 A Dandár nem a legnagyobb és nem is a leghangulatosabb gyógyfürdőnk, cserébe viszont itt kell a legkevesebbet fizetnünk a belépőért. Hétköznaponként 2100 forint egy diákjegy, amivel a beltéri termál medencéket lehet használni. A kültéren lévő élménymedencék és a szaunák használata további 700 forintba kerül. Ha van egy szabad délelőttünk megéri ide eljönni, mert egy ebéd áráért áztathatjuk magunkat a gyógyvízben. A fürdő a Boráros tértől nagyjából 10 perc sétára található, 4-es és 6-os villamossal könnyen megközelíthető.

A Dandár Forrás Facebook / Dandár Gyógyfürdő

Lukács

Személyes kedvencem a Szent Lukács Gyógyfürdő, ami a főváros egyik legrégebbi fürdője. A gyönyörű és hatalmas épület Budán, a Margit híd, budai hídfőtől kb. 7 perc sétára található. A diákjegy hétköznap 3200 forintba kerül, ezzel három beltéri gyógymedencét, a kültéri élménymedencét, úszómedencéket és rengeteg szaunát és gőzkabint használhatunk.

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda Forrás Facebook/ Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

Pesterzsébeti Gyógyfürdő

Ha szívesen kiszakadnál a városi nyüzsgésből a Dél-Pesten található Pesterzsébeti Gyógyfürdő tökéletes választás. A fürdő néhány éve teljeskörű felújításon esett át, azóta luxus körülmények között élvezhetjük a termálvizet és a szaunákat. A Pesterzsébeti fürdő egy gyönyörű, modern gyógyfürdő, a diákjegy pedig csak 3300 forintot kell fizetni.

Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő Forrás Facebook/ Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő

Veli Bej

 Ha kíváncsi vagy, milyen élményt nyújt egy igazi török fürdő, látogass el a Veli Bej-be. Bár diákjegy itt nincsen, a napijegy viszonylag normális áron, 4000 forintért elérhető. Az eredeti török fürdőből öt medence maradt fenn, emellett úszómedencék, szaunák és jacuzzi is található a fürdőben. A Veli Bej a Lukács fürdő mellett, a Margit híd, budai hídfőtől 7-8 perc sétára található.

Irgalmasok Veli Bej fürdője Forrás Facebook / Irgalmasok Veli Bej fürdője

 

+1 Gellért kifolyó

 Hogyha bevállalósnak érzed magad vagy nem szeretnél pénz kiadni a fürdőzésért, akkor keresd meg a Gellért fürdő kifolyóját. Ez a Duna parton kialakított kövekkel körberakott “medence” a Gellértből Dunába ömlő termálvizet gyűjti össze. A Szabadság híd budai oldalán találod a kifolyót, ahol nem csak fürödni lehet, időnként kisebb bulikat is szoktak ide szervezni. A kifolyót csak saját felelősségre használjátok és ne hagyjatok szemetet magatok után!