2023.3.19 11:33
Olvasási idő 2:11
Szöllősi Anna

Szeretnél a lakásod közepére egy üvegbe zárt minikertet? Így lesheted el a floráriumkészítés csínját-bínját!

Szeretnél a lakásod közepére egy üvegbe zárt minikertet? Így lesheted el a floráriumkészítés csínját-bínját!
Forrás Urban Jungle Budapest / Bodor Tamás
DESIGN NÖVÉNY WORKSHOP

A florárium már nagymamáink idejében is szuper találmánynak számított, 2023-ban pedig úgy tűnik, a reneszánszát éli: a TikTokon végtelen ilyen videót találni, és egyre több fiatal szeretne magának egyet otthonra.

A növényültetés mint hobbi egyre felkapottabb, amivel a városi ember kicsit közelebb érezheti magát a természethez. Bár egy sima szobanövény is szuperjó tud lenni, de ha valami változatosságra vágyunk, a florárium kreatív (és sokszor diverzebb) alternatíva, amit otthon, magunk is össze tudunk hozni. A floráriumkészítésnél nemcsak a produktum megnyugató látvány, de maga a folyamat is remek terápiás tevékenység, ami segít kicsit lelassulni egy-két órára.  

Forrás Urban Jungle Budapest / Bodor Tamás

Mi az a florárium?

A arium latin utótag jelentése 'tartály, hely,' vagyis mindent nevezhetünk áriumnak, ami valaminek helyet ad (pl. terrárium, vivárium, akvárium) A florárium növények (floral) sokasága egy kis edényben, amit érdemes üvegből (akrár egy nagyobb befőttesüveg) vagy áttetsző műanyagból elkészíteni. A floráriumnak van egy szűkebb nyílása a tetején vagy az oldalán, amit bizonyos esetekben parafából készült tető fed. 

A florárium általános elve a stabil páratartalom és hőmérséklet fenntartása, és akár fűtésre és világításra szolgáló speciális berendezéseket is használhatunk, aminek köszönhetően a legszélsőségesebb gondozást igénylő növények is megmaradnak még a sötétebb, kisebb lakásokban és ablakpárkányokon is. 

Hogyan válasszunk növényt? 

Fontos szempont, hogy a floráriumba választott növényeknek azonos igényeik legyenek: fény- és páratartalom, illetve a hőmérsékletigény tekintetében nagyjából egyezniük kell egymással, tehát ne ültessünk nedves erdei páfrányokat és sivatagi szukkulenseket ugyanabba az edénybe. Mivel egy külön ökoszisztéma jön létre, elképzelhető, hogy néhány háziállat is beköltözik a növényekkel együtt, és kis kukacok vagy pókok jelennek meg a floráriumban. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered jól a szobanövényeket? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered jól a szobanövényeket? 2024.3.9 9:31

Ha minimális időd és kedved van a dologgal foglalkozni, a sivatagi és félsivatagi növények lehetnek a legjobb választás (kaktuszok, pozsgások.) Ezeknek a növényeknek tényleg csak kevés vízre van szükségük, mivel a száruk jól megtartja a nedvességet, de azért arra figyeljünk, hogy elegendő napfényt kapjanak. 

Urban Jungle Budapest Workshop

A REFRESHER szerkesztősége ellátogatott az Urban Jungle Budapest workshopjára, ahol megnéztük, hogyan készíthetünk saját kezűleg floráriumot szárazságtűrő, pozsgás növények és kaktuszok felhasználásával. Hadobás Nóra elmagyarázta a folyamatokat, hasznos háttérinfókkal kiegészítve, és mindenkit arra bátorított, hogy ne féljen a növényektől vagy a kudarcélménytől – még akkor se, ha élete során már kinyírt párat, mert ez bárkivel megesik. 

Kiemelt tartalom
Így változtatják meg gyökeresen az életünket a szobanövények Így változtatják meg gyökeresen az életünket a szobanövények 2022.11.26 11:40
Forrás Urban Jungle Budapest / Bodor Tamás

Ezekre lesz szükséged

  • Üvegedény (akvárium, váza, befőttesüveg),
  • az adott növényeknek megfelelő talaj,
  • vízelvezető (homok, apró kavicsok, duzzasztott agyag, törött tégla),
  • aktív szén,
  • növények,
  • fakultatív díszítőelemek,
  • eszközök (spatula vagy kanál, hosszú csipesz, permetező, öntözőkanna, olló).

Hogyan csináld?

1. Készíts elő egy edényt az ültetéshez, amit előtte alaposan moss át. Rakj bele körülbelül 3-4 cm vízelvezető réteget, ami állhat duzzasztott agyagkavicsból, durva homokból, akváriumba való díszítőkövekből, és akár kagylókból is.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Egy született botanikus vagy, esetleg még a műnövényt is kinyírod? Tudd meg, milyen növény illik hozzád! REFRESHER-TESZT: Egy született botanikus vagy, esetleg még a műnövényt is kinyírod? Tudd meg, milyen növény illik hozzád! 2023.9.23 9:42

2. Helyezz aktív szenet a vízelvezető réteg tetejére, ami felszívja a káros vegyi anyagokat és megakadályozza a penész kialakulását. (A terráriumban lévő növényeket egyébként ajánlott szűrt vízzel öntözni és permetezni.)

3. Önts rá a szénre 5-8 cm földet! Ennél a lépésnél érdemes figyelembe venni, hogy a választott növények mekkorák, és kalkuláljunk úgy a föld mennyiségével, hogy a növények ne nagyon lógjanak ki az üvegből. (A föld kiválasztásnál azt is tartsuk szem előtt, hogy milyen növényeket fogunk elültetni!) Dekorációs céllal rakhatjuk a földet két rétegben, közé apró kis díszköveket csempészve.

4. Egyengesd el a talajt, és egy kanál segítségével csinálj kis mélyedéseket, majd ültesd bele a gyökeres növényeket. Óvatosan nyomogasd le rögzítés gyanánt, és locsold meg őket vízzel. Fontos, hogy a nagy levelek ne érjenek az edény oldalához, mert különben a páralecsapódás miatt elrohadhatnak.

5. Adj hozzá dekoratív elemeket, és voilá, kész is!

Forrás Urban Jungle Budapest / Bodor Tamás