2023.3.9 16:01
Olvasási idő 1:29
Masszi-Rigó Csilla

Ő lehet az első magyar hegymászó, aki oxigénpalack és serpa nélkül hódítja meg a Mount Everestet

UTAZÁS HEGYMÁSZÁS TÚRÁZÁS

8848 méterről beszélünk.

Magyar expedíció indul a 8848 méteres Mount Everest meghódítására. Suhajda Szilárd az első magyar állampolgár lehet, aki oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül mássza meg a Föld legmagasabb pontját – írja az MTI. 


„Március 23-án indulok Nepálba. A csúcsmászás a tervek szerint május közepén, második felében lesz, legkésőbb június első napjaiban szeretnék hazatérni. Hosszú távú célom, hogy tisztán, azaz oxigénpalack és teherhordók nélkül teljesítsem a Big Five-ot, az öt legmagasabb csúcsot, amelyek közül a 8611 méteres K2 2019-ben, a 8516 méteres Lhoce pedig tavaly sikerült"

– mondta Suhajda Szilárd az expedíció csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.


Mint kiemelte, felkészültnek érzi magát a feladathoz, bízik a jó körülményekben, a kedvező időjárásban, a szélcsendben és a kevés csapadékban. Hozzátette: lényegében egy nekifutásra van lehetőség, ezért nagyon fontos az előrejelzések alapos vizsgálata, valamint az, hogy a lehetőségekhez mérten távol tudja tartani magát a nagy számban érkező "kereskedelmi mászóktól". Megjegyezte: palack nélküli mászóként sokkal inkább ki van téve a fagyás veszélyének is.


„Extra kockázatot nem vállal az ember, de a ritka levegővel meg lehet birkózni. Meglátásom szerint az oxigénpalack használata degradálja a hegyek meghódításának értékét”

– fogalmazott Suhajda Szilárd.


 A hegymászó a szokásosnál két héttel korábban indul Nepálba az ideális elő-akklimatizáció érdekében. Az út az Everestre 7800 méterig megegyezik a Lhoce felé vezetővel, a mászás utolsó 48 órája válik szét.


 Az Everestet oxigénpalack nélkül először a német Reinhold Messner és Peter Haberer mászta meg 1978-ban. Eddig mintegy 13 500-an hódították meg, közülük azonban mindössze kétszáz olyan mászó akadt, aki ezt oxigénpalack nélkül tette, még kevesebb, aki ehhez serpákat sem vett igénybe. Magyar mászók közül eddig öten teljesítették oxigénpalackkal az Everestet, elsőként Erőss Zsolt 2002-ben.


Suhajda Szilárd 2019-ben első magyarként mászta meg tisztán a legnehezebbnek tartott K2-őt, a Himalája második legmagasabb csúcsát, 2022-ben pedig a 4. legmagasabb Lhocét. A Mount Everesten (Csomolungmán) kívül még a Kancsendzönga és a Makalu tartozik a Big Five-ba, ezeket szerencsés esetben három éven belül teljesítené.


„Tavaly tavasszal az Everest és a Lhoce közös alaptáborában mintegy ezer ember mozgott, köztük hatszáz-hétszáz regisztrált hegymászó, és mindössze ketten voltunk, akik oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül készültek a csúcsra. Várhatóan idén még nagyobb tumultus alakulhat ki a kereskedelmi expedíciók nagy száma miatt” - mondta Suhajda Szilárd.

A több mint két hónaposnak szánt expedíció folyamatosan nyomon követhető lesz a hegymászó sportolói közösségi oldalán.