2023.3.11 10:14
Olvasási idő 2:55
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk márciusban? – 7 kiállítás, amivel könnyebben kihúzhatod a tél végéig

Hová menjünk, miket nézzünk márciusban? – 7 kiállítás, amivel könnyebben kihúzhatod a tél végéig
Forrás Capa Központ
KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ

Polcz Alaine, Korniss Péter, Horváth M. Judit, Deim Pál és Biró Mihály – ezeket a kiállításokat ajánljuk márciusra.

Kiállításokra járni nemcsak menő, hanem hasznos is: saját élményeinken keresztül, szinte játszva gyarapíthatjuk általános műveltségünket, és minél gyakrabban látogatunk múzeumokat, galériákat, annál könnyebben alkotunk véleményt az élet egyéb területein is, hiszen a kiállított alkotások nemcsak a lelkünket érintik meg, hanem az agyunkat is beindítják. Ebben a cikkünkben hét kiállítást ajánlunk nektek.

Mese és valóság határán Horváth M. Judittal

Horváth M. Judit egy nyugat dunántúli kisvárosban, Sárváron, 1952-ben egy asszimilálódott cigány családba született, majd férje után annak munkájába is beleszeretett. Stalter Györggyel együtt gyakorlatilag végigfotózták Magyarország cigánytelepeit és a pesti gettósodó kerületeket. Közös fotóalbumuk, a Más világ 1998-ban jelent meg.

Megsebzett száj, 2010 (fotó) Forrás Horváth M. Judit / Facebook

2010-es, Csalóka látszat című könyvéről – ami nagyon különbözik korábbi dokumentarista fotóitól – így vall: „Származásomból, lelki alkatomból, nem utolsó sorban női mivoltomból adódik, hogy számomra a valóság és a mese szorosan összefonódik, a köztük levő szűk mezsgye átjárható. (...) Képeimen alakjaim fiktív életének egy reprezentációja köré saját, valós életem vágyait, elemeit szövöm.“

Horváth M. Judit: Csalóka látszat - Simulacrum
Bura Károly Galéria; 1085 Budapest, Kőfaragó u. 5. 
2023. március 3–31.

A panelok népe, avagy minden hatodik magyar

Somorjai Balázs: Attila, rádióamatőr. Éjszakánként távoli helyekkel, óceáni szigetekkel kommunikál. Forrás Capa Központ

„1 millió 656 ezer. Ennyi embert élt a 2011-es népszámlálás adatai szerint bő egy évtizede panellakásokban… minden hatodik itthoni magyar. Én voltam az egyik hatodik“ – magyarázza Somorjai Balázs személyes indíttatásból készült, Panelvilág című fotósorozatának témaválasztását. A Budapest Fotográfiai Ösztöndíjas széria portrék és enteriörök különös egybeszövése. A fényképek alanyaiban közös, hogy mindegyikük valamelyik budapesti lakótelep egyik lakásában teremtette meg saját, mindenki másétól különböző otthonát. Somorjai a többi hatodikat örökítette meg éveken át.

Somorjai Balázs: Panelvilág
Capa Központ – 8F Galéria; 1065 Budapest, Nagymező utca 8.
2023. február 23. – június 3.

Székhez kötjük a magyar fotózás leghosszabb projektjét

Koszorús lányok és fiúk a nagyapával; Szék, 2022 Forrás Korniss Péter / Várfok Galéria

Korniss Péter akkor kezdte el Erdélyt és a letűnőben lévő paraszti kultúrát fotózni, amikor az politikailag különösen érzékeny téma volt. A fotográfus azokra a falvakra fókuszált, amelyek a szocialista viszonyok között is megőrizték a paraszti kultúrát. A Kolozs megyei Széken 1967-ben járt először, ahová azóta rendszeresen visszajár, a település ezzel az évtizedek alatt az életmű legfontosabb helyszínévé vált. Korniss ötvenöt évet felölelő széki munkája a magyarországi fotótörténet leghosszabb fotóprojektjének tekinthető, ami még világviszonylatban is párját ritkítja.

Korniss Péter: Hosszú úton – Szék 1967-2022
Várfok Galéria; 1012 Budapest, Várfok u. 11.
2023. március 9. – május 13.

Minden idők legátfogóbb Deim Pál-tárlata

Deim Pál Csendek című életműkiállítását március 17-ig lehet megnézni a Virág Judit Galériában Forrás Gordon Eszter

Februárban Deim Pál mintegy 150 művéből nyílt életműkiállítás a Virág Judit Galériában. „Deimet ambivalens korunk szülte, művészete azonban korántsem ambivalens, lényege az egyértelműség, a tiszta képletekben való gondolkodás“ – írta Németh Lajos a hatvanas években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakjáról. A kiállítást a budapesti galéria minden idők talán legátfogóbb Deim-tárlatának nevezte, amely nem csupán hiánypótló, a színvonala is kiemelkedő. A kiállításról bővebben is írtunk ebben a cikkünkben.

Deim Pál: Csendek – Az életmű új rétegei
Virág Judit Galéria; 1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.
2023. február 3. – március 17.

Biró Mihály: a plakátművészet balos mestere

Biró Mihály 1911-es Népszava-plakátja, a „Kalapácsos munkás” Forrás Wikipedia

Biró Mihály munkáit még az is ismeri, aki azt hiszi, hogy nem ismeri. A budapesti zsidó családba született művész a világon elsőként csinált magas művészi minőséggel politikai plakátot, 1911-es Népszava-plakátja, a „Kalapácsos munkás” máig ható, általános jelképpé vált. Bár a művészettörténet-írás Biró alakja köré a meggyőződéséért üldözött proletárművész imázsát építette, az egyénisége sokkal színesebb volt ennél. Erre igyekszik rávilágítani „A magyar plakát mesterei“ sorozat legújabb kiállítása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Proletárművész? Bohém? Biró Mihály (1886–1948) grafikái
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum; 1036 Budapest, Korona tér 1.
2023. február 23. – május 21.

Debrecenbe kéne menni, trash art kiállítást nézegetni

A tárlat anyaga a Bényi Galéria utcafronti kirakatában tekinthető meg. Forrás Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.

Használt molinókból, moziplakátokból készült alkotásokból nyílik kirakatkiállítás a debreceni Bényi Galériában. A TrashKós freskók című kiállítás a trash art – azaz a hulladékművészet – eszközeivel mutatja meg azt, hogy a szemét nem feltétlenül felesleges dolog, hiszen a művészek akár alapanyagként is tekinthetnek rá. A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium tanárainak művészeti vezetésével az iskola diákja adtak új célokat az elmúlt években felhalmozódott és feleslegessé vált reklámanyagoknak.

TrashKós Freskók – kirakatkiállítás
Bényi Galéria; 4026 Debrecen, Hunyadi utca 1-3.
2023. március 9. – április 5.

Polcz Alaine 100

Dr. Polcz Alaine Forrás Fortepan / Hunyady József

„Az út, a végtelen és a véges között egy rés, ez a miénk, a halálunk“ – írta Polcz Alaine, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom életre hívója. Mészöly Miklós Kolozsvárról származó felesége, a pszichológiai tudományok és a magyar irodalom különleges egyénisége tavaly ősszel lett volna százéves, a jubileum apropóján a Petőfi Irodalmi Múzeum időszaki kiállítással – hat tematikus egységben – idézi fel életét és munkásságát. A tárlat részeként sok egyéb más mellett a Polcz-Mészöly házaspár tulajdonában lévő képzőművészeti alkotásokat is láthatjuk.

Világjáték – Polcz Alaine 100
Petőfi Irodalmi Múzeum; 1053 Budapest, Károlyi utca 16.
2023. február 16. – október 31.