2023.3.8 10:53
Olvasási idő 8:53
Szécsi Krisztián

11 inspiráló és BADASS nő, akik mellett mind csicskának érezhetjük magunkat... JOGOSAN

11 inspiráló és BADASS nő, akik mellett mind csicskának érezhetjük magunkat... JOGOSAN
Forrás Ken Florey Suffrage Collection/Gado / Contributor
TÁRSADALOM FEMINIZMUS IRODALOM NŐNAP TÖRTÉNELEM TÖRTÉNETEK

Fiúk, ideje lenne leszállni a magas lóról és példát venni nőtársainkról!

„A feminizmus az a radikális eszme, mely szerint a nő is ember“ – olvasható a hűtőmön a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) egyesület mágnese, melynek üzenetét jó feministához híven minden nap büszkén ízlelgetem.

Magyarországon 1948 óta ünnepeljük március 8-án a nemzetközi nőnapot. Ilyenkor illik virágot vinni anyának, felhívni a nagyit, a keresztanyut, és valami aprósággal kedveskedni női tanáraidnak. Bár sokan azt hiszik, hogy az egyenjogúság, vagy ennek megbecsülése csokrokban, meg csokoládéban mérendő, sajnos azért nem ez lenne a legideálisabb forgatókönyv. Mindenesetre még 2023-ban is rendkívül sok munka áll társadalmunk feminista csoportjai előtt, hogy végleg megértessék a férfiakkal, hogy a nők nem háztartási gépek, pláne nem lyukak, amiket esténként csak tömni kell.

Forrás Bettmann / Contributor

Ha sokszor elkap az érzés, hogy ebben a férfi uralta világban nőnek lenni a lehető legnagyobb szívás, akkor ez a lista mindenképpen neked szól! A REFRESHER Magyarország most a világ minden pontjáról összeszedett 11 olyan rendkívül zseniális nőt, akiknek társadalmi, tudományos vagy karitatív teljesítményük mellett bármilyen férfihős csak kispályásnak tűnik. A listán mind megtaláljuk a világirodalom nagyjait, de helyet kaptak igazi hétköznapi hősök is.

Antigoné

Általában középiskolai tanulmányaink kezdetén találkozhatunk az ókori görög nő történetével a hellén íróóriás, Szophoklész pennájából. Antigoné talán az irodalmi világ egyik leginspirálóbb női karaktere, aki egymaga testesíti meg, mit is jelent az önfeláldozás.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2 órája

A sztori mindenkinek ismerős lehet: adott egy görög hercegnő (nem mellesleg a vérfertőző Oidipusz lánya), aki képtelen elfogadni, hogy szülővárosának zsarnok királya, Kreón árulónak titulálja fivérét. Miután a fiú holttestét meggyalázzák, Antigoné maga temeti el hőn szeretett testvérét, s minden erejével harcba száll nagybátyja, Kreón ellen, aminek következménye, hogy a lányt meghurcolják.

A régi Hellászban nem volt szokványos, sőt elfogadhatatlannak bizonyult, hogy egy nő ellenszegüljön a férfi tekintélynek – ezért is mondhatjuk, hogy Antigoné a világirodalom egyik legelső ízig-vérig feminista karaktere. Antigoné Kreón parancsaival szembe szállva szilárd akarattal követte saját egyéni meggyőződéseit, és figyelmen kívül hagyta a felsőbb hatalmak fenyegetőzéseit. Felelősséget vállalt tetteiért, és nyíltan lázadt az elnyomó rezsim ellen. A mű végén bekövetkező halálával pedig csak azt nyomatékosítja karaktere, hogy semmi áron nem hódol be a férfiaknak.

Forrás Frederic Leighton: Antigone/ Wikipedia

Sacagawea

Aki kicsit otthon van az Egyesült Államok gyarmatosító történetében, az már találkozhatott Sacagawea (ejtsd: szákádzsávéá) nevével.

A lemhi soson törzshöz tartozó indián nő, azzal írta be magát örökre a történelemkönyvekbe, hogy ő volt az, aki tolmácsként és úti vezetőként elkísérte Meriwether Lewis-t és William Clarkot expedíciójukon az Amerikai Egyesült Államok mai területének nyugati részén. A hírnévhez vezető úton azonban nem egy megaláztatást kellett eltűrnie a nőnek, 13 évesen például egy Toussaint Charbonneau quebeci vadász megvásárolta, így pedig nem csupán a férfi tulajdona, de egyben a felesége is lett.

Kiemelt tartalom
Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? 2024.3.30 11:07

Megoszlanak a nézetek afelől, hogy Sacagawea mennyiben is járult hozzá az expedíció sikerességéhez, Clark feljegyzései azonban mégis arról tanúskodnak, hogy a nő nélkül a két férfi már régen lándzsanyélen találta volna magát: „az indián asszony szavatolta békés szándékainkat azok felé az emberek felé, mert errefelé asszonyok sosem utaznak olyan indiánokkal, akik háborúba készülnek (...). Tolmácsunk, Shabono felesége megbékíti az indiánokat, a férfiakkal utazó asszony a békés szándék jele.“

Az indián nő története nem is bizonyíthatná jobban: a férfiak sehol nem lennének a nők nélkül. Szent Jeromos (a fordítók védőszentje) mellett a tolmácsok és fordítók Sacagawea munkásságát is mélyen tisztelik, s szeptember 30-án, a fordítók nemzetközi napján róla is büszkén megemlékeznek.

Sacagaweát gyakran ábrázolják amint a távolba mutat, felfedve a Nyugat kincseit. Forrás Wikipedia

Ada Lovelace

Az informatikáról a klaviatúra felett görnyedő férfiak jutnak eszedbe? Tesó, hát ezt lehet bársonyba tekerve és legyezővel a kézben is csinálni. Lord Byron angol költő lánya ugyanis a világ első számítógép-programozója volt.

Nyilván, ha női sikerekről van szó, azonnal vitatják a történészek, hogy mennyiben is járult valaki hozzá egy adott találmány megszületéséhez, mégis a közmegegyezés alapján nagyon úgy tűnik, hogy az angol grófnőnek, aki nem mellesleg matematikazseni volt, köszönhetjük ma a gépi kódolás, az informatikai érettségiken előbukkanó C# programozónyelv alapjait.

1842–1843-ban Ada kilenc hónap alatt fordította le Luigi Menabrea olasz matematikus írását Charles Babbage angol tudós új gépének, az Analytical Engine-nek a tervéről. Jegyzeteket is fűzött a műhöz, amelyben részletesen leírta, hogyan lehet Bernoulli-számokat számítani a gép segítségével. Hogy mik is a Bernoulli-számok, abba most inkább nem mennénk bele. Viszont ez is mutatja, hogy Ada mekkora girl boss volt!

Kiemelt tartalom
Szabad-e szeretni egy pedofil férfi érzéseiről szóló könyvet? – Ezért zseniális a Lolita Szabad-e szeretni egy pedofil férfi érzéseiről szóló könyvet? – Ezért zseniális a Lolita 2024.3.23 9:44

Emlékezetét az élet több területén is őrizzük, például a Microsoft-termékek eredetiségét igazoló hologramon az ő képe látható, de az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának hivatalos programozói nyelve is az ő nevét őrzi. Sőt, az intézmény az Ada-nyelv katonai szabvány szerinti azonosítójában (MIL-STD-1815) Ada Lovelace születésének dátumát az iránta való tiszteletből tüntette fel.

Forrás Wikipedia

Judit

A Bibliából ismerős történet a korai középkor óta kedvelt témája a keresztény művészetnek freskókon, padlómozaikokon, bibliai illusztrációkon. 

Mikor az új-babiloni király, Nabukodonozor hadvezérének, Holofernesznek hadai Judit városát ostromzár alá vették, s az éhség és szomjúság már sokakat megölt, a nő úgy döntött, hogy népének sorsát maga veszi kézbe. Holofernesszel elhitette, hogy elárulva honfitársait, az ő győzelmét kívánja támogatni, a vezér meg a nő szépségétől megígézve bízott benne és szabad mozgást engedett neki a katonai tábor és a város között.

Ez a döntés vezetett Judit hősies győzelméhez, hiszen egy este, amikor Holofernesz magáévá akarta tenni a nőt, Judit kicselezve ahadvezért, álomba itatta. A férfi amint elaludt, Judit karddal levágta fejét, és szolgálójával együtt visszatért a városba, ahol ki is tűzte a várfal tetejére. Judit konkrétan egymaga állított meg egy egész hadsereget, s győzelméhez maga a férfiúi bárgyúság segítette hozzá, hiszen Holofernesz nem látott a nagyszerű asszonyban semmi többet, mint egy csinos nőt.

Forrás Jules Ziegler: Judith aux portes de Béthulie/ Wikipedia

Salkaházi Sára

Boldog Salkaházi Sára élettörténete több tucat könyv alapjait képezhetné. A Kassán született Sára a családi visszaemlékezések szerint már gyerekként rendkívül éles eszűnek és bátornak bizonyult. Sokat háborúsdizott a fiúkkal és számtalanszor össze is verekedett velük.

Kiemelt tartalom
A könyvsorozat, amit lenyomott Rowling, pedig talán még jobb is, mint a Harry Potter – Ismerjétek meg Percy Jacksont A könyvsorozat, amit lenyomott Rowling, pedig talán még jobb is, mint a Harry Potter – Ismerjétek meg Percy Jacksont 2024.3.17 10:29

Az I. világháború utáni nemzeti és társadalmi letargiában Sára többször váltott hivatást. Dolgozott tanítónőként, testvére kalapüzletében eladóként, majd az újságírásban lelte meg szenvedélyét. Budapest utcáit nadrágban kóricáló Sára életének erről az időszakáról így ír naplójában: „Önállóság, cigaretta, kávéház, csavargás a nagyvilágban hajadonfőtt, zsebredugott kézzel, friss vacsora egy kis kocsmában, cigányzene...“

Miután kikosarazza vőlegényét mondván, hogy ő túl önálló személyiség ahhoz, hogy életét egy férfihoz kösse, a vallásban teljesedik ki. 1941 februárjától a Katholikus Dolgozó Nők és Leányok Szövetségének országos vezetője és a mozgalom lapjának szerkesztőjeként dolgozik.

Mégis, amiért érdemes Salkaházi Sára emlékezetét továbbvinni, az a II. világháború véres eseményeihez, azon belül is a zsidó üldöztetéshez köthető. 

1944. december 27-én a nyilasok körülzárták a Bokréta utcai munkásnőotthont, amely akkor már Sára testvér vezetése alatt állt. Zsidók után kutattak, s a nő kikerülhette volna a letartóztatást, de nem tette meg. Mint az otthon felelős vezetőjét, őt is elhurcolták, s egy szemtanú szerint még aznap este mezítelenre vetkőztetve hat másik nőtársával együtt a jeges Dunába lőtték a Szabadság-híd pesti hídfőjénél. A kivégzés előtti percben Sára testvér gyilkosai felé fordulva letérdepelt, és égre emelt tekintettel nagy keresztet vetett magára.

Boldog Salkaházi Sára mindent megtett, hogy segítse a fasiszta rezsim elől menekülő zsidókat. Mintegy ezer ember köszönheti életét a munkásnőotthon dolgozóinak, közülük közel száz személy vallja, hogy közvetlenül Sára testvérnek személyesen.

Forrás kosice.korzar.sme.sk

Cecey Éva

Gárdonyi Géza Egri csillagok című történelmi regénye sok kis hatodikosnak okozhatott álmatlan éjszakát eposzi hosszúságával és oldalakon átívelő csatajeleneteivel. Ám túl az ágyúdübörgésen, meg Jumurdzsák folyamatos vekengésein, az író igazán menő irodalmi karaktereket hagyott a magyar utókor számára. Közülük is talán a legmenőbb a kis Vicuska, azaz Cecey Éva.

Kiemelt tartalom
Magyarországon nőnek lenni vegyes fogadtatású tragikomédia – szubjektív vallomás a nőnap margójára Magyarországon nőnek lenni vegyes fogadtatású tragikomédia – szubjektív vallomás a nőnap margójára 2024.3.8 19:26

Azontúl, hogy Vicuska szinte már a történet első pillanatától kezdve húzogatta a török katonák hosszú s pedert bajszát, szerelmét, Bornemissza Gergelyt a legveszélyesebb kalandokba is hűen követte. A lány töröknek öltözött, olasz muzsikusnak, nem egyszer férfinak, szűk alagutakat megjárva kereste férjét és gyermekét, a harcból is kivette a részét. Nincs az a helyzet, amihez ne tudna adaptálódni, s mindehhez még gyors észjárás is társul.

Cecey Éva megmutatta már gyerekként nekünk, hogy ha szeretteink bajban vannak, nincs az a veszély, amit ne vállalnánk értük.

Cecey Éva karakterét az 1968-as filmadaptációjában a 2021-ben elhunyt Venczel Vera alakította. Forrás Egri csillagok/ Mafilm Játékfilmstúdió

Queen Nanny

Queen Nanny, vagy Nanny of the Maroons a 18. században a jamaicai maroonok (rabszolgák, akik gazdájuktól megszökve saját településeket hoztak létre), a Windward Maroons-ok vezetője volt. A század elején Nanny irányításával a Windward Maroons több éven át gerillaháborút vívott a brit hatóságok ellen a jamaikai gyarmatterületeken, amit később a történelem az első maroon háború néven jegyzett fel.

A róla szóló ismeretek nagy része szájhagyomány útján létezik, mivel kevés szöveges emlék maradt fenn személyéről. Ám a legenda szerint  Queen Nanny a nyugat-afrikai ország, a mai Ghána területén született az asantéknál és soha nem került rabszolgasorba. Hogy miként jutott Jamaica szigetére, a mai napig vita tárgyát képezi, mindenesetre jelenléte nem kis bosszúságot okozott a területen állomásozó és kizsákmányoló brit hatóságoknak. 

Kiemelt tartalom
9 badass női karakter a világirodalomból, akik mellett a legtöbb férfi farka eltörpül 9 badass női karakter a világirodalomból, akik mellett a legtöbb férfi farka eltörpül 2024.3.7 20:20

Az általa vezetett összecsapások sikeressége egyrészt katonai kiképzésében rejlett: Nanny a gerilla-harcművészet mindentudója volt. A férfikatonák mégsem ismerhették el, hogy vereségük okát egy nő kiváló stratégiai képességében kellene keresniük, ezért gyorsan természetfeletti erőkkel ruházták fel az asszonyt mondván, hogy fekete mágiával igézi meg harcos katonáit.

Nanny tényleg annyira kiváló stratégának számított, hogy a gyarmatosítók nem tudták igájuk alá hajtani, ezért a britek békét kértek, és 1740. április 20-án a Brit Birodalom államilag szentesített szabadságot biztosított a maroonoknak, és 500 hold földet adott Nanny-nek és követőinek. A földadományból épült falu, Moore Town még ma is áll.

1975-ben a jamaicai kormány Nannyt az egyetlen női nemzeti hőssé szentelte fel, ezzel is megemlékezve vezetői, katonai képességeire. Ezenfelül az ő képe szerepel a jamaicai 500 dolláros bankjegyen is, amelyet a jamaicai szlengben konzekvensen Nannynek hívnak.

Forrás blackmoneyexhibit.com

Nóra

Ha felsorakoztatjuk a világirodalom legkirályabb feminista karaktereit, vétek lenne nem szólni Henrik Ibsen norvég író 1879-ben íródott Nóra, vagy Babaházként is ismert drámájáról.

A történet egy látszólag tökéletes házaspárról szól. Nóra és Helmer szeretik egymást, s gyakorlatilag megvan mindenük, ami kell: pénz, pozíció, gyerekek, bár a pénz és a pozíció inkább Helmeré, Nórának maradnak a gyerekek. Azonban amikor Helmer tudomására jut, hogy Nóra a férje egészségének megmentése érdekében egyszer kölcsönt vett fel egy banktól, a megértés legcsekélyebb szándéka nélkül taszítja el feleségét magától. Bár a férfi életét köszönheti a nőnek, Helmert ez egy cseppet sem érdekli, kvázi férfiúi hiúságában sértették meg. Nóra ekkor jön rá, hogy házassága nem igazi szövetség, Helmer amúgy is csak egy dísztárgynak tekinti, gyakorlatilag semmibe veszi. S miután jól kiosztja a férjét, s tudomására hozza, hogy nélküle egy fabatkát sem ér, összecsomagol, és gyerekeit hátrahagyva, elhagyja családját.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Mennyit tudsz a második világháborúról? REFRESHER-KVÍZ: Mennyit tudsz a második világháborúról? 2024.2.11 9:33

Nórát gyakran érik társadalmi és irodalmi kritikák anyai mivoltának semmibe vétele miatt. Mégis, ami itt igazán fontos és ez az indok, amiért Nórát tekinthetjük a színházi világ talán legelső igazi feminista karakterének, hogy saját boldogságát helyezi előtérbe, és nem hajlandó elviselni, hogy ne kezelje férje őt egyenlő partnerként.

A 2016-ban bemutatott Nóra - karácsony Helmeréknél című színmű főszereplőjét Ónodi Eszter alakította. Forrás Katona József Színház

Sylvia Plath

„Az van, hogy még a gondolatát is utálatosnak találom, hogy bármilyen módon kiszolgáljam a férfiakat. A magam izgalmas gondolatait akarom írásra diktálni.“ (saját fordítás)

Sylvia Plath amerikai írónő nevét gyakorta Az üvegbúra (The Bell Jar) című regénye végett szoktuk emlegetni, mely nem csupán a popkultúra szerves részét képezi, de alapvető irodalmi műnek számít a modernkori pszichológiai tanulmányokban is. A fentebb idézett részlet szintén az írásból származik, bár érdemes megjegyezni, hogy Plath nem csupán regényíró, hanem kiváló költő is volt. Melankolikus alkotásaiban gyakorta megjelennek gondolatai a női kérdésről, az emancipációról, így munkássága elválaszthatatlan a feminista irodalomtól.

Ahogy az ismeretes, sikerének gyümölcsét Sylvia soha nem élvezhette ki. Halála gyakorlatilag egy pszichiátriai műhiba, depressziójának gyógyszeres félrekezelésének következménye, mely odáig vezetett, hogy 1963 február 11-én öngyilkosságot követett el. Fejét a konyhai sütőbe dugta és gázba fojtotta bánatát.

Kiemelt tartalom
A női divat felszabadítója, zsarnok és náci kollaboráns: Ki volt valójában Coco Chanel? A női divat felszabadítója, zsarnok és náci kollaboráns: Ki volt valójában Coco Chanel? 2024.2.4 11:02

Művészetének, és sajnos korai halálának köszönhetően rendkívül sokat fejlődött a depressziós zavarok orvosi kezelése. Műveit manapság már nem csupán papírformátumban élvezhetjük, de igen gyakran színpadra is viszik, így könnyen elcsíphetünk egy Az üvegbura színmű változatát hazánk bármelyik pontján.

Forrás projectacademy.nsw.edu.au

Nasztaszja Filippovna

Talán az orosz írógéniusz, Fjodor Dosztojevszkij által valaha megalkotott legikonikusabb női karakter, A félkegyelmű című regény egyik központi alakja, Nasztaszja Filippovna. 

A lány hánytatott sorsáról már közvetlenül a mű első felében részletes leírást kapunk: szülei korán meghaltak, így egy mocskosul gazdag üzletember, Tockij gyámsága alá kerül, aki bár pénzt nem sajnálva tanítatta, neveltette Nasztaszját, időről időre a lány báját kihasználva erőszakot követ el rajta. Nasztja végképp megundorodva magától, s már maguktól a férfiaktól is, csak önnönmagát tudja okolni, savanyú lesz és kegyetlen, s bosszúra szomjazik.

Így esett, hogy a történet egy pontján nagyobb társaság előtt felfedi, jótevője milyen gaztetteket követett el rajta. És bár Tockij a nő megbocsátásáért könyörög, Nasztaszja nem áll meg itt. Tudomására jutva, hogy a férfi, akit neki férjnek szánt gyámja, csupán hatalmas hozományáért venné el, de egyébként – saját bevallása szerint – mindent elkövetne, hogy megkeserítse a életét, a szerelméért kínált százezer rubelt tartalmazó pénzköteget kandalóba veti, égő hasábok közé. A pénzsóvár férjjelöltnek, Ganyának pedig felajánlja: ha a tűzbe nyúl a pénzért, az övé lehet, de egyébként biztosan nem megy hozzá. 

Kiemelt tartalom
OFF BEAT ECHO: Hova tűntél a zajban? - Erre a válaszra keresi a kérdést OIEE és Sena a Trafóban OFF BEAT ECHO: Hova tűntél a zajban? - Erre a válaszra keresi a kérdést OIEE és Sena a Trafóban 2024.1.5 14:06

Az ő története hűen mutatja, hogy szabadságunkat, szuverenitásunkat semmi pénzért ne adjuk el. Ezenfelül soha ne féljünk szembe szállni azokkal, akik módszeresen bántanak minket.

Julija Boriszova az eddig elkészült regényadaptációk talán legjobb Nasztaszja Filippovnája. Forrás Идиот/ Mosfilm

Ng Mui

Ng Mui, vagy Wu Mei, egyike volt a legendás Öt Vénnek, aki túlélte a kínai Dengfengben található Shaolin templom lerombolását a 17. században.

A legenda szerint Csing császár ezt a templomot állítólagos dinasztia-ellenes tanokkal vádolta meg, így annak lerohanását rendelte el.

A templom elleni brutális és véres támadást azonban öten mégis túlélték, akiket az utókor az Öt Vénnek keresztelt el. 

Ezeknek a Véneknek tulajdonítják a kínai harcművészetek megszületését, valamint elterjesztését egész Kínában. Közülük, a források szerint, Ng Mui volt a legképzettebb és a legtehetségesebb, akinek a kung fu legismertebb, legnépszerűbb irányzatait is köszönhetjük egyben, melyeket napjainkban milliók követnek: a sárkány-stílust, a hun gart, a wǔ méi pàit, a tibeti fehér darut és a híres wing chun-t is.

Kiemelt tartalom
Kilenc férjet fogyasztott el Gábor Zsazsa, a díva, aki (nem csak) arról volt híres, hogy híres Kilenc férjet fogyasztott el Gábor Zsazsa, a díva, aki (nem csak) arról volt híres, hogy híres 2023.12.18 18:28

Az írásos emlékek arról tanúskodnak, hogy Ng Mui legyőzhetetlen volt, és bármely férfi, aki elé állt, reszketve eliszkolt, mintsem szembe szálljon a harcossal.

Forrás nationalgeographic.co.uk