2023.2.28 13:10
Olvasási idő 3:14
Kovács M. Dávid

KLIPPREMIER: Varga Zsuzsa egy Twin Peakst idéző rejtéllyé változik a legújabb videójában

KLIPPREMIER: Varga Zsuzsa egy Twin Peakst idéző rejtéllyé változik a legújabb videójában
Forrás Varga Zsuzsa
ZENE INTERJÚ MAGYAR ZENE PREMIER VARGA ZSUZSA

A "Te beszéled a nyelvemet" című számával Varga Zsuzsa is bejutott A Dal idei mezőnyébe. A számhoz készült videót nálunk láthatjátok először, a megjelenés apropóján pedig a zenészt is elcsíptük néhány kérdésre.

Nem sokkal azután, hogy Varga Zsuzsa január végén kihozta a Szusizsu című, háromszámos anyagát, az énekesnő újabb dallal jelentkezett, amellyel immár a szélesebb közönség is megismerheti őt dalszerzőként.

Te beszéled a nyelvemet című szerzeményt ugyanis A Dal idei mezőnyébe is beválogatták, így olyan előadók számai mellett versenyezhet a legjobb magyar slágernek járó címért, mint Kocsis Tibor, az Anahit, a Junkies frontembereként ismert Szekeres András vagy Ganxsta Zolee és Takács Vilkó Dos Diavolos nevű duója.

A Dal tétje ugyan eredetileg az volt, hogy melyik hazai előadó képviselheti az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ám miután 2019 végére kiderült, hogy Magyarország nem indít többé jelöltet az Eurovízión, a közmédiás műsor már csupán dalversenyként fut, a győzteseknek pedig fesztiválfellépéseket és médiamegjelenéseket ígér.

Varga Zsuzsát egykor a Venus együttes énekesnőjeként ismerte meg az ország, az utóbbi időkben azonban már inkább a jóval önazonosabb szólómegjelenései és a Stopsonic nevű triója kapcsán hallhattunk róla. A legutóbbi anyaga a január végére időzített, alig egyhónapos Szusizsu volt, amelyet a Te beszéled a nyelvemet című klipdal követ.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Olivia Rodrigo, Shakira, Carson Coma és Galaxisok a hét megjelenései között Playback Péntek: Olivia Rodrigo, Shakira, Carson Coma és Galaxisok a hét megjelenései között 2024.3.22 18:32

A számhoz Ungváry Oscar rendezett klipet, akivel a Dodo név alatt zenélő Lacziko Succhiatti Dominik hozta össze a dal szerzőjét és előadóját. A Kolozsváron tanuló filmes így nyilatkozott a szám videójáról: 

A klip koncepciója egy mágikus, onirikus (álomszerű) tér, ahol Zsuzsa mint egy mindent látó, mindenre ható jelenség irányítja, vezeti a három szereplőt, ezzel játékra hívva őket. Civilben mennek be ebbe az univerzumba, és ott egy sajátos nyelvet alakítanak ki, testbeszéddel, mozgással metakommunikálva.

Közben végig érzik Zsuzsa jelenlétét, és a klip második felében már öntudatra ébredve, különféle eszközökkel keresik vele a kapcsolódást, amíg meg nem találják. A klip utolsó snittje egyféle ébredés ebből a szürreális világból.“

A Te beszéled a nyelvemet klipjét itt tudjátok megnézni:

Varga Zsuzsa a klip keddi megjelenése kapcsán válaszolt a REFRESHER Magyarország kérdéseire.

Te beszéled a nyelvemet alig egy hónappal a Szusizsu EP után érkezik. Mit kell tudnunk a dalról, és hogyhogy nem az EP-n jelent meg?

Még tavaly írtam ezt a dalt, de nem fért fel a táncos és szemtelen Szusizsu EP-re. A Te beszéled a nyelvemet kedves és intim – olyan, mint amikor valakinek a fülébe suttogsz bizalmasan valami fontosat. Másrészt nagyon szeretném, ha ez a szám sokkal több helyre eljutna, ezért jelentkeztem a 2023-as A Dalba, ahonnan nemrég azt a hírt kaptam, hogy benne vagyok a legjobb negyvenben. Ez azért is nagy szám, mert szerzőként is bemutatkozhatom nagyobb közönség előtt.

Hogyan találtatok egymásra Ungváry Oscar rendezővel? Ez az első közös munkátok?

Két éve ismerkedtem meg Dodóval, a Nagyvárad-London tengelyen mozgó producerrel, akivel készíttettünk pár kollabot az ő anyagaira, aztán az alakuló kreatív csapatával, a BrainChilddal csináltunk egy klipet a tavalyi, A bánat elhagy című számomra. Behozott más fiatal alkotókat, és bemutatott a Kolozsváron filmesnek tanuló Oscarnak.

Hol forgott a videó? Mi alapján választottatok helyszínt?

Két napig forgattunk, az egyik helyszín az egyik budapesti alkotóműhely, a Nyolcésfél – kiemelten az Expo Studio – volt. Nagyon tetszett a letisztult, fehér enteriőr, ami jól ellenpontozta a beton- és vaselemeket, amelyek közt már a második napon, az egykori nagy taxiállomás ipari területén forgattunk. Az egykor szervizként működő főépület teteje nemrég leégett, így izgalmas tér lett a szabad éggel – csúcsrendesek voltak, hogy be-, illetve kiengedtek minket oda.

Mi volt a klip koncepciója?

A dal arról szól, hogy milyen fontos, ha tudunk valakivel kapcsolódni. Nem csak a beszéd áll rendelkezésünkre, rengeteg csatornánk, érzésünk és „bármilyen közös nyelv” megteszi. Ez igazi mély élmény tud lenni, ami számomra az egyik legfontosabb megélés.

Kiemelt tartalom
PREMIER: A hiphopban is kipróbálja magát a Damara zenekar, hallgasd meg, hogy megy nekik! PREMIER: A hiphopban is kipróbálja magát a Damara zenekar, hallgasd meg, hogy megy nekik! 2024.3.22 10:00

Oscar első pillanattól tudta, hogy kortárs táncosokat hív, gesztusnyelvet használunk majd – hihetetlen inspiráló volt Oberfrank Réka koreográfussal és táncostársaival dolgozni.

Én egy „fekete árnyékként” vagy inkább egy pozitív megérzésként, jótündérként elgondolkodtató tanácsokkal terelem és vigyázom a zaklatott, mindig rohanásban és keresésben, éjszakákból nappalokba átvergődő szereplők kalandjait.

Hogy zajlott a forgatás?

Mivel sok képet akartunk felvenni, ráadásul éjjel és nappal is forgott a kamera, nagyon fegyelmezetten, koncentrálva ment a munka. Számomra maga a közös tánc és mozgás egy megerősítés volt, hogy amiről a dalban beszélek, működik. Volt részemről idegeskedés, izgulás, de Oscar és a stáb többi tagja nagyon nyugodtan és meggyőzen végezték a dolgukat.

A Nyolcésfél legfelső emeletén épp forgott az utolsó jelenet, pici füstöt használtunk, amikor megszólalt az épületben egy borzasztóan hangos füstriasztó szirénája, ami nem akart elállni.

Lelifteztem a földszintre és egy összezavarodott – mint kiderült, csak pár napja ott dolgozó – portással találkoztam, aki tanácstalanul állt egy füzettel a fali kapcsolódoboz előtt. Átvettem a füzetet, és magam sem tudom, hogy, de megállítottam a szirénázást, aztán felmentem a többiekhez, és szóltam, hogy szerintem végeztünk.

Hogy folytatódik az életed és a karriered a klip megjelenése után?

Drukkoljatok nekem márciusban, mert szeretnék minél tovább eljutni A Dalban! Aztán tavasszal és nyáron több helyen is látható leszek élőben, ami elmondhatatlan boldogság számomra, ezekhez elkezdtük összerakni a műsort, és már próbálunk is. És persze úgysem bírom ki, hogy a bulikon ne legyenek vadiúj számok, épp egy femináci számot szépítgetek, meg van egy hibrid drum and bass ötletem is, amivel játszadozom mostanában.