2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
Kovács M. Dávid
2023.2.28 13:10
Olvasási idő  3:14

KLIPPREMIER: Varga Zsuzsa egy Twin Peakst idéző rejtéllyé változik a legújabb videójában

A "Te beszéled a nyelvemet" című számával Varga Zsuzsa is bejutott A Dal idei mezőnyébe. A számhoz készült videót nálunk láthatjátok először, a megjelenés apropóján pedig a zenészt is elcsíptük néhány kérdésre.

Kovács M. Dávid
2023.2.28 13:10 Olvasási idő  3:14
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
KLIPPREMIER: Varga Zsuzsa egy Twin Peakst idéző rejtéllyé változik a legújabb videójában
Forrás: Varga Zsuzsa;

Nem sokkal azután, hogy Varga Zsuzsa január végén kihozta a Szusizsu című, háromszámos anyagát, az énekesnő újabb dallal jelentkezett, amellyel immár a szélesebb közönség is megismerheti őt dalszerzőként.

 

Te beszéled a nyelvemet című szerzeményt ugyanis A Dal idei mezőnyébe is beválogatták, így olyan előadók számai mellett versenyezhet a legjobb magyar slágernek járó címért, mint Kocsis Tibor, az Anahit, a Junkies frontembereként ismert Szekeres András vagy Ganxsta Zolee és Takács Vilkó Dos Diavolos nevű duója.

 

A Dal tétje ugyan eredetileg az volt, hogy melyik hazai előadó képviselheti az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ám miután 2019 végére kiderült, hogy Magyarország nem indít többé jelöltet az Eurovízión, a közmédiás műsor már csupán dalversenyként fut, a győzteseknek pedig fesztiválfellépéseket és médiamegjelenéseket ígér.

 

Varga Zsuzsát egykor a Venus együttes énekesnőjeként ismerte meg az ország, az utóbbi időkben azonban már inkább a jóval önazonosabb szólómegjelenései és a Stopsonic nevű triója kapcsán hallhattunk róla. A legutóbbi anyaga a január végére időzített, alig egyhónapos Szusizsu volt, amelyet a Te beszéled a nyelvemet című klipdal követ.

A számhoz Ungváry Oscar rendezett klipet, akivel a Dodo név alatt zenélő Lacziko Succhiatti Dominik hozta össze a dal szerzőjét és előadóját. A Kolozsváron tanuló filmes így nyilatkozott a szám videójáról: 

 

 

A klip koncepciója egy mágikus, onirikus (álomszerű) tér, ahol Zsuzsa mint egy mindent látó, mindenre ható jelenség irányítja, vezeti a három szereplőt, ezzel játékra hívva őket. Civilben mennek be ebbe az univerzumba, és ott egy sajátos nyelvet alakítanak ki, testbeszéddel, mozgással metakommunikálva.

 

Közben végig érzik Zsuzsa jelenlétét, és a klip második felében már öntudatra ébredve, különféle eszközökkel keresik vele a kapcsolódást, amíg meg nem találják. A klip utolsó snittje egyféle ébredés ebből a szürreális világból.“

 

A Te beszéled a nyelvemet klipjét itt tudjátok megnézni:

 

 

Varga Zsuzsa a klip keddi megjelenése kapcsán válaszolt a REFRESHER Magyarország kérdéseire.

 

Te beszéled a nyelvemet alig egy hónappal a Szusizsu EP után érkezik. Mit kell tudnunk a dalról, és hogyhogy nem az EP-n jelent meg?

Még tavaly írtam ezt a dalt, de nem fért fel a táncos és szemtelen Szusizsu EP-re. A Te beszéled a nyelvemet kedves és intim – olyan, mint amikor valakinek a fülébe suttogsz bizalmasan valami fontosat. Másrészt nagyon szeretném, ha ez a szám sokkal több helyre eljutna, ezért jelentkeztem a 2023-as A Dalba, ahonnan nemrég azt a hírt kaptam, hogy benne vagyok a legjobb negyvenben. Ez azért is nagy szám, mert szerzőként is bemutatkozhatom nagyobb közönség előtt.

 

Hogyan találtatok egymásra Ungváry Oscar rendezővel? Ez az első közös munkátok?

Két éve ismerkedtem meg Dodóval, a Nagyvárad-London tengelyen mozgó producerrel, akivel készíttettünk pár kollabot az ő anyagaira, aztán az alakuló kreatív csapatával, a BrainChilddal csináltunk egy klipet a tavalyi, A bánat elhagy című számomra. Behozott más fiatal alkotókat, és bemutatott a Kolozsváron filmesnek tanuló Oscarnak.

 

Hol forgott a videó? Mi alapján választottatok helyszínt?

Két napig forgattunk, az egyik helyszín az egyik budapesti alkotóműhely, a Nyolcésfél – kiemelten az Expo Studio – volt. Nagyon tetszett a letisztult, fehér enteriőr, ami jól ellenpontozta a beton- és vaselemeket, amelyek közt már a második napon, az egykori nagy taxiállomás ipari területén forgattunk. Az egykor szervizként működő főépület teteje nemrég leégett, így izgalmas tér lett a szabad éggel – csúcsrendesek voltak, hogy be-, illetve kiengedtek minket oda.

 

Mi volt a klip koncepciója?

A dal arról szól, hogy milyen fontos, ha tudunk valakivel kapcsolódni. Nem csak a beszéd áll rendelkezésünkre, rengeteg csatornánk, érzésünk és „bármilyen közös nyelv” megteszi. Ez igazi mély élmény tud lenni, ami számomra az egyik legfontosabb megélés.

Oscar első pillanattól tudta, hogy kortárs táncosokat hív, gesztusnyelvet használunk majd – hihetetlen inspiráló volt Oberfrank Réka koreográfussal és táncostársaival dolgozni.

 

Én egy „fekete árnyékként” vagy inkább egy pozitív megérzésként, jótündérként elgondolkodtató tanácsokkal terelem és vigyázom a zaklatott, mindig rohanásban és keresésben, éjszakákból nappalokba átvergődő szereplők kalandjait.

 

Hogy zajlott a forgatás?

Mivel sok képet akartunk felvenni, ráadásul éjjel és nappal is forgott a kamera, nagyon fegyelmezetten, koncentrálva ment a munka. Számomra maga a közös tánc és mozgás egy megerősítés volt, hogy amiről a dalban beszélek, működik. Volt részemről idegeskedés, izgulás, de Oscar és a stáb többi tagja nagyon nyugodtan és meggyőzen végezték a dolgukat.

 

A Nyolcésfél legfelső emeletén épp forgott az utolsó jelenet, pici füstöt használtunk, amikor megszólalt az épületben egy borzasztóan hangos füstriasztó szirénája, ami nem akart elállni.

 

Lelifteztem a földszintre és egy összezavarodott – mint kiderült, csak pár napja ott dolgozó – portással találkoztam, aki tanácstalanul állt egy füzettel a fali kapcsolódoboz előtt. Átvettem a füzetet, és magam sem tudom, hogy, de megállítottam a szirénázást, aztán felmentem a többiekhez, és szóltam, hogy szerintem végeztünk.

 

Hogy folytatódik az életed és a karriered a klip megjelenése után?

Drukkoljatok nekem márciusban, mert szeretnék minél tovább eljutni A Dalban! Aztán tavasszal és nyáron több helyen is látható leszek élőben, ami elmondhatatlan boldogság számomra, ezekhez elkezdtük összerakni a műsort, és már próbálunk is. És persze úgysem bírom ki, hogy a bulikon ne legyenek vadiúj számok, épp egy femináci számot szépítgetek, meg van egy hibrid drum and bass ötletem is, amivel játszadozom mostanában.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Varga Zsuzsa
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra