2022.11.7 16:32
Olvasási idő 4:34
Szécsi Krisztián

Helyzetjelentés a húspiacról: megéri ennyit fizetni a randiappokért?

Helyzetjelentés a húspiacról: megéri ennyit fizetni a randiappokért?
Forrás Fotó: Bloomberg / Contributor/ Getty Images
TECH-TUDOMÁNY RANDIZÁS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
 • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
 • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
 • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Nem elég, hogy ebben a gazdasági helyzetben egy kellemes randi alkalmával könnyen deficitbe kerülhetünk, még a társkereső appok is azon vannak, hogy minél több zsét gomboljanak le rólunk.

Manapság másról se hallunk csak dráguló energiaárakról, dráguló élelmiszerekről. Ám ki gondolta volna, hogy a globális gazdasági válság eléri kedvenc húzogatós játékunkat is, mint mondjuk a Tindert vagy más randiappokat? Nyugalom, nem mintha a társkereső szcénát komolyabban befolyásolná a gazdasági recesszió.


A Match Grouphoz tartozó Tinder esetében például a nyári időszakban 7%-os emelkedést figyelhettünk meg a felhasználók körében, így pedig az azt lefedő negyedév árbevétele elérte a 810 millió dollárt, szóval nem úgy tűnik, hogy egykönnyen lemondanánk a jó kis matchekről. Pedig érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy tulajdonképpen mit is kapunk a randiappos előfizetésekért, pláne mennyi pénzért.

Magyarországon jelenleg a heteroszexuálisok körében a Tinder és a Badoo számít a legnépszerűbb randiappnak. 2021-es adatok alapján a Tinder összesen körülbelül 10 500, míg a Badoo 10 300 letöltéssel zárta az évet (hogy ebben hogyan oszlanak meg a hetero- és homoszexuális felhasználók, vagy hogy beleszámítódik-e, ha valaki letörli, majd újratelepíti az appot, nem derül ki), ám butaság lenne megfeledkezni a Bumble-ről, ami egy egészen új csavart vitt a randizás világába (itt bizony a nők joga a kezdeményezés) és a tavalyi évét megközelítőlegesen 3000 letöltéssel koronázta, szóval viszonylag felkapottnak számít. Ezenfelül a Randivonal és a Párom.hu is ott van a leggyakrabban használt társkereső alkalmazások között hazánkban. Színtiszta LMBTQ-appoknál azonban még mindig a Grindr és a Gay Romeo dominál, bár ezeknek az oldalaknak a felhasználókkal kapcsolatos statisztikái nem elérhetőek az interneten.

Oké, felhasználók vannak, valószínűleg nem mennek csődbe ezek a cégek. Viszont a fő kérdés: mit is kapunk a pénzünkért?

Forrás Fotó: SOPA Images / Contributor/ Getty Images

A Tinderen jelenleg 3 csomag érhető el az ingyenes verzió mellett: Tinder Plus, Tinder Gold és a Tinder Platinum. Ezeket 1 vagy 6 hónapra, de akár 1 teljes évre is megvásárolhatjuk. Nyilván minél magasabb szolgáltatást veszünk az adott pillanatban, annál nagyobb kedvezményt ad a cég is, így akár az 1 hónapos előfizetési árnak a 60%-át is megspórolhatjuk.

 • Plus (1 hónapos előfizetés: 5790 HUF): korlátlan lájklehetőség; kor és helyzetmegjelölés elrejtése; inkognitó mód; Tinder útlevél – helyzetmegjelölés megadása a világ bármely pontjára; korlátlan visszatekerési lehetőség a profilok között; reklámmentesség
 • Gold (1 hónapos előfizetés: 9790 HUF): a Tinder Plus-csomagba foglaltak; láthatóvá válik, hogy kik is lájkolták a profilodat; havi 1 profil-boost – a Tinder-algoritmus előbbre helyezi a fiókodat másokénál 30 percen keresztül; heti 5 szuperlájk – a kiszemelted értesítést kap róla, hogy kedveled a profilját
 • Platinum (1 hónapos előfizetés: 11 490 HUF): a Tinder Gold-csomagba foglaltak; párba állás előtti üzenetküldés; rangsorolt lájkok; az elmúlt 7 nap lájkolt profiljainak listája.
Forrás Fotó: Thomas Trutschel / Contributor/ Getty Images

A Badoo által biztosított két csomag: Badoo Premium és Badoo Premium Plus. A szolgáltatásba foglaltak gyakorlatilag lefedik a Tinder által nyújtottakat, itt viszont lehetőségünk nyílik 1 heti és 3 havi előfizetés vásárlására is.

 • Premium (1 hónapos előfizetés: 2690 HUF): láthatóvá válik, hogy kik is lájkolták a profilodat; profil-boost a hétszeres esély érdekében; korlátlan visszatekerési lehetőség a profilok között; korlátlan filterhasználat; láthatóvá válik, hogy ki rakott a kedvencei közé; inkognitó mód
 • Premium Plus (1 hónapos előfizetés: 13 490 HUF): a Badoo Premium-csomagba foglaltak; párba állás előtti üzenetküldés; napi 1 szuperlájk; láthatóvá válik, hogy olvasták-e az üzenetedet.
Forrás Fotó: SOPA Images / Contributor/ Getty Images

Nem túl meglepő, ha azt mondjuk, hogy a Bumble is ugyanarra a sémára épül, mint az előző kettő társkereső applikáció. Szintén két előfizetést biztosít a cég, azonban egy fontos különbség, hogy nem lehet 1 évre csomagot vásárolni.

 • Boost (1 hónapos előfizetés: 3990 HUF): korlátlan lájklehetőség; heti 1 spotlight – a Bumble-algoritmus előbbre helyezi a fiókodat másokénál 30 percen keresztül; heti 5 szuperlájk; párba állás esetén több időt adhatsz a partnerednek válaszadásra (a Bumble-ön egy idő után, ha pang a beszélgetés, automatikusan szétszed titeket a rendszer); újramatchelés; korlátlan visszatekerési lehetőség a profilok között
 • Premium (1 hónapos előfizetés: 7990 HUF): a Bumble Boost-csomagba foglaltak; korlátlan filterhasználat; inkognitó mód; helyzetmegjelölés megadása a világ bármely pontjára; láthatóvá válik, hogy kik is lájkolták a profilodat
Forrás Fotó: SOPA Images / Contributor/ Getty Images

Végezetül kicsit kukkantsunk be a melegek világába is, mert itt bizony jelentősen más árakkal fogunk találkozni. A Tinderhez hasonlóan az elmúlt években hihetetlen nagy a popkulturális befolyása lett a Grindr-nek. Az előző appokhoz képest itt annyi a különbség, hogy a profilok mindenképpen fixek és, hacsak le nem tiltanak, látod  a tartózkodási helyedhez képest a 100 legközelebb lévő profilt, szóval itt nem kell jobbra vagy balra húzogatni. Az oldal által nyújtott Xtra csomagot 1 vagy 3 hónapra, végezetül 1 teljes évre is meg lehet vásárolni, viszont az Unlimited-verziót havonta meg kell hosszabbítani.

 • Xtra (1 hónapos előfizetés: 7990 HUF): 600 profil feloldása; reklámmentesség; korlátlan filterhasználat; helyzetmegjelölés megadása a világ bármely pontjára; előre megírt mondatok rögzítése; profilok megjelölése, akikkel már beszélgettél
 • Unlimited (1 hónapos előfizetés: 15 290 HUF): korlátlan profilmegtekintés; reklámmentesség; láthatóvá válik, hogy kik nézték meg a profilodat; korlátlan filterhasználat; helyzetmegjelölés megadása a világ bármely pontjára; eltűnő képek küldése; inkognitó mód; üzenetvisszavonás; előre megírt mondatok rögzítése; profilok megjelölése, akikkel már beszélgettél; üzenetfordítása.

Körülbelül mindenhol ugyanazt kapjuk, bár az árak meglehetősen változatosak.

Ez egyrészt függ az applikáció népszerűségétől is, hiszen ha többen használják, nagyobb eséllyel találod meg életed szerelmét. A Tinder egyébként valószínűsíthetően azért is számít drágább randiappnak, mert egy kvázi exkluzív környezetet próbál így biztosítani felhasználóinak, ha már a maga 57 milliós regisztrált profiljával a nem kis vörös lángos cég számít a legfelkapottabb társkereső oldalnak a világon (az első helyen a Badoo áll 468 millió felhasználóval, amiből havonta 60 millió profil számít aktívnak).

Érdemes emellett megemlíteni, hogy az elmúlt években a Tinder már többször is botrányba keveredett azzal kapcsolatosan, hogy a felhasználók korához szabja különböző előfizetési csomagjainak árait. Ezt a pénztárcaalapú diszkriminációt azzal próbálta magyarázni a cég, hogy az idősebb korosztály nagyobb anyagi szabadsággal rendelkezik, mint a 18 és 30 év közötti, fiatalabb generációk, akik egyébként a statisztikák szerint globális szinten a felhasználok körülbelül 50%-át teszik ki. Az árak viszont valóban lényegesen eltérők is lehettek. A Guardian egy tavalyi cikkében meg is írta, hogy a Tinder Gold előfizetés 30 év alatti felhasználók számára 14 és 15 angol font (6440-6900 forint) között ingadozott, míg a 30 év fölöttieknek ugyanaz a csomag 27,50 vagy 29,50 fontba (12 650-13 570 forint) is kerülhetett. Nem túl fair megközelítés, akármennyire is csupán a csóró egyetemistákra gondoltak ezzel a lépéssel, nem csoda hát, hogy el is törölték a koralapú árazást. Ám ez nem azt jelenti, hogy a díjszabás nem követi az inflációt.

Ezen a téren bizony a Grindr-nél is jelentős változás történt, ahol egyik napra a másikra az Unlimited-verzió éves szintre lebontva 40 000 forinttal lett drágább.

Letölteni vagy nem letölteni azt az appot?

Megannyi érv szól az oldalak mellett, mint ellenük. Sokan panaszkodnak egyfajta kiüresedésre, ami az online térben történő ismerkedést végigköveti: ugyanazok a kérdések, ugyanazok a válaszok, ritkán érik az embert kellemes meglepetések. Az egész egy bizonyos forgatókönyv szerint zajlik. Ám tagadhatatlan, és ezt főleg a világjárvány ideje alatt tapasztaltuk meg igazán, hogy képes felváltani a fizikai randikat és ténylegesen leszűkítve kereshetjük a számunkra ideális párt. Viszont talán azon is érdemes elgondolkodni, hogy vajon megéri-e akár éves szinten csak egy appba megközelítőleg 100 000 forintot beleinvesztálni, ami gyakorlatilag megoldható azzal is, ha elmész egy jót csörögni a Toldiba szombat este. Bulizol egy jót, csajozhatsz-pasizhatsz és nem vágod magad deficitbe.

Felmérés:
Ti előfizettetek már valaha bármelyik randiappon?
Igen, tényleg megkönnyíti a párkeresést!
Nem, sajnos nem fér bele a keretbe.
Nem, nem ér az nekem ennyit...
Igen, tényleg megkönnyíti a párkeresést!
52 %
Nem, sajnos nem fér bele a keretbe.
16 %
Nem, nem ér az nekem ennyit...
32 %