2023.3.25., szombat

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Életmód
Masszi-Rigó Csilla
2023.2.10 16:40
Olvasási idő  1:34

Gombafertőzések, amik a Last of Us halálos kórjánál is végzetesebbek lehetnek

Bár a Last of Us-ból ismert Cordyceps az emberre nem jelent veszélyt, jó néhány olyan gombafaj létezik, amely halálos lehet az emberi szervezetnek.

Masszi-Rigó Csilla
2023.2.10 16:40 Olvasási idő  1:34
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Gombafertőzések, amik a Last of Us halálos kórjánál is végzetesebbek lehetnek
Forrás: GETTY IMAGES;

Sok mindent köszönhetünk a Last of Us-nak, a videójátékból készült sorozat már négy rész után megmutatta, hogyan lehet még 2023-ban is érdekessé, fordulatossá, hátborzongatóvá és nem mellesleg nagyon is érzelmessé tenni egy élőhalottakról szóló szériát. A játéknak és a sorozatnak hála egy újabb fóbia is felütötte a fejét a nézők körében, most éppen mindenki a gombáktól és a különböző gombafertőzésektől kezdett el rettegni. Az elmúlt hetekben sokat hallott cordyceps bár létező gombafaj, emberre nem veszélyes (rovarokra annál inkább). Akkor mitől is kellene félnünk? Hát...mutatjuk. 

 

A cordyceps egy olyan élősködő gombafajta, amely főleg rovarok szervezetét támadja meg, veszi át felettük az irányítást. Emberre nem veszélyes, sőt, a máj és a vesefunkciók működését is javíthatja. Forrás: GETTY IMAGES

 

Mucormycetes

A mucormycetes gombafaj általában szerves anyagokban, avarban, komposztban, korhadt fákban, fertőzött gyümölcsökön és zöldségeken fordulhat elő, veszélyt pedig elsősorban azok számára jelenthet, akik olyan egészségügyi problémával küzdenek, vagy olyan gyógyszert szednek, amelyek csökkentik a szervezet védekezőképességét. A mukormikózis (feketegomba-fertőzés) az orrmelléküregen keresztül az agyat, a tüdőt, a gyomor- és bélrendszert, valamint a bőrt is képes megfertőzni, első esetben pedig fekete bőrelváltozás lehet az egyik tünete. A mukormikózis bár veszélyes fertőzés, kezelhető, bár gyakran műtétre van szükség a fertőzött szövetek eltávolításához. 

 

 

Candida Auris 

A Candida önmagában a sarjadzógombák osztályának a leggyakoribb faja, a Candida Auris azonban egy olyan, néhány éve megjelent kórházi fertőzés okozója, amelyet egyik candidát kezelő gombaölő gyógyszer sem tud effektíven kezelni. Ennek a fertőzésnek főleg azok vannak leginkább kitéve, akik régóta tartózkodnak kórházban, esetleg centrális vénás katéter van vénájukban vagy korábban sokáig antibiotikumot, gombaellenes szert kaptak. A Candida auris-ról még a tudomány sem tud mindent, csak 2009-ben fedezték fel, főleg ázsiai országokban, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő. A véráramot is képes megtámadni, éppen ezért nagyon veszélyes fertőzés, amit minél gyorsabban kell azonosítani. 

 

Cryptococcus

Cryptococcus Forrás: GETTY IMAGES

 

A Cryptococcus egy olyan invazív gomba, amely a spórák belégzésével terjed. A National Library of Medicine leírása szerint a talajban, sőt a madárürülékben is megtalálható, a CNN szerint pedig a cryptococcus pedig elsősorban a HIV-fertőzötteket érinti a szubszaharai Afrikában, és évente 200-600 000 ember halálát okozza.

 

Podostroma cornu-damae vagyis tűzkorall 

A tűzkorall Forrás: Wikipedia Commons By Kouchan

 

Bár ebben a cikkben nem ejtünk túl sok szót a halálosan mérgező gyilkos galócáról, a hegyeskalapú galócáról vagy pókhálósgombáról, ezek nevére mindenképpen érdemes rákeresni és megjegyezni őket, ugyanis halálosan mérgezőek lehetnek. A Podostruma cornu-dalame, vagyis a tűzkorall egy nemrég Ausztráliában felfedezett gombafaj, szakértők szerint pedig azon ritka, nagyjából egyetlen olyan gombáról van szó, amelynek már a megérintése is halálos lehet. Gyomorfájás, hasmenés, hányás, láz, bénulás, ezen tüneteket mind okozhatja a halálos gomba, amely már első ránézésre is olyan, mintha egy apokalipszis után játszódó filmből származna. 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában életmód
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra