2023.3.20., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Szécsi Krisztián
2023.2.8 15:47
Olvasási idő  1:16

J. K. Rowling kardba dől: transznemű szereplő csatlakozik Harry Potter világához

A nagysikerű Harry Potter-sorozat szerzőjének sajátos genderideológiai nézetei után most a franchise mégis nyit a transznemű emberek láthatósága felé.

Szécsi Krisztián
2023.2.8 15:47 Olvasási idő  1:16
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Már napok óta mással sem találkozni TikTok-on, mint a Harry Potter-univerzumban játszódó Hogwarts Legacy open world (nyitott világ – a játékkarakterrel szabadon lehet mozogni az adott világban) videójáték végigjátszós live-okkal, amely most egy egészen forradalmi megközelítésben tárja elénk a varázslók mindennapjait: új varázsigék, új harci stratégiák, új karakterek s új varázslények – mindezen innovációk az 1890-es évek brit varázsló világából.

 

Bár a játék már február 7-től elérhető volt azon PC-játékosok számára számára, akik előrendelték a Hogwarts Legacy-t, hivatalosan csak február 10-től lesz elérhető olyan konzolokra, mint a PS5, Xbox Series X/S és a Nintendo Switch.

A játék nem csupán a fent említett okok miatt számít különlegesnek, hanem nyitott az LMBTQ+, azon belül is a transz emberek láthatósága felé is: ismerjétek meg Sirona Ryant, aki a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolához közeli Roxmorts településnek kocsmáját, a Három Seprűt vezeti.

 

 

Nem láttam éveken át, aztán pár hónapja bejött, és azonnal megismert. Ez jóval több, mint amit több [egykori] osztálytársamról elmondhatok. Kellett nekik egy pillanat, hogy felismerjék: boszorkány vagyok, nem varázsló. (24.hu)

- válaszolja maga Sirona arra a kérdésre, hogy ismer-e egy Lodgok nevű koboldot.

 

Többet még sajnos nem tudhatunk a szereplőről, ám mindenképpen fontos változásnak számít a villámalakú sebhelyes fiú világában, főként miután a könyvsorozat szerzője, J. K. Rowling, többször is igen megkérdőjelezhető, többek által transzfóbnak vélt kinyilatkoztatásokat tett a queer közösség irányában. 

A játék elkészítésében egyébként az írónő nem folyt bele, erre utal a forgalmazó cég hivatalos közleménye is:

 

J. K. Rowling egyáltalán nem vett részt annak elkészítésében. […] A csapat nagyon fontosnak érezte, hogy olyan munkát adjon ki a kezéből, ami Harry Potter gazdag és sokszínű világa mellett a játékosokét, így a köztük is meglévő LGBTQIA+ közösséget is reprezentálja. (24.hu)

 

Twitteren többen is szkeptikusan fogadták a hírt, hiszen ha még tiszta szívvel, ténylegesen csupán inkluzivitás jegyében is hozták meg ezt a döntést, a szerzői jogok miatt Rowling mindenképpen részesedni fog a videójáték bevételeiből, így pedig a transzfób megjegyzések árán fogja gyarapítani vagyonát az LMBTQ+-közösség kárára.

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  Hogwarts Legacy/ Warner Bros. Games
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra