2023.2.8 15:47
Olvasási idő 1:16
Szécsi Krisztián

J. K. Rowling kardba dől: transznemű szereplő csatlakozik Harry Potter világához

TÁRSADALOM GAMING HARRY POTTER J.K. ROWLING VIDEÓJÁTÉK

A nagysikerű Harry Potter-sorozat szerzőjének sajátos genderideológiai nézetei után most a franchise mégis nyit a transznemű emberek láthatósága felé.

Már napok óta mással sem találkozni TikTok-on, mint a Harry Potter-univerzumban játszódó Hogwarts Legacy open world (nyitott világ – a játékkarakterrel szabadon lehet mozogni az adott világban) videójáték végigjátszós live-okkal, amely most egy egészen forradalmi megközelítésben tárja elénk a varázslók mindennapjait: új varázsigék, új harci stratégiák, új karakterek s új varázslények – mindezen innovációk az 1890-es évek brit varázsló világából.

Bár a játék már február 7-től elérhető volt azon PC-játékosok számára számára, akik előrendelték a Hogwarts Legacy-t, hivatalosan csak február 10-től lesz elérhető olyan konzolokra, mint a PS5, Xbox Series X/S és a Nintendo Switch.

A játék nem csupán a fent említett okok miatt számít különlegesnek, hanem nyitott az LMBTQ+, azon belül is a transz emberek láthatósága felé is: ismerjétek meg Sirona Ryant, aki a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolához közeli Roxmorts településnek kocsmáját, a Három Seprűt vezeti.

Nem láttam éveken át, aztán pár hónapja bejött, és azonnal megismert. Ez jóval több, mint amit több [egykori] osztálytársamról elmondhatok. Kellett nekik egy pillanat, hogy felismerjék: boszorkány vagyok, nem varázsló. (24.hu)

- válaszolja maga Sirona arra a kérdésre, hogy ismer-e egy Lodgok nevű koboldot.

Többet még sajnos nem tudhatunk a szereplőről, ám mindenképpen fontos változásnak számít a villámalakú sebhelyes fiú világában, főként miután a könyvsorozat szerzője, J. K. Rowling, többször is igen megkérdőjelezhető, többek által transzfóbnak vélt kinyilatkoztatásokat tett a queer közösség irányában. 

A játék elkészítésében egyébként az írónő nem folyt bele, erre utal a forgalmazó cég hivatalos közleménye is:

J. K. Rowling egyáltalán nem vett részt annak elkészítésében. […] A csapat nagyon fontosnak érezte, hogy olyan munkát adjon ki a kezéből, ami Harry Potter gazdag és sokszínű világa mellett a játékosokét, így a köztük is meglévő LGBTQIA+ közösséget is reprezentálja. (24.hu)

Twitteren többen is szkeptikusan fogadták a hírt, hiszen ha még tiszta szívvel, ténylegesen csupán inkluzivitás jegyében is hozták meg ezt a döntést, a szerzői jogok miatt Rowling mindenképpen részesedni fog a videójáték bevételeiből, így pedig a transzfób megjegyzések árán fogja gyarapítani vagyonát az LMBTQ+-közösség kárára.