Szerencsére egyre több jó minőségű fagyizó veti meg a lábát itthon, és ma már nem kell nagyítóval keresgélnünk vagy Olaszországba repülnünk, ha fagyiznánk egy jót. Összegyűjtöttük az öt kedvenc helyünket!
Csöpi
A Budai Pékség mögött álló csapat 2023-ban úgy döntött, hogy kibővítik profiljukat egy fagyizóval, és megnyitják a Csöpit a Varsányi Irén utcában. A srácok Magyarország egyik legjobbjával, Szűcs Árpáddal, a Four Seasons hotelek vezető cukrászával szövetkeztek, hogy kikísérletezzék a legjobb ízeket.
A minimalista üzlet a nevéhez hűen kicsi, ahol nincs felesleges díszlet, a fókuszban az ízek állnak, amikkel szintén a letisztultságra törekednek: a pultban 20-nál is kevesebb ízt találunk, amik rendszeresen cserélődnek, az alapízek – csoki, vanília – mellett néha megjelennek különlegesebb kreációk is.
Bruno Gelateria
A Bruno Gelateriának két budapesti üzlete van, egy az óbudai Kolosy téren, egy Újlipótvárosban, a Fischer Cukrászda helyén, és idén tavasszal Szegeden is nyitottak egy helyet. Specialitásuk, hogy az eredeti olasz fagyik mellett a kínálatban szerepel a granita is, ami a szicíliai jégkása, és egészen más élményt nyújt, mint a falunapi bódékban kapható.
Artigiana Gelati
A Széll Kálmán tér közelében, a Csaba utcában találjuk a közel 35 éve működő, az olasz fagyizók tekintetében itthon úttörőnek számító Artigiana Gelatit, amin már most több generáció nőtt fel. Több mint 20 főzött fagyiból választhatunk, az adagokat pedig a hagyományokhoz hűen kanállal mérik, ebben Magyarországon szintén az elsők voltak.
„Egy fagylaltozó színvonalát az alapízek, a vanília, a csokoládé, a citrom, az eper és a mogyoró határozzák meg”
— mesélt a hely ars poeticájáról egy interjúban a hely tulajdonosa, Dani Julianna.
Fragola
A Fragola 2011-ben nyitotta meg első fagyizóját Budapesten a Nagymező utcában, azóta pedig éttermekkel is bővítették a hálózatot, és ma már franchise-ként működnek számos üzlettel a fővárosban és vidéken. Az elmúlt 15 évben sok-sok olasz fagyizó nőtt ki a földből, de a Fragola kínálata állja a sarat: a gyümölcsfagyi tényleg gyümölcsből készül, a klasszikus olasz ízek mellett az itthon kedvelt desszertek fagyiváltozatát is megkóstolhatjuk — például a flódni-, zserbó- vagy túrótortafagyit —, személyes kedvencünk pedig minden gyerek álma, a Nutella-fagyi.
Szent Korona Cukrászda
Szegeden nőttem fel, és akárhányszor átutaztunk Soltvadkerten, mindig meg kellett állni a Szent Korona Cukrászdában fagyizni. Ahogy arról a neve is árulkodik, ezúttal nem egy új hullámos, olasz fagyizóról van szó, de aki a kommerszebb, habos-babos ízeken szocializálódott, annak ez a hely maga lesz a kánaán. A programra érdemes rászámolni egy órát, mert a vidéki cukrászdák közül ez az egyik legfelkapottabb, nagy sorokkal és annál nagyobb gombócokkal.