2022.10.30 16:19
Olvasási idő 1:03
Szöllősi Anna

Télen tartják meg a tavaszi szünetet az ELTE-n

Télen tartják meg a tavaszi szünetet az ELTE-n
Forrás Unsplash (non-copyrighted)
KULTÚRA ELTE

Az ELTE az energiaárak drasztikus emelkedése miatt volt kénytelen meghozni a döntést.

Az intézmény már korábban bejelentette, hogy az őszi szünet rendhagyó módon 12-17. között lesz megtartva, de most kiderült, hogy a vizsgaidőszak december 19-én kezdődik, és február 4. helyett egy héttel tovább, február 11-ig fog tartani. Emellett az egyetemisták kénytelenek lesznek télen kipihenni az egész félév fáradalmait, ugyanis az ELTE előrehozza a tavaszi szünetet is, amit végül február 20-25. között tartanak meg, a tavaszi félév szorgalmi időszaka pedig február 27-én startol el. 

Az egyetem honlapján azt írják: az intézmény elkötelezett aziránt, hogy fenntartsa az oktatással, kutatással és harmadik missziós tevékenységével kapcsolatos kiválóságát, és figyelembe vegye hallgatói, oktatói és támogató munkatársai érdekeit, emiatt döntöttek úgy, hogy módosítanak a tanév rendjén. A hivatalos közleményben arra is kitérnek, hogy a jelenléti vizsgák nem a megszokott kari helyszíneken és időpontokban lesznek megtartva.  

„A jelenléti vizsgák külső helyszíneken, így különösen az Egyetem köznevelési intézményeiben, kollégiumokban, valamint a téli időszakban is fűtött helyiségekben kerülnek megszervezésre. A pontos helyszínekről és időpontokról megfelelő időpontban a karok adnak tájékoztatást. A hallgatók a vizsgák adatairól a szokott módon, az elektronikus tanulmányi rendszerben (NEPTUN) is találnak majd információkat“ – áll a közleményben. 

Előírták, hogyan spóroljanak 

Október 1-jétől lépett hatályba a kormányrendelet, miszerint az állami fenntartásban maradt intézményekben - az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a közszolgálati egyetemen, a bajai Eötvös József Főiskolán, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a Zeneakadémián - előírják, hogy  nem lehet több 18 foknál, emellett pedig a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját „energiamegtakarítási terv“ kidolgozására is kötelezte az öt felsőoktatási intézményt. A 24.hu emlékeztetett: ezekben az intézményekben „energiatakarékossági felelőst” kellett kinevezni, aki az intézkedési tervben rögzített feladatokon túl a minisztériummal a kapcsolattartói feladatokat is ellátja.