2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Sport
Maier Péter
2023.1.12 17:07
Olvasási idő  2:44

A magyar válogatott számára is beindul a férfi kézilabda-vébé – na de milyenek a mieink esélyei?

Szerdán elindult a lengyel–svéd közös rendezésű kézilabda-világbajnokság. 32 csapat van a tornán, de hol áll köztük Magyarország? Meddig mehetnek a mieink?

Maier Péter
2023.1.12 17:07 Olvasási idő  2:44
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Szerdán Katowicében az egyik rendező Lengyelország, illetve Franciaország meccsével elindult a 2023-as férfi kézilabda-világbajnokság. A nyitómeccsen a franciák 26-24-re verték a házigazdákat. Csütörtökön aztán 14 másik válogatott is bemutatkozik a 32-ből, köztük az a magyar csapat, amely Dél-Koreával, Izlanddal és Portugáliával került egy csoportba.

 

Vereséggel kezdtek a házigazda lengyelek a franciák ellen Forrás: PressFocus/MB Media/Getty Images

 

Célok, lebonyolítás

Az idei kézilabda-világbajnokság szempontjából azt a legfontosabb elmondani, hogy a sikeres szerepléssel, egészen pontosan az első hét csapat közé kerüléssel ki lehet vívni az olimpiai selejtőzökön való részvételt. Ez a magyar válogatott célja is: beverekedni magát a legjobb hétbe. 

 

A kézilabda-vébé felépítése elég bonyolult, de a lényeg, hogy a csoportküzdelmek után a középdöntőkben kvázi összevont csoportok alakulnak, és a két négyes első három helyezettjei alakítanak egy hatcsapatos csoportot, amelyben mindegyik válogatott azokkal játszik, akikkel a saját csoportjában nem. Ezekben az „összevont csoportokban" kell az első két helyen végezni, hogy valaki a nyolc közé, azaz a negyeddöntőkbe kerüljön. A negyeddöntők vesztesei ezt követően játszanak a 5.-8. helyért, míg a nyertesek mennek az elődöntőkbe. Reméljük, ez így körülbelül érthető.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

IHF (@ihf.official) által megosztott bejegyzés

 

A D jelű négyesben, csütörtökön 6-tól a dél-koreai válogatottal találkoznak a mieink Kristianstadban. Ezután Izland jön szombaton (január 14.) és Portugália hétfőn (január 16.). Ezeken a meccseken, majd a középdöntőkben (ahol az Európa-bajnok svéd válogatott is az ellenfele lehet) kell a magyar csapatnak úgy vitézkedni, hogy a végén a C- és a D-csoportból összevont középdöntős hatosban legalább a második helyen végezzen. Szó mi szó, ez irgalmatlan nehéz feladat. 

 

Esélyek

A magyar kézilabda a focira hasonlít abban a tekintetben, hogy nagyon sokszor övezi megkérdőjelezhető optimizmus a válogatott esélyeit egy-egy megmérettetés előtt. A tavalyi hazai rendezésű Európa-bajnokság, amelyen csak a 15. helyet tudtuk elérni, ugyan kicsit letörhette a mieink szarvát. Gyakran előfordul – ahogy a futballban –, hogy éppen a szakma felől érkezik már-már túl optimista kommunikáció, ami a legtöbb szakértő szerint túlzás és kicsit kontraproduktív is. A magyar csapatnak van 8 Bajnokok Ligája-szereplő játékosa, ami jól hangzik, de közülük nem mindenki alapember a klubjában. „Dél-Koreát mindenképp le tudjuk győzni, Portugália és Izland pedig két olyan ellenfél, amellyel ha ki-ki meccset is játszunk, mindenképpen esélyesek vagyunk.“ – mondta Novák András, a magyar szövetség operatív igazgatója. Napokon belül meglátjuk, hogy beigazolódnak-e ezek az állítások.

 

A magyar válogatott két felkészülési meccset játszott januárban Szlovénia ellen. Az egyiken nyertek a mieink, a másikon vereséget szenvedtek. Forrás: MTI/Varga György

 

Kezdjük ott, hogy a csoportban az volna a legideálisabb, ha Magyarország le tudná győzni az összes ellenfelét. Közülük a saját nyitómeccsünkön, Dél-Korea ellen van a legnagyobb esélyünk, de még róluk sem lehet azt mondani előzetesen, hogy a magyar válogatott lazán átmenne rajtuk. Sőt, a dél-koreai csapat rengeteg gondot okozhat a mieinknek: egy rendkívül jó fizikumú játékosokból álló, kellemetlen, intenzív játékot játszó válogatottal találkozunk, amelynek nem szokása nagy területet engedni az ellenfeleknek, márpedig a magyar játékosok klasszisokkal jobban tudnak teljesíteni, ha az ellenfél nem szűkíti le a területüket. Mindenesetre, ha álmodozni akarunk az instant olimpiai selejtezős helyekről, őket mindenképpen meg kell verni az első meccsen.

Ezután a ténylegesen világklasszis játékosokkal felálló Izland következik, és – ahogy a 24.hu is írja – „a legkeményebb diót“ ők jelentik a csoportban a Chema Rodriguez kapitány által vezetett magyar csapatnak. A tavalyi csúfosan sikerült hazai Eb-n éppen ellenük szenvedtük el a legfájóbb vereséget, és a szakértők szerint mostanra a két válogatott közül inkább az izlandi erősödött jelentősen. Izland éremesélyes, ellenük bravúrra van szükség.

 

Portugália ellen megint esélyesként lépünk pályára, különösen annak fényében, hogy a tavalyi Eb-n ellenük arattuk az egyetlen győzelmünket. Ugyanakkor az esélyesség terhe nem lesz előnyünkre egy olyan csapat ellen, amely az idei tornára egy erősebb kerettel és kiszámíthatatlan játékkal érkezik. Vannak komoly csapatokban edződő, rutinos játékosaik, 9 játékosuk szerepel a Bajnokok Ligájában. 

 

A magyar válogatott a tavalyi Eb-n a budapesti MVM Dome-ban, az Izland elleni egygólos vereség után Forrás: Sanjin Strukic/Pixsell/MB Media/Getty Images

 

Ha minden jól alakul, a középdöntőben az Eb-győztes és hazai környezeteben játszó svédekkel is játszunk majd, így biztos, hogy – Izlanddal együtt – a lehetséges első hatból két meccsünkön bravúr kell a győzelemhez. Márpedig a hőn áhított legjobb hétbe kerüléshez ideális volna, ha ezeken a meccseken is virítanánk valamit, de természetesen sok minden függ az az ellenfelek szereplésétől és pontszerzésétől is. 

A magyar férfi kézilabda-válogatott eddigi legjobb eredménye egy ezüstérem 1986-ból. 2023-ban éremről egyáltalán nem beszélünk a vébét megelőzően, de azzal, ha a csapat kivívná az olimpiai selejtezős részvételt, egész biztos boldoggá tenné a magyar szurkolókat. Ehhez az első lépést egy Dél-Korea elleni győzelemmel kell megtenni csütörtök este. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Kolektiff Images/DeFodi Images via Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában sport
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra