ma 2024.10.24 9:53
Olvasási idő 0:24
Szécsi Krisztián

Hetedszerre is elindul az elnökségért Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő államfője

KÖZÉLET BELARUSZ FEHÉROROSZORSZÁG LUKASENKA POLITIKA

Aljakszandr Lukasenka már három évtizede vezeti Fehéroroszországot. Bár augusztusban még azt üzente a népének, hogy kezdjenek hozzászokni, hogy új elnöke lesz az országnak, most mégis bejelentette, hogy a hetedik elnöki ciklusra is jelölteti magát.

A harminc éve hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök indulni tervez a jövő évi elnökválasztáson – jelentette be szerdán a BRICS-országok csúcstalálkozóján az oroszországi Kazanyban.

Lukasenkát 1994-ben választották meg Belarusz elnökének, azóta már hat elnöki mandátumot töltött be, így jelenleg Európa jelenlegi leghosszabb ideje hivatalban lévő államfője.

A 2020-as választások eredménye után Fehéroroszországban több hónapig tartó tüntetéssorozatot szerveztek, ezek alatt mintegy 1300 tüntetőt vettek őrizetbe. Magyarországon is voltak szolidaritási tüntetések.

Ahogy az MTI írja, Lukasenka februárban már beszélt arról, hogy újrajelöltetné magát, augusztusban azonban azt mondta a fehéroroszoknak, hogy kezdjenek hozzászokni, hogy új elnöke lesz az országnak, hiszen „az életben minden előfordulhat”.