ma 2024.10.10 17:07
Olvasási idő 1:28
Krajnyák Petra

Egy friss kutatás szerint minden nyolcadik nő már felnőttkora előtt szexuális erőszak áldozata lesz

TÁRSADALOM FELMÉRÉS SZEXUÁLIS ERŐSZAK SZEXUÁLIS ZAKLATÁS UNICEF

Az UNICEF jelentése szerint több mint 370 millió lány és fiatal nőt erőszakoltak meg vagy bántalmaztak szexuálisan 18 éves kora előtt világszerte. És a probléma nem csak a nőket érinti: gyerekkorában minden tizenegyedik férfi áldozattá vált.

Világszerte több mint 370 millió lány és fiatal nő élt már át 18 éves kora előtt nemi erőszakot vagy szexuális bántalmazást – közölte az október 11-i leánygyermekek világnapja alkalmából az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF.

Reuters cikke szerint az áldozatok száma még magasabbra nőtt, amikor az érintkezés nélküli szexuális erőszakot vizsgálták: 650 millió – vagyis minden ötödik – nő tapasztal élete első 18 évében online vagy verbális abúzust.

Az első gyermekek elleni szexuális zaklatásra irányuló globális felmérés szerint mintegy 240-310 millió férfi – tehát nagyjából minden tizenegyedik – vált gyerekként nemi erőszak vagy szexuális bántalmazás áldozatává. A kiskorúak elleni szexuális erőszak legnagyobb része serdülőkorban történik, és jelentősen megnő 14 és 17 éves kor között.

Me Too tüntetők a Trump Tower előtt. A mozgalom célja, hogy hangot adjon a szexuális zaklatást és erőszakot túlélőknek, és elszámoltassa a ragadozókat. Forrás Stephanie Keith/Getty Images

A jelentés a gyermekekkel szembeni erőszak megszüntetéséről szóló első globális miniszteri konferencia kapcsán készült, amit november 7-én és 8-án tartanak Bogotában, Kolumbia fővárosában. „Az emberi jogok megsértésének mértéke elsöprő, és a stigmatizálásnak, a mérés kihívásainak, valamint a korlátozott adatgyűjtésre fordított erőbefektetésnek köszönhetően nehéz teljes mértékben felmérni” – közölte a gyermekjogi szervezet.

Az áldozatok száma a Szaharától délre fekvő afrikai területeken a legmagasabb, itt 79 millió lány és nő, azaz a női lakosság 22 százaléka érintett. Ezt a régiót Kelet- és Délkelet-Ázsia követi 75 millió fővel (8 százalék), Közép- és Dél-Ázsiában 73 millió az áldozatok száma (9 százalék), a felsorolás végén pedig Európa és Észak-Amerika szerepel 68 millió áldozattal (14 százalék).

Arányait tekintve azonban Óceániában a legrosszabb a helyzet, ahol a nők 34 százaléka, mintegy hatmillió ember, élt át valamilyen szexuális bűncselekményt tizennyolc éves kora előtt.

Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója a gyermekek elleni szexuális erőszakot „erkölcsi lelkiismeretünkön esett foltnak” nevezte. „Mély és maradandó traumához vezet, melyet általában olyan személy okoz, akit a gyermek ismer és bizalmába fogadott. Olyan helyeken történik, ahol a gyerek biztonságban érzi magát“ – magyarázta.

A kutatás azzal a céllal készült, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre, illetve hogy gyors, globális összefogásra buzdítson. Az ellenintézkedések többek között a gyerekek ellen irányuló szexuális erőszak felismerését és jelentését elősegítő jogi háttér megerősítését is magukba foglalják.

Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha pedig jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.