ma 2024.9.22 9:27
Olvasási idő 3:51
Szentgyörgyi Zénó

A Kabát FC a foci és a reality műfajának is teljes megcsúfolása, mégis az őszi felhozatal eddigi legszórakoztatóbb műsora

A Kabát FC a foci és a reality műfajának is teljes megcsúfolása, mégis az őszi felhozatal eddigi legszórakoztatóbb műsora
Forrás Port.hu / RTL
FILMEK + SOROZATOK FOCI RTL

A Kabát Péter fémjelezte Kabát FC című műsor az RTL őszi nagy dobásai közé tartozik, amivel nem kicsit kockáztatott a csatorna. Most megnézzük, hogy megérte-e.

A focis tematikájú vagy legalábbis a valamiféle sportkoncepcióra építő reality-műsoroknak nincs túlságosan nagy hagyománya a magyar televíziózás történetében, egészen konkrétan eddig egy próbálkozás született erre még a 2000-es évek közepe fele Lúzer FC címen. A műsor akkor egyébként meglepően nagy sikert aratott, viszont folytatás vagy egy esetleges koppintás azóta sem követte egyik kereskedelmi csatornánál sem egészen idáig.

A Kabát FC, ami az RTL-es műsorokban már sokszor megfordult, korábbi válogatott labdarúgó Kabát Péter nevét viseli, a Lúzer FC-hez nagyon hasonló koncepcióból indul ki. Hogyan lehet egy kicsit is ütőképes csapatot faragni olyan amatőrökből, akiket teljes mértékben beoltottak a sportág, meg úgy egyébként a labda ellen.

Kabát FC
Válogató a Kabát FC-ben Forrás Port.hu / RTL

A korábbi elődjéhez képest a Kabát FC-ben az az újdonság vagy a csavar, hogy az egész alapötlethez kerítettek még egy sztorit is. Eszerint Kabát Peti és Sebestyén Balázs – akinek az első részben van kiemelt szerepe – kötöttek egy fogadást arról, hogy Kabát úgysem tud arra felkészíteni amatőr civileket három hét alatt, hogy legyőzzenek vele egy profi albán labdarúgócsapatot. Ha Kabát képes felkészíteni a csapatot, legyőzik a profi albán brigádot és ezzel megnyeri a fogadást, akkor ő találhat ki valamilyen szivatást Balázsnak, ha nem, akkor Balázs fog kitalálni valamit Kabátnak a Fradi-pályán. (Kabát Péter korábban az Újpest játékosa volt és jelenleg is a klub munkatársa.)

Kiemelt tartalom
Cristiano Ronaldo elindította saját YouTube-csatornáját, de bár ne tette volna Cristiano Ronaldo elindította saját YouTube-csatornáját, de bár ne tette volna 2024.9.16 15:16

Illetve a dealnek az is része, hogy a behívottakból Sebestyén Balázs állítja össze azt a csapatot, akiket Kabátnak, a Kabát FC elnökének el kell vinni az albániai edzőtáborba, ahol nem egyedül kell ezzel a borzasztóan nehéz feladattal megbirkóznia, mert régi harcostársai, korábbi csapattársai és edzője a segítségére sietnek, hogy megtörténhessen a professzionális felkészülés. Hogy ki ne maradjon senki a szakmai teamből, Sebők Vilmos, Simon Attila, Remili Mohamed, Lencse László, Dusan Vasziljevics, Völgyi Dániel és a Debrecennel kétszer is bajnok Kondás Elemér veszi kézbe a jelentkezőket.

A műsor koncepciója tényleg ennyi és nem több. Meg kell nyerni a fogadást, amihez fel kell készíteni a lelkes, fiatal jelentkezőket Albániában. Viszont a Lúzer FC-hez képest az az eltérés, hogy itt nem kizárólag a focin van a hangsúly, hanem a téma nyitottsága (=semmilyensége) miatt több szálon fut a cselekmény, és azért, hogy kitöltse a műsoridőt, egyébként sokkal inkább egy trash reality, mintsem sportreality.

Kabát FC
A szakmai stáb Kabát FC-ben Forrás Port.hu / RTL

És valójában ez az, ami elrontja az egész műsort. Ameddig az a viszonylag kevés focis vagy fociszerű tartalom, ami egy-egy adásra jut, tényleg élvezhető, vicces, szerethetően tróger és sokszor elég spontán, addig minden más történés, cselekményszál olyan kellemetlen és büdös forgatókönyvszagot áraszt magából, hogy nagyon nehéz kibírni a következő focis jelenetig. Persze, ennek a szánalmas próbálkozásnak is megvan a humorértéke, amivel az 50-ből 38 percet ki szeretnének tölteni a műsoridőből a szexi kertészfiúval, a féltékeny apákkal, az albán kersztapa, Eddie karakterével, Sebők Vili csajozási masterclassjával és minden ilyen hasonló erőlködéssel, de a Kabát FC akkor tudna igazán jól működni, ha kevesebb részben, sokkal nagyobb dózisban tartalmazna focit, vagy fociparódiát és nem az elvileg csak mellékszállak dominálnának.

Kabát FC
Válogató a Kabát FC-ben Forrás Port.hu / RTL

Ez itt egy kabátos szóvicc helye

A műsorral kapcsolatban a legnagyobb kérdés természetesen az volt, hogy mekkora rizikót vállal magára az RTL azzal, hogy a korábban már társműsorvezetőként megjelenő Kabát Péterre húz fel egy teljes koncepciót, aki lehet, hogy szerepelt már itt-ott, de klasszikus értelemben vett műsorvezetői tapasztalata abszolút nincsen.

A műsort nézve viszont én magam is meglepődtem, hogy Kabát Péter mennyire egy ösztönösen szórakoztató karakter, aki nagyon jól rá tud játszani a teljesen értetlen, kicsit proli, kicsit tróger magyar focista archetípusára és elég jó választás egy ilyen reality vezető karakterének is. Kabát dinamikája nagyon jó a játékosokkal, az edzői stábbal, a felbukkanó szereplőkkel és az is elég jól áll neki, amikor az operatőrhöz kezd el beszélgetni a műsor közepén.

Kiemelt tartalom
„Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában „Legyen a miénk, mert csak“ – Ezek voltak az idei nyár legidiótább igazolásai a foci világában 2024.9.4 13:29

De valószínűleg még ennél is többet tudott volna kihozni magából, ha nem kellett volna mindig a forgatókönyv kellemetlen és értelmetlen pontjaihoz, cselekményéhez és „eget rengető” fordulataihoz ragaszkodni. Sőt, ez a többi karakterre is igaz, egyiküknek sem áll jól, amikor egy előre megírt jelenetben kellene kvázi spontán módon működni. Ez pedig azért is rossz, mert nincs arra tér és lehetőség, hogy megismerjük azokat a játékosokat, akiket beválogattak. A néző nem igazán tud bármilyen viszonyt kialakítani a karakterek felé, mert a forgatókönyvi műesemények elviszik a fókuszt.

Kabát FC
Albánia reprezentációja Forrás Port.hu / RTL

A harmadik világbeli Albánia

A Kabát FC-nek a forgatókönyvi bénaságokon túl a legsúlyosabb bűne viszont mégis csak az, ahogyan Albánia megjelenik a sorozatban, főleg annak első felében.
Az RTL-től az egy megdöbbentően ízléstelen húzás, hogy Albániát úgy állítják be, mintha valamilyen harmadik világbeli, fejletlen ország lenne, ahol csak bűnözők és kulturálatlan vademberek élnek embertelen körülmények között.  


A csatorna legszánalmasabb húzása, hogy ez a reprezentáció nem egy implicit tényező, amit csak a sorok közül lehet kiolvasni, hanem a forgatókönyvnek szerves része ez a nyomorpornó, sokszor a szereplők maguk mondják el, hogy hát ez mekkora egy utolsó Nigéria-kaliberű lepratelep. Ezt egy francia vagy német műsornál még akár meg is lehetne érteni (habár morálisan akkor sem férne bele), de a Kabát FC arra építkezik, mintha a hazánk ezektől az állapotoktól különb lenne. Teljesen érthetetlen, hogy miért kell úgy csinálni, mintha Magyarország nem egy ugyanolyan, utolsó, szegény, kelet-európai szutyok szar korrupt ország lenne, mint Albánia. A bemutatott állapotokért bőven elég lett volna Baranya, Borsod, Nógrád vagy Heves megyébe utazni.

Kabát FC
Albánia reprezentációja Forrás Port.hu / RTL

A Kabát FC ennek ellenére is egy érdekes és izgalmas próbálkozás az RTL részéről, hogy a megszokott őszi felhozatal (mondjuk az egyébként tényleg színvonalas Nyerő Páros) helyett valami újat is bevállaljon a hétköznap esti, „prime” műsorsávban. Vannak őszinte és tényleg iszonyatosan szórakoztató momentumai, hozza a kötelező TrollFoci-varázst, de igazán szaftos, anti-értelmiségi trash műsor akkor tudna lenni, ha sokkal több momentumot uralna a spontaneitás, jobban merne a beválogatott karaktereire építkezni és nem törekedne ilyen zavaróan arra sem, hogy mindenképpen sztorikat és mesterséges fordulatokat kreáljon teljesen feleslegesen. Viszont még így sem lehet rá haragudni.  

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!